(UŽIVO) UN ZAHTEVA OTVARANJE UKRAJINSKIH LUKA: Bajden uskoro odobrava novi paket oružja
Ilustracija, Foto: EPA-EFE​/SERGEY DOLZHENKO, EPA/DAN ANDERSON, Profimedia

nastavlja se tortura

(UŽIVO) UN ZAHTEVA OTVARANJE UKRAJINSKIH LUKA: Bajden uskoro odobrava novi paket oružja

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 71. dan!

Objavljeno: 23:51h

Činjenice:

Zelenski pozvao Štajnmajera u Kijev

Putin se izvinio zbog izjave Lavrova

Francuska ce izdvojiti dve milijarde dolara za Ukrajinu

Džonson i Zelenski razgovarali o obezbeđivanju oružja većeg dometa

Šolc: Analena Berbok će uskoro posetiti Ukrajinu

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 71. dan.

Iz časa u čas:

23:01 Italija naredila zaplenu jahte od 700 miliona dolara koju povezuju sa Putinom

22:49 - Svetski program za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija tražio je danas ponovno otvaranje luka u regionu Odese, na jugu Ukrajine da bi prehrambeni proizvodi u toj zemlji mogli slobodno da cirkulišu ka ostatku sveta.

"U ovom trenutku ukrajinski silosi sa žitaricama su puni. Istovremeno 44 miliona ljudi u svetu kreće se ka gladi. Treba da otvorimo te luke da bi hrana mogla... da izadje iz Ukrajine", rekao je šef te organizacije Dejvid Bizli, u saoštenju.

21:58 Kličko pozvao građane da ostanu u kućama na Dan pobede

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da ostanu u kućama od nedelje do ponedeljka u vreme kada Rusija obeležava Dan pobede, pošto su zapadni zvaničnici izdali upozorenje da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao zvanično da objavi rat Ukrajini 9. maja, na simboličan dan za Rusiju.

Iako gradonačelnik Kijeva formalno ne uvodi policijski čas, u to vreme neće biti organizovani događaji, prema objavama na njegovim društvenim mrežama, preneo je CNN.

On je rekao da će u gradu biti pojačano patroliranje.

- Ako neko želi da ode da položi cveće može to da uradi samostalno... Obratite pažnju i pridržavajte se ratnih bezbednosnih pravila - istakao je Kličko.

- Takođe vas molim da ne ignorišete signale vazdušnog upozorenja i odmah se sklonite. U narednim danima postoji velika verovatnoća raketnog granatiranja u svim regionima Ukrajine. Budite svesni i vodite računa o sopstvenoj bezbednosti! - upozorio je Kličko

20:50 Džonson i Makron razgovarali o Ukrajini i uticaju na cene

Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je danas sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Njih dvojica su "jedinstvena u osudi Putinove smrtonosne gluposti", rekao je portparol Dauning strita.

Oni su se složili da "bliže koordiniraju oko dugoročne bezbednosne i ekonomske podrške Ukrajini, kao i mera za izolaciju Rusije".

Džonson je takođe obavestio Makrona o njegovoj prošlomesečnoj poseti Ukrajini i "podelio svoje uverenje da će Ukrajina pobediti", dodao je portparol, "podržan odgovarajućim nivoom odbrambene vojne pomoći".

Postojala je neka diskusija o "uticaju invazije Ukrajine na globalne cene energije i hrane“.

Dvojica lidera su se "složila da rade kroz G7 na ublažavanju uticaja na domaćem planu i na ekonomije u razvoju".

20:45 Pedeset civila evakuisano iz čeličane Mariupolj

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da je 50 civila evakuisano u petak iz čeličane Azovstal u Mariupolju, prenosi Sky News.

Vereščuk je rekla da su u grupi bile žene, deca i stariji ljudi.

Ona je optužila Rusiju da stalno krši lokalni prekid vatre.

- Zbog toga je evakuacija bila izuzetno spora... sutra ujutru ćemo nastaviti operaciju evakuacije - rekla je ona u onlajn objavi.

20:17 Bajden uskoro odobrava novi paket oružja za Ukrajinu

Očekuje se da će američki predsednik Džozef Bajden u narednim danima potpisati odobrenje za novi paket naoružanja za Ukrajinu vredan najmanje 100 miliona dolara, izjavila su danas tri američka zvaničnika.

