(UŽIVO) RUSKE SNAGE POČELE BITKU ZA DONBAS: Plenković pričao sa Zelenskim
Ilustracija, Foto: Profimedia, Google Earth

54. dan

(UŽIVO) RUSKE SNAGE POČELE BITKU ZA DONBAS: Plenković pričao sa Zelenskim

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da u skorije vreme nije bilo nikakve diplomatske komunikacije između Rusije i Ukrajine na nivou šefova diplomatija i da je situacija u Marijupolju, koju je opisao kao strašnu, možda "crvena linija" na putu pregovora

Objavljeno: 23:51h

Činjenice:

  • Ukrajinci u Mariupolju odbijaju da se predaju
  • Putin potpisao novi zakon kojim se kažnjava izjednačavanje SSSR i nacističke Nemačke
  • Zelenski spreman da se bori za Donbas
  • Kuleba: Situacija u Mariupolju "crvena linija"
  • Moskva: Ruska avijacija uništila skladista municije i goriva
  • Zelenski sa direktorom MMF razgovarao o obnovi Ukrajine posle rata

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 54. dan. Ukrajinski borci u mariupoljskoj železari Azovstal, za koje se smatra da su poslednji branioci ovog lučkog grada na jugu Ukrajine, ignorisali su ultimatum za predaju koju su im Rusi ponudili, a na koji je trebalo da odgovore juče do 13 časova. Petro Andriuščenko, savetnik gradonačelnika Mariupolja, objavio je na Telegramu da su ruske snage najavile da će zatvoriti sve ulaze i izlaze iz razorenog grada, a zatim su upozorile muškarce koji su ostali Mariupolju da će biti podvrgnuti "filtraciji".

Zelenski odbio da se odrekne terotorije na istoku zemlje kako bi se okončano rat sa Rusijom, a ukrajinska vojska spremna je da se bori protiv vojske Moskve u regionu Donbasa u borbi za koju kaže da bi mogla uticati na tok čitavog rata. On je u ekskluzivnom intervjuu za CNN, rekao da njegova zemlja nema garanciju da Rusija neće ponovo pokušati da zauzme Kijev ako uspe da zauzme Donbas.

Ukrajinski predsednik je u pomenutom intervjuu pozvao američkog i francuskog predsednika da dođu u Kijev, a takođe je još jendom iskoristio priliku da pohvali ukrajinski narod i istakne njihovu hrabrost.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da u skorije vreme nije bilo nikakve diplomatske komunikacije između Rusije i Ukrajine na nivou šefova diplomatija i da je situacija u Marijupolju, koju je opisao kao strašnu, možda "crvena linija" na putu pregovora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon po kom se kažnjava bilo kakav pokušaj izjednačavanja uloga Sovjetskog Saveza i nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

1 / 10 Foto: Profimedia

Iz časa u čas:

23:40 Kubarkov: U napadu ostećeno ili uništeno 30 odsto infrastrukture

U ruskom napadu ostećeno je ili uništeno do 30 odsto ukrajinske infrastrukture vredne 100 milijardi dolara, izjavio je danas ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksander Kubrakov, dodajući da bi rekonstrukcija mogla da se postigne za dve godine korišćenjem zamrznutih ruskih sredstava.

Ukrajina ranije nije navodila konkretan uticaj na infrastrukturu, kao što su putevi i mostovi, iako zvaničnici kažu da ukupna šteta od transporta do kuća i drugih zgrada, do sada iznosi oko 500 milijardi dolara, preneo je Rojters.

- Praktično sve komponente naše transportne infrastrukture su stradale u ovom ili onom obliku - rekao je Kubrakov.

23:16 Psaki: Nema planova da Bajden poseti Kijev

Nema planova da predsednik SAD Džozef Bajden poseti ukrajinsku prestonicu Kijev, ponovila je danas sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki na brifingu, javio je Rojters.

Zelenski je juče u intervjuu za CNN izjavio da bi Bajden trebalo da poseti Ukrajinu.

- Mislim da Bajden kao predsednik SAD treba da dođe ovde i sve vidi svojim očima - rekao je Zelenski.

2:42 Zelenski: Ruske snage počele bitku za Donbas

22:34 Grifits planira da otputuje u Rusiju da bi razgovarao o Ukrajini

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits izjavio je danas da planira da otputuje u Rusiju kako bi razgovarao o situaciji u Ukrajini, posle posete Turskoj koja bi trebalo da bude realizovana kasnije tokom nedelje.

