KO JE MISTERIOZNI "PUTINOV KUVAR"? Nekada prodavao HOT DOGOVE, a nakon 1 večeri postao MILIJARDER I TAJKUN!
Jevgenij Prigožin, Foto: Profimedia

kontroverzna osoba

KO JE MISTERIOZNI "PUTINOV KUVAR"? Nekada prodavao HOT DOGOVE, a nakon 1 večeri postao MILIJARDER I TAJKUN!

Jevgenij Prigožin je odrastao u Putinovom rodnom gradu Lenjingradu

Objavljeno:

Već duže vremena se ceo svet interesuje za biografiju ruskog biznismena i bliskog čoveka predsednika Rusije Vladimira Putina. Osim kontroverzi same biografije ko je on i šta je bio pre toga, Jevgenij Prigožin se svojim spornim izjavama i prozivkama na račun Zapada sam kvalifikuje kao interesantna osoba čiji identitet zbunjuje i najškolovanije politikologe.

Jevgenij Prigožin je odrastao u Putinovom rodnom gradu Lenjingradu. Proveo je devet godina u zatvoru nakon što ga je sovjetski sud osudio za pljačku i druge zločine. Kada je izašao iz zatvora odlučio je da se bavi biznisom, prvo otvorivši tezgu sa hotdogovima, a zatim je osnovao elitni restoran. Način na koji je upoznao Putina je takođe interesantan, on ga je ugostio 2001. godine na večeri sa premijerom Japana Joširom Morijem, da bi nakon toga bio pozvan da organizuje ketering za bankete u Kremlju. Nakon tih susreta i poslova on se naprasno obogatio, a mnogi to povezuju upravo sa poznastvom sa Putinom.

1 / 6 Foto: Profimedia

On je zbog veza sa Putinom dobio nadimak “Putinov kuvar”.

Nakon što je preko poslova za Putina ušao u uski krug ruske elite, Prigožin se razgranao. Dobio je unosne državne ugovore za snabdevanje hranom ruskih školaraca i njenih vojnika. Sa novcem je došao i oligarhski način života: palata u Sankt Peterburgu, jahta, privatni avion, heliodrom.

Njegovo finansijsko stanje pojačalo je i njegove radikalne strasti u politčkom životu. On je ubrzo postao okarakterisan u zapadnim krugovima kao bliski saveznik Vladimira Putina koga SAD, EU i drugi optužuju da finansira privatnu vojnu kompaniju Vagner grupa. Nakon ovih optužbi, on je podgrejao atmosferu rečima da će Rusija pobediti “umiruću zapadnu civilizaciju”.

Ipak, Gardijan se obratio Jevgeniju Prigožinu tražeći njegovu reakciju na dokaze o umešanosti Vagnerovih boraca u masakre u Maliju. U odgovoru je rekao da je “više puta govorio da Vagner grupa ne postoji” i da on “nema ništa s tim”.

– Vi ste odumiruća zapadna civilizacija koja Ruse, Malijce, Centralnoafrikance, Kubance, Nikaragvance i mnoge druge narode i zemlje smatra ološem trećeg sveta – dodao je biznismen u svom odogovoru.

Prigožin kontroliše mrežu kompanija, uključujući i one koje su optužene za mešanje u američke izbore 2016. godine. On je takođe optužen da je pokušao da utiče na izbore u SAD. Prigožin, njegovi saradnici i kompanije su pod ekonomskim sankcijama i imaju krivične prijave u SAD.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Profimedia

Biografija bivšeg prodavca hot dogova

Prigožin je rođen u Sankt Peterburgu u porodici rusko-jevrejskog porekla. U novembru 1979. godine je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu zbog krađe. Godine 1981. je osuđen na 12 godina zatvora zbog pljačke, prevare i uvlačenja tinejdžera u zločin. Odležao je devet godina u zatvoru pre nego što je pušten na slobodu.

Nakon puštanja na slobodu, on i njegov očuh su osnovali mrežu za prodaju hot dogova. Ubrzo su počeli dobro da zarađuju. Postao je deoničar i menadžer “Kontrasta” koje je pokrenuo Boris Spektor njegov drug iz razreda, koji je bio prvi prehrambeni lanac prodavnica u Sant Peterburgu.

Prigožin, Spektor i Igor Gorbenko su osnivali prvi kazino u Sankt Peterburgu. Kada je taj posao krenuo da propada, Prigožin osniva restoran “Staru carinarnicu” uz pomoć Kirila Ziminova. Potom su pokrenuli i plutajući restoran “Novo ostrvo” koji je postao jedno od najotmenijih mesta u gradu.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Profimedia

Prijateljstvo vredno milijarde

Nakon pomenute već sudbonosne večere za Putina 2001. godine, njegova kompanija je dobila stotine miliona vredne ugovore za ishranu školske dece i državnih radnika. Godine 2012. dobio je ugovor za isporuku obroka ruskoj vosci u vrednosti od 1,2 milijarde američkih dolara tokom jedne godine. Neki od profita od ovih ugovora navodno su korišćeni za pokretanje i finansiranje Agencije za internet istraživanja.

(Espreso/thedailybeast.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.