Džozef Bajden
Džozef Bajdenfoto: Profimedia

Oni su to rekli zahtevajući da ostanu anonimni, te dodali da će najnovija isporuka oružja verovatno sadržati više municije za sisteme poput haubica, prenosi Rojters.

19:45 Savet bezbednosti UN složan da izrazi zabrinutost zbog situacije u Ukrajini

Savet bezbednosti UN, uključujući Rusiju, složio se da izrazi "duboku zabrinutost u vezi sa održavanjem mira i bezbednosti Ukrajine" u prvom saopštenju tog tela otkako je Rusija izvršila napad na svog suseda pre 10 nedelja, saopštile su danas diplomate.

Saopštenja Saveta bezbednosti se dogovaraju konsenzusom, podseća Rojters.

Kratak tekst koji su izradili Norveška i Meksiko trebalo bi da bude zvanično usvojen na sastanku kasnije danas, kazale su diplomate.

19:26 Sijarto: Mađarska ne pristaje na zabranu uvoza ruske nafte

Mađarska vlada neće dozvoliti embargo na isporuke ruske nafte u obliku koji je nedavno predložila Evropska komisija, rekao je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je komentarišući pripremu šestog paketa sankcija protiv Rusije naveo da bi stupanjem ovog predloga na snagu bilo "potkopano snabdevanje Mađarske energijom, a preko nje i celokupna mađarska privreda", prenosi TAS S.

Nesto ranije danas je mađarski premijer Viktor Orban rekao da bi zabrana isporuke ruske nafte pogodila ekonomiju zemlje poput atomske bombe i da je to "crvena linija" za Budimpeštu.

18:55 Sud u Moskvi naložio hapšenje novinara zbog lažnih vesti

Sud u Moskvi danas je izdao nalog za hapšenje novinara Aleksandra Nevzorova zbog širenja dezinformacija o ruskim oružanim snagama.

U saopštenju suda se navodi da je Istražni komitet Ruske Federacije otvorio krivični postupak u odsustvu protiv Nevzorova zbog toga što je objavio lažne informacije da su ruske oružane snage namerno granatirale porodilište u Mariupolju, prenosi TAS S.

Navodi se i da su izveštaji bili propraćeni lažnim fotografijama civila pogođenih granatiranjem, a čiji su izvori ukrajinski mediji.

Ranije je saopšteno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo Nevzorova na poternicu, a pre toga je njegova supruga rekla da je napustio Rusiju i otišao u Izrael.

Navzorov je, inače, u Rusiji označen kao strani agent.

18:04 Mariupolj: Drugi autobus sa 13 civila napustio Azovstal

Drugi autobus, u kojem je bilo 13 civila, uključujući jedno dete, napustio je danas kompleks Azovstal u ukrajinskom gradu Mariupolju, koji su opkolile ruske snage, javila je danas agencija RIA Novosti, pozivajući se na svog dopisnika sa lica mesta.

Dvanaest civila, uključujući decu, evakuisano je ranije danas autobusima iz tog kompleksa, preneo je Rojters, pozivajući se na rusku agenciju.

Gradske vlasti Mariupolja su saopštile da su ruske snage pucale na automobil koji je uključen u evakuaciju iz čeličane Azovstal i da je tom prilikom ubijen jedan ukrajinski vojnik, a njih šest ranjeno, prenela je britanska agencija.

17:13 Rusija i Ukrajina razmenile zatvorenike

Zamenik ukrajinskog premijera rekao je da se 41 osoba, uključujući 28 pripadnika vojske, vratila u Ukrajinu u okviru razmene zarobljenika sa Rusijom.

17:06 Bajden će se u nedelju virtuelno sastati sa Zelenskim i liderima G7

Predsednik SAD Džo Bajden sastaće se virtuelno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim kolegama iz G7 u nedelju ujutro tokom sastanka foruma G7, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

- U nedelju ujutro, predsednik će učestvovati na virtuelnom sastanku lidera G7 kojim će predsedavati nemački kancelar Šolc. Liderima će se pridružiti i predsednik Ukrajine Zelenski - rekao je portparol.

Sankcije će biti na dnevnom redu sastanka.

16:27 - Zelenski pozvao Šolca da poseti Kijev na Dan pobede

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas nemačkog kancelara Olafa Šolca da preduzme „snažan korak“ i poseti Kijev 9. maja, na datum kada Rusija obeležava pobedu Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu.

On je uputio ponovljeni poziv Šolcu, nakon što su odnosi dve zemlje narušeni kada je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer prošlog meseca sprečen u nameri da poseti Kijev.