- Morate da se vratite i ja tako mislim - rekao je on na konferenciji za novinare komentarišući činjenicu da još nije dobio odgovor iz Rusije o humanitarnim inicijativama UN, preneo je TAS S.

Grifits je kazao da želi da otputuje u Rusiju nakon što poseti Tursku, u kojoj će, takođe, zbog dešavanja u Ukrajini, fokus biti na humanitarnim pitanjima.

22:05 Šef kabineta Zelenskog: "Druga faza rata je počela"

Šef kabineta ukrajinskog predsednika rekao je danas da je "počela druga faza rata", u vezi sa novim napadom Rusije na istočnu Ukrajinu, prenosi Rojters.

Komentari načelnika generalštaba Andrija Jermaka u skladu su sa primedbama visokog ukrajinskog bezbednosnog zvaničnika, koji je ranije danas rekao da je Rusija pokrenula novu ofanzivu na istoku Ukrajine.

- Verujte u našu vojsku, veoma je jaka - rekao je Jermak.

21:46 Plenković razgovarao sa Zelenskim: Izrazio žaljenje zbog svih žrtava

Andrej Plenković, Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid 19, Covid-19
foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

21:15 Mišustin i Golovčenko o akciji potiv zapadnih sankcija

Premijeri Rusije i Belorusije Mihail Mišustin i Roman Golovčenko razgovarali su danas telefonom o akciji protiv zapadnih sankcija, saopštila je pres služba ruskog Kabineta ministara.

- Mišustin i Golovčenko razgovarali su o ključnim zadacima u proširenju međusobne trgovinsko-ekonomske saradnje u uslovima ekonomskih sankcija koje su im uvele "neprijateljske države" - saopštila je pres služba, preneo je TAS S.

Dvojica premijera su se fokusirala na realizaciju zajedničkih projekata u sektoru energetike i industrije, saobraćajne infrastrukture i u drugim oblastima, navedeno je u saopštenju.

20:51 Makron: Dijalog sa Putinom u zastoju posle masovnih ubistava

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je njegov dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u zastoju nakon što su otkrivena masovna ubistva u Ukrajini.

Vladimir Putin, Emanuel Makron, Putin i Makron, Vladimir Putin i Emanuel Makron
foto: Profimedia

- Od masakra koje smo otkrili u Buči i drugim gradovima rat je dobio drugačiji tok, tako da od tada nisam više direktno razgovarao s njim, ali ne isključujem da ću to učiniti u budućnosti - rekao je Makron za televiziju Frans 5, preneo je Rojters.

Na pitanje da li će posetiti prestonicu Ukrajine Kijev, predsednik Francuske je kazao da će otići tamo kada bude mogao da donese nešto korisno, a ne da bi pokazao svoju podršku.

20:20 Makron će sa Bajdenom razgovarati o novim sankcijama Rusiji

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će razgovaratai sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i drugim partnerima o novim sankcijama Rusiji.

20:10 Bojčenko: Iz Mariupolja deportovano 40.000 civila u Rusiju

Gradonačelnik opkoljenog ukrajinskog grada Marijupolja Vadim Bojčenko izjavio je danas da je oko 40.000 civila nasilno prebačeno u Rusiju ili regione Ukrajine pod ruskom kontrolom.

Vadim Bojčenko
foto: Printscreen/Youtube/NO TO WAR / НЕТ ВОЙНЕ / NEIN ZUM KRIEG

- Nažalost, moram da izjavim da od danas oni deportuju stanovnike - rekao je Bojčenko za ukrajinsku televiziju, preneo je Rojters.

Proverili smo preko opštinskog registra da su već deportovali preko 40.000 ljudi, istakao je on.

19:52 Zelenski uručio šefu delegacije EU u Ukrajini popunjen upitnik

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uručio je šefu delegacije EU u Kijevu popunjen upitnik, što je korak da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU, saopštila je danas kancelarija ukrajinskog predsednika.

19:17 Danilov: Rusija započela novu ofanzivu na istoku Ukrajine

Čini se da je Rusija započela svoju očekivanu novu ofanzivu na istoku Ukrajine, izjavio je danas sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Aleksij Danilov.

