"SRAMOTA NAS JE DA GLEDAMO UKRAJINCE U OČI, STIDIMO SE": Patrijarh Kiril izazvao GNEV, rat deli PRAVOSLAVLJE!
Patrijarh Kiril, Foto: Profimedia

MOSKOVSKI PATRIJARH

"SRAMOTA NAS JE DA GLEDAMO UKRAJINCE U OČI, STIDIMO SE": Patrijarh Kiril izazvao GNEV, rat deli PRAVOSLAVLJE!

Rat u Ukrajini je suprotstavio vernike pod moskovskim patrijarhom jedne protiv drugih, a ukrajinske vernike je stavio u posebno nezgodan položaj

Objavljeno:

U maloj parohiji u severnoj Italiji, povezanoj sa Ruskom pravoslavnom crkvom, uglavnom ukrajinski vernici odlučili su da se odreknu podrške ratu u Ukrajini koju pruža patrijarh moskovski Кiril.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Moskovski patrijarh je u više navrata davao blagoslove ruskoj vojsci, opisujući rat kao svetu borbu za zaštitu Rusije od, kako je on nazvao, "zapadnih pošasti" poput parada ponosa. On je glasno podržavao predsednika Vladimira Putina, a crkva je zauzvrat dobijala ogromna finansijska sredstva, piše "Njujork Tajms".

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

- Videli smo da se Moskovska patrijaršija nije bavila teologijom, već je samo bila zainteresovana da podrži ideologiju države. U suštini, patrijarh je izdao njegovo ukrajinsko stado - rekao je protojerej Vladimir Melničuk iz Crkve Vaznesenja Кrsta u Udinama, Italija.

Tako je 31. marta ukrajinski sveštenik napisao pismo kojim je prekinuo sve veze sa Moskovskom patrijaršijom.

U susret Uskrsu slične tenzije su se širile kroz pravoslavne crkve koje preispituju odnose sa patrijarhom Кirilom i Ruskom pravoslavnom crkvom.

U Sjedinjenim Državama neki vernici menjaju crkve. U Francuskoj su učenici pravoslavne bogoslovije molili svog episkopa da raskine sa Moskovskom patrijaršijom. U Holandiji je policija morala da interveniše u crkvi u Roterdamu nakon što su se parohijani sukobili zbog rata.

Rat u Ukrajini je suprotstavio vernike pod moskovskim patrijarhom jedne protiv drugih, a ukrajinske vernike je stavio u posebno nezgodan položaj.

- Кako se možete moliti za patrijarha koji blagosilja vojnike koji pokušavaju da ubiju vašeg sina? - rekao je Andreas Loudaros, urednik Orthodokia.info, atinskog portala koji pokriva crkvena pitanja.

Sporovi i intrige unutar Istočne pravoslavne crkve često se odvijaju decenijama, ako ne i vekovima. Ali aktuelni rat je neverovatnom brzino, proširio raskole koji su dugo bili ispod površine.

Za razliku od Rimokatoličke crkve, sa svojim jednim vođom, svaka od 15 pravoslavnih grana uživa značajan suverenitet. Sada se u njima odvijaju oštre debate o tome da li treba otvoreno izopštiti patrijarha Кirila i Rusiju.

1 / 6 Foto: Profimedia

Moskovska patrijaršija je nastojala da se postavi kao pravo sedište pravoslavlja još od kada je Кonstantinopolj, sada Istanbul, pao pod islamske osvajače 1453. Dakle, Moskva je vekovima bila u zavadi sa vaseljenskim patrijarhom Кonstantinopolja, duhovnim vođom crkve. Burni odnosi Кirila i sadašnjeg vaseljenskog patrijarha Vartolomeja izbili su u javnost od početka rata.

- Nije trebalo da se toliko poistovećuje sa predsednikom Putinom, pa čak ni rat Rusije protiv Ukrajine naziva "svetim“. To je štetno za prestiž čitavog pravoslavlja, jer pravoslavlje ne podržava rat, nasilje, terorizam - rekao je Vartolomej u intervjuu u Istanbulu.

Ukrajina je bila poseban izvor tenzija između dva jerarha. Patrijarh Vartolomej je 2019. dao nezavisnost, takozvanu "autokefalnost“, crkvi u Ukrajini koja je bila potčinjena Moskvi od 1686. godine. Nakon toga, Ruska crkva je prekinula kontakte sa Vartolomejem. Više od polovine ukrajinskih župa odbacilo je odluku i ostalo pod jurisdikcijom Moskve.

Od 45 eparhija u Ukrajini, koje obuhvataju skoro 20.000 parohija, oko 22 su prestale da pominju patrijarha Кirila tokom molitve, rekao je Sergej Čapnin, ruski religiozni naučnik i čest crkveni kritičar. To je prvi korak ka raskidu sa Moskvom, iako je to još daleko od formalnog raskida.

Neki vernici u Ukrajini dovode u pitanje ćutanje mnogih episkopa, pitajući se da li su obožavatelji Putina, podmićeni ili ucenjeni da ćute ili smatraju da će Moskva da pobedi u ratu.

Protojerej Andrij Pinčuk, bivši gradonačelnik malog poljoprivrednog sela južno od grada Dnjepra, rekao je da oklevanje uznemiruje mnoge parohijske sveštenike.

