OGLASIO SE PUTIN POVODOM ZAPADNIH SANKCIJA! Pritisak bez presedana
Vladimir Putin, Foto: Profimedia, Printscreen

KLJUČNA TEMA

OGLASIO SE PUTIN POVODOM ZAPADNIH SANKCIJA! Pritisak bez presedana

Naveo je i da je neophodno ubrzati tranziciju u spoljnoj trgovini u rubljama i nacionalnim valutama zemalja partnera

Objavljeno: 15:44h

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da zemlja koju vodi trpi pritisak bez presedana od Zapada i zapadnih sankcija.

On je rekao da je propao pokušaj Zapada da sprovede kolaps bankarskog sistema uz pomoć sankcija, kao i nestašica robe. Međutim, kako navodi, posle kratke pompe potražnja u Rusiji vratila se u normalu.

- Posle kratke pompe, potražnja u Ruskoj Federaciji se normalizovala. To se dešava u ovakvim situacijama stalno, ali se maloprodajna tražnja vratila u normalu - rekao je Putin.

On je rekao da se inflacija u Ruskoj Federaciji stabilizuje, ali da je 8. aprila iznosila 17,5 odsto, što su visoke vrednosti.

Predsednik Rusije je rekao da stalno treba pratiti situaciju na tržištu i donositi odluke na vreme.

- Očigledno je da je potrebno stalno pratiti stanje u privredi, na tržištu rada i, kako kažu, biti u toku, donositi pravovremene odluke za stabilan, siguran rad biznisa i preduzetnika. Vlada je do sada sigurno uspela u tome, a i Centralna banka - rekao je Putin na sastanku o socio-ekonomskim pitanjima.

1 / 5 Foto: Profimedia

Naveo je i da je neophodno ubrzati tranziciju u spoljnoj trgovini u rubljama i nacionalnim valutama zemalja partnera.

Ruski lider je apelovao na nadležne organe da neprekidno prate situaciju u privredi i na tržištu rada.

Putin je takođe zatražio od Banke Rusije i vlade da izveste o merama koje je potrebno preduzeti kako bi se sprečilo pogoršanje situacije u ruskim preduzećima i obezbedila ekonomska sigurnost građana.

On je istakao potrebu da se ubrza prelazak na rublje i na nacionalne valute partnerskih zemalja u spoljnotrgovinskoj razmeni.

"Restrikcije koje su neprijateljske zemlje nametnule Rusiji uticale su na mogućnosti domaćeg poslovanja. Zakomplikovale su logistiku izvoznih i uvoznih isporuka, stvorile prepreke kod obračuna faktura. Neophodno je pomoći preduzetnicima u rešavanju ovih problema, i ubrzati prelazak spoljne trgovine na obračune u rubljama i nacionalnim valutama zemalja koje su pouzdani poslovni partneri“, rekao je Putin.

1 / 4 Foto: Profimedia

Osvrnuvši se na visok rast potrošačkih cena u Rusiji, Putin je napomenuo da se inflacija sada stabilizuje nakon što je u poslednjih mesec i po dana znatno porasla, za 9,4 odsto, dok je na godišnjem nivou dostigla 17,5 procenata na dan 8. aprila.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.