- Okupatori su jutros duž skoro cele linije fronta u oblastima Donjecka, Luganska i Harkova, pokušali da probiju našu odbranu - rekao je Danilov, preneo je Rojters.

Jutros su pokušali da započnu aktivnu fazu, dodao je on.

19:00 Jelen ce od članica SB i MMF tražiti jači pritisak na Rusiju

Američka ministarka finansija Dženet Jelen ove nedelje će pozvati članice Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke da pojačaju pritisak na Rusiju kako bi okončala svoj nepromišljeni rat u Ukrajini, izjavio je danas visoki zvaničnik Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija će fokusirati svoje napore na smanjenje broja onih koji žele da izbegnu sveobuhvatne sankcije uvedene Rusiji zbog rata, kao i onih koji pomažu u takvim naporima, rekao je drugi zvaničnik, preneo je Rojters.

Jelen će ove sedmice "preskočiti" neke sastanke finansijskih zvaničnika Grupe 20 kako bi naglasila stav SAD da Rusija treba da bude isključena iz globalnih finansijskih institucija, rekao je zvaničnik.

18:40 Zvaničnik SAD: Mariupolj i dalje pruža otpor

Lučki grad Mariupolj u istočnoj Ukrajini i dalje pruža otpor, dok su Rusi istovremeno poslednjih dana poslali pojačanje u Ukrajinu, izjavio je danas visoki zvaničnik američke odbrane.

- Naša procena je da Mariupolj još pruža otpor.... prete mu iz vazduha, na udaru je raketnih napada i bombi iz vazduha, pa čak i artiljerije - rekao je novinarima zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, preneo je Rojters.

On je istakao da se trenutno u južnoj i istočnoj Ukrajini nalazi otprilike 76 taktičkih grupa ruskog bataljona, što je za 11 više poslednjih dana.

18:20 Šta je Putin rekao premijeru Italije o sastanku sa Zelenskim i prekidu vatre u Ukrajini?

Vladimir Putin
foto: Profimedia

18:10 Heraščenko: Ukrajinske snage i dalje pružaju otpor u Mariupolju

Ukrajinske snage u opkoljenom gradu Mariupolju nastavljaju da pružaju otpor ruskoj vojsci, izjavio je danas za nacionalnu televiziju Anton Heraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, javio je Rojters.

Mariupolj se nalazi pod opsadom ruskih snaga od 1. marta.

17:30 Fedorov pozvao papu da pomogne da se zaustavi rat

Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, opisao je sate teškog ispitivanja koje je preživeo dok su ga prošlog meseca gotovo nedelju dana držale ruske snage i apelovao je na papu da pomogne da se zaustavi rat koji je uništio delove njegovog grada na jugu Ukrajine.

- Bilo je to opasnih šest dana jer sam shvatio da su za Ruse moj život i životi civila vredni nuli - rekao je juče u Rimu gradonačelnik Melitopolja mesec dana nakon što je pušten na slobodu, preneo je Rojters.

Melitopolj je, inače, sada pod kontrolom ruskih snaga, koje su zauzele grad 11. marta kada je, prema ukrajinskim izvorima, Fedorov i kidnapovan. Grad se nalazi zapadno od opkoljenog grada Marijupolja u južnom regionu koji Rusija želi da kontroliše.

Fedorov je oslobođen u razmeni zatvorenika 16. marta

16:50 - Dve osobe poginule u granatiranju u Harkovu

Lokalno tužialštvo izvestilo je o dva smrtna slučaja nakon granatiranja grada Harkova na severoistoku zemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sinoć je rekao da je pet osoba ubijeno u bombaškom napadu u gradu. Požari su viđeni širom Harkova.

16:40 - Putin razgovarao o Ukrajini sa predsednikom Alžira

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Alžira o situaciji u Ukrajini.

1 / 6 Foto: Profimedia

16:30 - UNHCR: Više od 4,9 miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine

UN agencija za izbeglice saopštila je da je više od 4,9 miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine, ali da je porastao i broj interno raseljenih.

- Hiljade ljudi svaki dan dolazi u Dnjepar iz područja koja su pod intenzivnim borbama na istoku Ukrajine - rekla je šefica UNHCR u Ukrajini.