1 / 4 Foto: Profimedia

16:03 - Medvedev i Peskov optužuju Poljsku

Nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas začudio svit zjavom da je "Poljska pretnja teritorijalnom integritetu Ukrajine", iz Moskve su stigle nove optužbe na račun zapadnog suseda Ukrajine.

- Činjenica je iz Poljske dolazi vrlo, vrlo neprijateljska retorika poslednjih meseci... da bi teritorijalnom integritetu Ukrajine moglo biti zaprećeno iz Poljska, to je očita činjenica - rekao je Peskov.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, kao ni njegov imenjak, nije ponudio nikakve dokaze za svoje tvrdnje koje snažno protivreče sa političkom i vojnom podrškom koju Poljska pruža Ukrajini.

15:21 - Zelenski rekao bez čega neće prihvatiti mirovni sporazum

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otkrio je šta bi bio minimum da prihvati mirovni sporazum.

- Mene je narod izabrao za predsednika Ukrajine, a ne za predsednika mini Ukrajine. Ruske trupe moraju da se povuku kako bi Ukrajina mogla da povrati sve svoje teritorije od pre ruske invazije - rekao je Zelenski.

1 / 6 Foto: Profimedia

15:11 - Pogledajte kako izgleda moćni brod bez kojeg je Putin možda ostao

14:30 - Putinova draga na udaru sankcija?

Alina Kabaeva, žena koja je navodno u romantičnoj vezi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uključena je u šesti predloženi paket sankcija EU protiv Moskve, tvrde dva evropska diplomatska izvora.

U ovoj fazi imena mogu biti uklonjena ili dodana prema nahođenju država članica, rekao je izvor iz Evropske komisije.

Alina Kabajeva
Alina Kabajevafoto: Profimedia

13:47 - Da li je potopoljen Admiral Makarov?

12:42 - Evropa menja predlog naftog embarga?

1 / 4 Foto: Profimedia

12:05 - Ugovoren susret Šolca i Makrona

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da se sretnu u Berlinu 9. maja.

- Kancelar će u ponedeljak uveče primiti francuskog predsednika Emanuela Makrona uz vojne počasti. Ovo je prva njegova poseta od ponovnog izbora - saopštili su iz kabineta Olafa Šolca.

10:54 - Nemačka će Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica

Nemačka će Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica, izjavila je danas nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Teško naoružanje će biti izbrisano iz inventara Bundesvera i isporučeno Ukrajini čim bude osposobljeno tokom narednih nedelja, naveli su Lambreht i načelnik odbrane Nemačke general Eberhard Zorn novinarima u slovačkom gradu Sliač, prenosi Rojters.

10:36 - Ministarstvo odbrane Rusije: Uništeno skladište oružja u Kramatorsku, ubijenih 280

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su raketama velike preciznosti vazdušnog baziranja uništile veliko skladište oružja ukrajinskih snaga u Kramatorsku, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov. On je na jutarnjem brifingu rekao da su ruski avioni, helikopteri i dronovi tokom noći uništili 24 ukrajinska vojna objekta, među kojima 18 položaja sa ljudstvom i tehnikom, artiljerijsku bateriju, kao i dva skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja u Krasnopoljskom rejonu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

- U napadima je likvidirano do 280 ekstremista i uništena je 41 jedinica vojne tehnike. Uništeno je skladište oružja na teritoriji fabrike "Energomašspecstalj" u Kramatorsku- naveo je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, ruska protivvazdušna odbrana je tokom prethodnog dana iznad samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) oborila ukrajinske avione suhoj-25 i MiG-29 i presrela četiri balističke rakete „Točka U". Konašenko je dodao da su artiljerijske jedinice ruske vojske uništile šest komandnih mesta ukrajinskih snaga, tri skladišta municije, 26 ukrajinskih artiljerijskih baterija, kao i 187 uporišta i položaja protivničkih snaga. Telegraf.rs nije u mogućnosti da nezavisno proveri informacije iznete na brifingu ruskog ministarstva.

09:32 - Oko 500 civila evakuisano iz Mariupolja

Ukrajina je saopštila da je još skoro 500 civila evakuisano iz Mariupolja od početka operacije spasavanja pod vođstvom UN, uključujući i neke ljude iz opkoljene čeličane Azovstal.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, nazvao je evakuaciju "složenom operacijom" i rekao da će Ukrajina nastaviti da čini sve da spasi sve civile i vojsku.

