DA LI JE "PUTINOV KUVAR" STIGAO U DONBAS? Priča se da šef Vagner grupe ima TAJNI zadatak, svi STREPE od njega!
Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN, EPA/Sgt David Hicks Handout, EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

po nalogu kremlja?

DA LI JE "PUTINOV KUVAR" STIGAO U DONBAS? Priča se da šef Vagner grupe ima TAJNI zadatak, svi STREPE od njega!

Vagner grupa je grupa od 5.000 plaćenika koje je Kremlj koristio tokom sukoba u Centralnoj Africi, Bliskom istoku i Donbasu, a optuženi su za višestruka kršenja ljudskih prava

Objavljeno: 15:22h

Veruje se da je šef zloglasne Vagnerove grupe, koju čine ruski plaćenici, stigao u Donbas da lično nadgleda širenje ovog paravojnog terora u Ukrajini.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Veruje se da je Jevgenij Prigožin (60), čovek poznat kao „Putinov kuvar”, otišao u istočni ukrajinski region po nalogu Kremlja – piše „Njujork tajms”, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Prižogin je bio na zajedničkoj fotografiji sa ultrakonzervativnim poslanikom ruske Dume za kojeg se zna da je krenuo na prve linije borbe.

Vagner grupa je grupa od 5.000 plaćenika koje je Kremlj koristio tokom sukoba u Centralnoj Africi, Bliskom istoku i Donbasu, a optuženi su za višestruka kršenja ljudskih prava. Njihova etiketa je lobanja na crnoj pozadini, a moto: „Smrt je naš posao i posao je dobar“.

Zapadne obaveštajne službe procenjuju da je hiljadu Vagnerovih operativaca raspoređeno u istočnoj Ukrajini, ali uprkos njihovoj „užasnoj reputaciji“, ukrajinski zvaničnici su doveli u pitanje njihovu efikasnost na terenu ranije ovog meseca, a jedan je čak rekao da njihovo raspoređivanje pokazuje „blagi stepen“ očaja. .

Prigožin, bivši osuđenik sa jakim vezama sa Kremljom, fotografisan je u vojnoj uniformi pored Vitalija Milonova, lojalnog Kremlju. Izvori u grupi rekli su Meduzi, nezavisnoj ruskoj agenciji, da je Prigožin dobio naređenje iz Kremlja da ode na ratište sa zadatkom da uhvati istaknutog ukrajinskog političara ili komandanta.

Prigožin je bivši prodavac hot doga koji je postao istaknut u ruskom društvu nakon što je odležao devet godina u sovjetskom zatvoru pod optužbom za prevaru, krađu i prostituciju. Poput predsednika Putina, dolazi iz Sankt Peterburga, a nakon što je ruski lider počeo da odlazi u njegove restorane početkom 2000-ih, dobio je unosne državne ugovore u ugostiteljstvu, vredne milijarde evra.

1 / 8 Foto: Profimedia

On je na FBI listi najtraženijih kao vođa trinaest Rusa koje američko pravosuđe optužuje za mešanje u njihove izbore 2016, zaveru usmerenu na američku prevaru, bankovnu prevaru i krađu identiteta. Institut za ratne studije, američki istraživački centar, zaključuje da njegovo pojavljivanje u Ukrajini ne mora da znači da je on lično nadgledao vojne akcije.

„Prigozin, koji nema vojno iskustvo i koji je finansijer i organizator Vagnerove grupe, a ne njen vojni komandant, verovatno će koordinirati regrutovanje i finansiranje operacija Vagnerove grupe u Donbasu, a ne komandovati borbenim operacijama“, navodi institut.

Pomenuta „farma trolova“ je zapošljavala ljude da pišu blogove, članke i komentare na internetu u kojima hvale ruskog predsednika Vladimira Putina i napadaju američke ili druge strane zvaničnike. Između 250 i 400 zaposlenih širilo je dezinformacije o platama iznad ruskog proseka u smenama od 12 sati.

Prigožin je bio sovjetski juniorski šampion u skijaškom trčanju, a kasnije je završio u zatvoru zbog pljačke. Nakon raspada SSSR-a počeo je da prodaje viršle, a ubrzo je otvorio i maloprodajni lanac prodavnica i restorana. Organizovao je ketering za državne bankete, a u restoranima su ga jeli strani državnici poput Džordža Buša i Žaka Širaka.

1 / 8 Foto: Profimedia

Veza sa Hrvatskom

Prigozin i grupa Vagner takođe imaju veze sa Hrvatskom, preko nekadašnjih Ininih naftnih polja u Siriji. Ruski novinar Denis Korotkov otkrio je da bi četvrtina prihoda sa naftnih polja koja je tada upravo oslobađala sirijska vojska, a koje je INA pre rata držala u toj zemlji, trebalo da pripadne ruskoj kompaniji „Euro polis”. . Ona je, pak, direktno u vlasništvu Prigožinove mreže kompanija.

"Za oslobođenje i trajnu zaštitu ovih polja, oni će 25 odsto prihoda dati 'Europolisu'. Konkretno, Sirijci će plaćati troškove vojnika", rekao je Korotkov za hrvatski nedeljnik Ekspres 2017. godine.

A grupa Vagner je verovatno bila zadužena za oslobađanje tih naftnih polja. Bili su u vlasništvu sirijske naftne kompanije i INA, Devon Energi, Petro-Canada, IPR, Tatneft, HBS, DNOS i Stratco. To su bila najvrednija polja na kojima je INA imala pravo da eksploatiše pošto je 2012. godine tamo otkrila bogato nalazište nafte i gasa. Fabrika je vredela nekoliko stotina miliona evra, ali samo dva meseca kasnije uvedene su međunarodne sankcije protiv vlade Bašara el Asada i Ina se povukla iz Sirije.

1 / 4 Foto: Profimedia

Sirijske naftne kompanije su tada preuzele fabriku i ceo Damask se odatle grejao na gas. Ovo će prekinuti rudari ISIL-a koji su koristili eksploziv da unište ta postrojenja. INA službeno potvrđuje da se tamo nalazi oko 36 miliona barela nafte, tada procijenjene na približno milijardu i osamsto miliona dolara, prenosi Slobodna Dalmacija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.