16:15 - MO Ukrajine: Situacija u Mariupolju izuzetno teška

Situacija u gradu Mariupolju na jugoistoku Ukrajine je "izuzetno teška", ali ruske snage nisu preuzele grad pod potpunu kontrolu, tvrdi portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.Motuzjanik je rekao da su bombardovanja ruskih vojnih aviona porasla u poslednje vreme za preko 50 odsto i da je ukrajinska infrastruktura postala predmet pojačanog ciljanja.

Motuzjanik nije potvrdio informaciju Ruske Federacije o uništenju ukrajinskog transportnog aviona.

16:05 - U Lavovu povređeno 11 ljudi, među njima i dete

Gradonačelnik Lavova, gde je danas u raketnim napadima poginulo sedam ljudi, rekao je da je 11 osoba povređeno, među kojima je i jedno dete.

15:30 - Rusija objavila snimak preživelih sa krstarice Moskva

15:05 - Rusija pokrenula krivični postupak o genocidu u LNR

Ruski vojni istražitelji pokrenuli su krivični postupak o genocidu koji su počinili ukrajinski vojnici nad stanovnicima grada Šastja u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, rečeno je danas za RIA Novosti iz pres-službe Istražnog komiteta Ruske Federacije.

Navodi se da su ruski vojno istražni organi pokrenuli postupak protiv lica koja su učestvovala u oružanom sukobu na strani Ukrajine, a koji se terete da su počinili genocid, odnosno radnje koje imaju za cilj potpuno uništenje jedne nacionalne, etničke grupe.

Ukrajinska vojska je, navodi se, od kraja februara u više navrata pucala po stambenim područjima grada Šastja "kako bi potpuno uništila Ruse i stanovništvo koje govori ruski jezik". Kao rezultat toga, navodi se, poginuli su civili, a stotine stanovnika je zadobilo povrede različite težine. Tačan broj poginulih i povređenih se i dalje utvrđuje.

Pored toga, oštećen je najmanje 331 stambeni objekat, od kojih su neki potpuno uništeni.

Istražitelji utvrđuju sve umešane u ovaj zločin.

14:53 - DNR: Azov gađao bolnicu u Mariupolju

Komandant DNR-a tvrdi da su ukrajinski militanti gađali bolnicu u koju su se sklonili ljudi u Mariupolju.

- Militanti iz ukrajinskog neonacističkog bataljona Azov gađali su gradsku bolnicu u Mariupolju primoravajući ljude da iskaču kroz prozore - rekao je komandant jedinice Donjecke Narodne Republike.

Ranije ovog meseca, predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC) izvestilo je da je nekoliko desetina ljudi poginulo od ruku ukrajinskih militanata u ovoj bolnici. Na licu mesta je bio Ruski istražni komitet.

- Ovu bolnicu su uništili oni – „Azov“. Ušli smo, počeli su da pucaju. Videli smo da su civili još uvek tu, ali su oni ipak pucali. Civili su iskakali pravo kroz prozore, ali su ipak pucali. Bilo je očigledno. Ignorisali su i nastavili da gađaju. Nije ih briga na koga će pucati, civile ili vojnike - rekao je komandant.

14:27 - Putin o sankcijama Zapada

14:15 - Bugarske diplomate proterane iz Rusije

Rusija je donela odluku da protera nekoliko bugarskih diplomata

14:11 - Potresni prizori iz Lavova nakon napada

1 / 6 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

13:58 - Kijev: Ne stojimo iza lažnih dojava o bombama u avionima Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine negiralo je danas navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića o umešanosti Kijeva u lažne pretnje bombama na putničkim letovima ka Rusiji.

1 / 5 Foto: Stefan Stojanović

Portparol Ministarstva Oleg Nikolenko rekao je za Ukrinform da su u pitanju "neosnovane optužbe". On je naveo da su izjave Vučića o navodnoj umešanosti Ukrajine u pretnje bombama u avionima koji iz Srbije lete ka Rusiji "netačne".

13:23 - Kakva je situacija u Mariupolju, pod čijom je kontrolom?

1 / 4 Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

12:48 - Rusi osvojili grad na istoku Ukrajine?

12:08 - Kremlj se oglasio o Medvedčuku

Kremlj će izvestiti javnost o reakciji predsednika Vladimira Putina na poziv supruge uhapšenog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka za njegovu razmenu, ako reakcije bude, rekao je novinarima portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

1 / 5 Foto: Profimedia

11:48 - Raste broj žrtava u Lavovu

Broj žrtava u napadu na Lavov porastao je na sedam, saopštio je šef regiona Maksim Kozicki.