09:01 - Pokušavaju da izvuku civile iz Azovstala

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je da su u toku pokušaji da se evakuišu civili iz Azovstala.

Andrij Jermak, šef kabineta predsednika, nije izneo detalje o napretku spasilačkih napora.

08:51 - Volodin: Cilj nam je da Ukrajina postane vojno neutralna

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da se Rusija ne može osećati bezbedno dok Ukrajina ne pristane na vanblokovski i nenuklearni status.

- Operacija ima za cilj da obezbedi bezbednost građana Ruske Federacije, kako u našoj zemlji tako i na teritoriji DNR i LNR, čime bi bio obezbeđeni mir u budućnosti i sposobnost zemlje da se razvija - rekao je Volovdin na radiju Komsomolskaja Pravda.

On je, međutim, dodao da su odbijeni ruski predlozi da Ukrajina postane vanblokovska i nenuklearna zemlja.

- Dok se takva odluka ne donese, ne možemo se osećati bezbedno - naveo je je predsednik Dume i naglasio da Rusija ne planira vojnu mobilizaciju.

08:32 - Lokalne vlasti Mariupolja se zahvalile onima koji sprovode evakuaciju

Lokalna vlast Mariupolja je na svom Telegram kanalu objavila reči zahvalnice onima koji su sproveli evakuaciju civila iz grada.

- Hvala vam što ste spasili naš narod. Nadamo se da ćemo proširiti misiju i povećati obim evakuacije. Uostalom, desetine hiljada civila ostaju u Mariupolju. Svi oni žive u teškim uslovima humanitarne katastrofe. U gradu je totalna nestašica hrane, vode za piće i lekova. Zbog toga se evakuacija mora nastaviti.

1 / 32 Foto: Profimedia

08:12 - SAD poručile da će da zaštite Švedsku i Finsku dok čekaju prijem u NATO

SAD su uverene da mogu da reše sve bezbednosne probleme koje bi Švedska i Finska mogle imati u periodu između podnošenja zahteva za članstvo u NATO-u i prijema u tu organizaciju, saopštila je Bela kuća.

- Uvereni smo da bismo mogli da pronađemo načine da rešimo sve probleme koje bi bilo koja od ove dve zemlje mogla imati u periodu između zahteva za članstvo u NATO-u i formalnog pristupa ovoj organizaciji - rekla je portparol Bele kuće Džen Psaki na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Švedska i Finska su zabrinute da tokom procesa prijave, koji može potrajati i godinu dana, jer je potrebna saglasnost svih trideset članica NATO-a, ne bi mogle da se odbrane od eventualnih pokušaja Rusije da ugrozi njihovu bezbednost.

08:05 - UN planiraju treću evakuaciju iz čeličane Azovstal

Spasilačke operacije za evakuaciju civila zarobljenih u opkoljenom Mariupolju trebalo bi da budu nastavljene danas. Šef humanitarne službe UN-a Martin Grifits rekao je u četvrtak da je spasilački konvoj već na putu, govoreći na donatorskoj konferenciji Ukrajine u Varšavi.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) potvrdio je AFP-u „da je operacija bezbednog prolaza u toku“ u koordinaciji sa UN.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

07:45 - Ministarstvo odbrane SAD negira da je pružalo obaveštajne podatke o lokacijama ruskih generala

Ministarstvo odbrane SAD negiralo je da je pružalo obaveštajne podatke o lokacijama ruskih generala na bojnom polju kako bi ukrajinske snage mogle da ih ubiju.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da je tačno da Sjedinjene Države snabdevaju Kijevske snage vojnom obaveštajnom službom „kako bi pomogle Ukrajincima da brane svoju zemlju“, ali Ukrajina sama odlučuje da li će gađati ruskog lidera ili ne.

- Ne pružamo obaveštajne podatke o lokaciji visokih vojnih vođa na bojnom polju niti učestvujemo u odlukama ukrajinske vojske o gađanju. Ukrajina kombinuje informacije koje mi i drugi partneri dajemo sa obaveštajnim podacima koje oni sami prikupljaju na bojnom polju. Onda oni sami donose odluke i sami preduzimaju akcije - rekao je Kirbi.

Džon Krbi, Džon Kirbi, John Kitby
foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Predstavnici zemalja članica EU će danas razgovarati o novom paketu sankcija za Moskvu, saopšteno je juče iz francuskog predsedavanja Savetom EU. Kako se precizira u saopštenju, na dnevnom redu za danas je predviđena rasprava o šestom paketu sankcija i situaciji oko prehrambene bezbednosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izvinio se nakon što je njegov ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je nacistički lider Adolf Hitler imao "jevrejsku krv".