- Sramota nas je da gledamo u oči običnim Ukrajincima, stidimo se užasnih agresivnih reči koje patrijarh Кiril neprestano izgovara, stidimo se ukrajinskih episkopa koji zabijaju glavu u pesak i strahuju od raskida sa moskovskim patrijarhom - rekao je otac Pinčuk.

Otac Pinčuk je autor peticije koju je potpisalo oko 400 ukrajinskih sveštenika u kojoj se od crkvenih arhijereja traži da proglase jeresom Kirilovu podršku projekta Kremlja "ruski mir“ ili "ruski svet“, koji pokušava da proširi crkveni uticaj van Rusije kao spoljnopolitičko sredstvo.

- Budućnost bilo koje crkve u Ukrajini neće biti povezana sa Moskvom osim ako ona ne pobedi u ovom ratu. Ali ovo je pogrešan trenutak da se postavite za ili protiv - rekao je Кristof D'Alojzio, gostujući profesor istočnohrišćanskih i ekumenskih studija na Univerzitetu u Luvenu u Belgiji i pravoslavni paroh, koji je u martu potpisao deklaraciju protiv projekta "ruski svet“ sa više od 1.300 pravoslavnih naučnika i teologa.

Patrijarh moskovski Кiril izazvao je gnev nizom propovedi i govora, uključujući tvrdnju da se Rusija bori protiv antihrista, i pozvao Ruse da se okupe oko vlade. Кiril je izbegavao da osudi opširno dokumentovane napade na civile, od kojih su mnogi njegovi parohijani. Većina nacionalnih crkava nije osudila Кirila.

Oko 300 sveštenika, uglavnom unutar Rusije, potpisalo je peticiju protiv rata. Trojica litvanskih sveštenika koji su bili otvoreni kritičari nedavno su otpušteni.

Po svemu sudeći, ozbiljan raskol u crkvi se čini neizbežnim, ali tok rata će odrediti njegovu dubinu i razdor koji ostane iza njega, zaključuje "Njujork Tajms".

Papa Franja o patrijarhu Kirilu

Papa Franja rekao je u utorak za list "Korijera dela sera", pored ostalog, da je „patrijarh Kiril proveo prvih 20 minuta čitajući sa papira opravdanja za rat u Ukrajini” i dodao da „duhovni lideri nisu vladini zvanicnici i da ne mogu govoriti jezikom rata“.

Papa je tada istakao nedostaje volje za postizanje mira, kao i da je pesimista u pogledu šansi za brzo rešenje ukrajinskog sukoba.

Takođe je rekao da patrijarh Ruske pravoslavne crkve "ne može postati Putinov đakon".

- Razgovarao sam sa Kirilom oko 40 minuta preko "Zuma". Prvih 20 mi je sa karticom u ruci čitao sva opravdanja za rat. Saslušao sam ga i rekao mu: "Ne razumem ništa od ovog. Brate, mi nismo sveštenici države, mi ne možemo koristiti jezik politike, već onaj Isusov - naveo je papa.

Pres služba Vatikana saopštila je nakon razgovora 16. marta da je papa Franja pozvao patrijarha Kirila „da udruže snage u ime mira“, a ruska crkva je saopštila da su strane razgovarale o situaciji u Ukrajini, stavljajući akcenat na „humanitarne aspekte aktuelne krize i delovanje Ruske pravoslavne crkve i Rimokatolicke crkve da prevazidu njene posledice."

Papa i patrijarh Kiril su na kraju razgovora izrazili nadu u „brzo postizanje poštenog mira".

1 / 6 Foto: Profimedia

Stigla i reakcija Moskvske patrijaršije

Papa Franja je u intervjuu koji je dao za italijanske novine pogrešno intepretirao razgovor s ruskim patrijarhom Kirilom, koji je vođen 16. marta, navela je u sredu Moskovska patrijaršija.

U saopštenju se navodi da će to "teško doprineti konstruktivnom dijalogu izmedu rimokatoličke i Ruske pravoslavne crkve, koji je naročito sada neophodan".

- Za žaljenje je što mesec i po dana nakon razgovora sa patrijarhom Kirilom, papa Franja izabrao pogrešan ton da prenese sadržaj tog dijaloga - istaklo je odeljenje patrijaršije za spoljne odnose.

Navodi se da su neke činjenice, koje je patrijarh predočio papi u razgovoru 16. marta putem video linka, potpuno ignorisane ili samo površno spomenute u zapadnim medijima.

Patrijarh na meti novih sankcija EU?

EU predložila je uvođenje sankcija patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, javio je AFP u sredu pozivajući se na relevantan dokument.

Prema dokumentu Evropske službe za spoljne poslove u koji je Politiko imao uvid, Kiril je bio „jedan od najistaknutijih pristalica ruske vojne agresije protiv Ukrajine“ i ključni igrač u jačanju retorike Vladimira Putina o Ukrajini.

Dokument naglašava seriju proratnih propovedi i primedbi Kirila u mesecima od ruske invazije, kao i njegov blagoslov za ruske vojnike koji se bore u Ukrajini.

AFP navodi da je ovaj predlog deo šestog paketa mera kao odgovor na rusku invaziju u Ukrajini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.