Kozicki je rekao da su na grad ispaljene četiri rakete, da su tri pogodile skladišta, a četvrta je pogodila auto-servis.

11:18 - Rusija iznela ozbiljne optužbe na račun Kijeva

Rusija navodi da su došli do operativnih saznanja o "strašnim provokacijama koje Kijev sprema za Vaskrs", izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

10:53 - Drugi dan bez humanitarnih koridora

Ukrajina i Rusija već drugi dan nisu uspele da se dogovore oko humanitarnih konvoja za evakuaciju civila iz ratom zahvaćenih područja, izjavila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Vereščuk je u aplikaciji Telegram objavila da je "iz bezbednosnih razloga odlučeno da se danas ne otvaraju humanitarni koridori“.

1 / 7 Foto: Profimedia

10:05 - Medvedev zapretio Evropi

"Ruski bankrot za sobom bi mogao da povuče bankrot Evrope, kako onaj moralni tako i lako moguće, onaj stvarni”, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedevfoto: EPA/ YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

09:35 - Šestoro poginulih u Lavovu?

Šest osoba je poginulo, a osam ranjeno u raketnim udarima na grad Lavov na zapadu Ukrajine jutros, rekao je regionalni guverner Maksim Kozistkij.

Rojters prenosi da je on rekao da su tri projektila pogodila objekte vojne infrastrukture, dok je jedna pogodila objekat za zamenu automobilskih guma.

08:45 - Da li je ovo poslednja fotografija "Moskve"?

07:51 - Eksplozije u Lavovu

U zapadnom delu Lavova odjeknulo je najmanje pet eksplozija, javlja BBC.

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo, ali kako navode, gust crni dim diže se sa mesta eksplozije.

Alarm za vazdušni napad oglasio se oko 45 minuta pre eksplozije.

07:38 - Ruske snage pokušavaju da uđu u Herson

Ukrajina očekuje da ruske snage nastave borbu u pokušaju da uđu u Hersonsku oblast, saopštilo je ministarstvo odbrane Ukrajine.

- Oružane snage Ruske Federacije završavaju formiranje agresivne grupe u istočnoj zoni operacija. Protivnik takođe ne prestaje da raketno bombarduje objekte kritične infrastrukture Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je u poslednjem danu bilo 12 „neprijateljskih“ napada i da su ukrajinske snage uspele da unište 10 ruskih tenkova.

07:20 Ukrajina počela proces pridruživanja EU

07:08 - Nadležni mole građane Luganska da se evakuišu

Stanovnici Luganske oblasti na istoku Ukrajine pozvani su da se odmah evakuišu.

Šef načelnika regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj je građane upozorio da groblje "postaje iz dana u dan sve veće“.

- Sledeća nedelja može biti teška. Ovo je možda poslednji put da još uvek imamo šansu da vas spasemo - rekao je Gajdaj sinoć dodajući da je "odluka na građanima

07:01 - Harkov ponovo na udaru

Prema regionalnim zvaničnicima, grad Harkov na severoistoku Ukrajine pretrpeo je još jedan dan teškog granatiranja.

1 / 8 Foto: Profimedia

- Danas, usred bela dana, došlo je do granatiranja centralnog dela grada, stambenog naselja Saltivka. Povređeno je 20 ljudi, 5 ljudi je poginulo. Oštećene su stambene zgrade i druga civilna infrastruktura - rekao je Oleg Sinegubov, šef regionalne administracije Harkova.

06:50 - Zelenski upozorava na rusku ofanzivu

Volodimir Zelenski upozorio je na predstojeću ofanzivu ruskih snaga u istočnom delu zemlje.

- Ruske trupe se spremaju za ofanzivnu operaciju na istoku naše zemlje. To će početi u bliskoj budućnosti - rekao je Zelenski tokom svog obraćanja u nedelju.

1 / 6 Foto: Profimedia

On je rekao da Rusi "žele da bukvalno dokrajče i unište Donbas".

- Da unište sve što je nekada davalo slavu ovom industrijskom kraju. Kao što ruske trupe uništavaju Mariupolj, žele da zbrišu i druge gradove i zajednice u oblastima Donjecka i Luganska - rekao je Zelenski.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.