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Prolaznici sprečili muškarca da skoči sa nadvožnjaka u Ruzveltovoj: Pokušao da se ubije

Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su juče o mogućem obezbeđivanju oružja većeg dometa ukrajinskim oružanim snagama od strane Britanije.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok će uskoro posetiti Ukrajinu, nakon što su dve zemlje popravile diplomatske odnose koji su zahladneli zbog odbijanja Kijeva da primi nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera, izjavio je juče nemački kancelar Olaf Šolc.

Predsednik Ukrajine pozvao je svog nemačkog kolegu da ga poseti u Kijevu, tokom njihovog jučerašnjeg telefonskog razgovora.

07:35 - Buš: Zelenski je Vinston Čerčil našeg doba

Bivši američki predsednik Džordž Buš Mlađi nazvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog "Čerčilom našeg doba". Buš je na svom Instagram nalogu, nakon razgovora sa Zelenskim putem video linka, naveo da je ukrajinskom predsedniku zahvalio "na liderstvu, njegovom primeru i posvećenosti slobodi" i pozdravio hrabrost ukrajinskog naroda.

- Počastvovan sam što sam proveo nekoliko minuta u razgovoru sa predsednikom Zelenskim - Vinstonom Čerčilom našeg doba. Predsednik Zelenski me je uverio da neće odustati od bobe protiv Putinovog varvarstva i nasilja", napisao je Buš i dodao je da su Amerikanci inspirisani "čvrstinom i otpornošću Ukrajinaca" i da će nastaviti da im pružaju podršku.

07:28 - Ministarstvo odbrane Britanije: Rusija obnavlja napad na fabriku Azovstal

Ruske snage u Mariupolju su drugi dan nastavile sa kopnenim napadom na čeličanu Azovstal, uprkos ruskim izjavama u kojima se tvrdi da će nastojati samo da je zatvore, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju. U izveštaju se navodi da su pokušaji "da se obezbedi Azovstal i završi zauzimanje Mariupolja verovatno povezani sa predstojećim obeležavanjem Dana pobede 9. maja i Putinovom željom da ima simboličan uspeh u Ukrajini“.

- Ovaj napor je za Rusiju koštao osoblja, opreme i municije. Dok se ukrajinski otpor nastavlja u Azovstalu, ruski gubici će nastaviti da grade i osujećuju njihove operativne planove u južnom Donbasu - navodi se u izveštaju.

06:55 - CNN: SAD dostavile Kijevu lokaciju "Moskve" za raketni udar

Prema navodima CNN koji se poziva na dobro upućene izvore, Sjedinjene Američke Države dostavile su Ukrajini obaveštajne podatke koji su navodno snagama te zemlje omogućile da izvedu raketni udar na ruski brod "Moskva". Kako se navodi, ukrajinske snage su, nakon što su ugledale ruski ratni brod u Crnom moru pozvale američke kontakte da bi od njih dobile potvrdu da je u pitanju zaista komandni brod ruske Crnomorske flote "Moskva.

Izvor CNN kaže da su SAD to potvrdile i dostavile Kijevu obaveštajne podatke o lokaciji ruske krstarice. Dodaje da nije jasno da li su SAD znale da će Ukrajina napasti brod i tvrdi da Vašington nije bio uključen u tu odluku. Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri izvore ovih navoda.

06:50 - Zelenski pokrenuo platformu za pomoć Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokrenuo je globalnu platformu za prikupljanje sredstava kako bi pomogao Ukrajini da pobedi Rusiju i obnovi infrastrukturu zemlje.

- Jednim klikom možete donirati sredstva za zaštitu naših branilaca, za spas naših civila i za obnovu Ukrajine“, izjavio je Zelenski, najavljujući pokretanje platforme "United 24" - prenosi Gardijan.

Samo zajedno imamo potencijal da zaustavimo rat i obnovimo ono što je Rusija uništila, naveo je ukrajinski predsednik i dodao da će sva sredstva biti prebačena u Narodnu banku Ukrajine i dodeljena nadležnim ministarstvima.

Zelenski je izneo tri oblasti za koje će se prikupljena sredstva koristiti: odbranu i deminiranje, humanitarnu i medicinsku pomoć i obnavljanje kritične infrastrukture, navodi britanski list.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.