POD ČIJOM KONTROLOM JE "SRCE" UKRAJINE? Vojnici ODBILI ruski ULTIMATUM, evo kakva je situacija u Mariupolju!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Google Earth

teške borbe

POD ČIJOM KONTROLOM JE "SRCE" UKRAJINE? Vojnici ODBILI ruski ULTIMATUM, evo kakva je situacija u Mariupolju!

Ukrajinski lideri su u nedelju poslali apel za novi program dodatne američke pomoći

Objavljeno:

Ukrajinske snage su odbile ruski ultimatum za predaju u ključnom lučkom gradu Mariupolju, iako je situacija teška, a desetine hijada civila imaju poteškoća da dobiju pristup osnovnim životnim potrepštinama.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Analitičari očekuju da ruske snage ubrzo osvoje kontrolu nad gradom, dok svoju vojsku prebacuju na istočni region Ukrajine nakon neuspešnog pokušaja osvajanja prestonice Kijeva.

Bitka za kontrolu nad istočnim i južnim gradovima je poslednja faza u sukobu koji je ušao u osmu nedelju, dok Rusija pokušava da učvrsti svoju kontrolu nad područjem koje pruža strateški važne pristupne tačke Crnom moru i šire.

Ukrajinski lideri su u nedelju poslali apel za novi program dodatne američke pomoći.

Zvaničnici Ukrajine su rekli da opkoljeni gradovi, uključujući Mariupolj, ostaju pod njihovom kontrolom, ali opisuju uslove kao sve strašnije.

- Grad još uvek nije pao. Tamo su i dalje naše vojne snage, naši vojnici. Oni će se boriti do kraja - rekao je u nedelju ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Rusija je ukrajinskim snagama u Mariupolju dala rok do 13 sati po lokalnom vremenu da se predaju. Rusija je saopštila da je emitovala svoja naređenja svakih 30 minuta tokom cele noći i obećala da će garantovati živote onima koji su položili oružje u periodu od pet sati odmah nakon isteka roka, prenose državni mediji.

1 / 9 Foto: Profimedia

Grad je duže od mesec dana u opsadi, dok ruske snage pokušavaju da preuzmu kontrolu duž cele obale Azovskog mora. To bi Rusima dalo kontrolu nad kopnom i morem između teritorija koja drže na istoku Ukrajine i Krimskom poluostrvu.

Procenjuje se da je oko 100.000 civila, manje od četvrtine populacije pre sukoba, ostalo u gradu bez vode, hrane, grejanja i humanitarne pomoći.

Moskva tvrdi da su preostale proukrajinske snage u Mariupolju izgubile kontrolu nad svim osim nad čeličanom Azovstal, jednom od najvećih metalurških fabrika u Evropi. Washington post ne može da potvrdi tu tvrdnju, a ukrajinske vlasti kažu da još uvek imaju trupe na drugim mestima u gradu.

Ruske snage su u subotu navodno područje luke Mariupolj, dodatno smanjivši ukrajinsku odbranu izvan fabrike, prema proceni Instituta za proučavanje rata, istraživačkog centra. Izveštaj se odnosi na snimke ruskih snaga na brojnim "ključnim lokacijama", uključujući i samu luku.

- Izolovane grupe ukrajinskih trupa verovatno su ostale aktivne u Mariupolju izvan fabrike Azovstal, ali će verovatno i one biti potisnute u narednim danima - kaže Institut.

Moskva tvrdi da je ukrajinska vlada zabranila pregovore o predaji u fabrici, pozivajući se na presretnutu radio komunikaciju. Ruski zvaničnici su zapretili onima koji su ostali.

- Ukoliko nastavljaju da pružaju otpor, svi će biti eliminisani - napisalo je rusko ministarstvo odbrane u poruci na Telegramu.

1 / 8 Foto: Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je za ukrajinske medije da bi pregovori između dve strane mogli da se završe ukoliko ruske snage ubiju sve Ukrajince koji brane grad.

Analitičari predviđaju da će Mariupolj biti prvi veliki ukrajinski grad koji će pasti pod rusku kontrolu, dok ukrajinski zvaničnici kažu da grad još nije izgubljen.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da Mariupolj "više ne postoji" i suočava se sa situacijom koja je "vojno strašna i srceparajuća".

Ruske snage navodno izdaju propusnice za kretanje po oblastima koje kontrolišu u Mariupolju.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Počevši od narednih dana, biće potrebne svima koji napuštaju svoje domove - rekao je Petro Andruščenko, savetnik ukrajinskog gradonačelnika Mariupolja.

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk rekla je u nedelju da ruske snage nisu pristale na prekid vatre kako bi se dozvolila evakuacija civila.

- Naporno radimo da ponovo uspostavimo humanitarne koridore - rekla je ona.

Kontrola nad celim Mariupoljom bila bi značajna prekretnica za Rusiju, koja ima poteškoća da osvoji velike gradove nakon počene okupacije Hersona na jugu.

- Oni žele bukvalno da unište Donbas, da unište sve što je nekada davalo slavu ovom industrijskom regionu. Kao što ruske trupe žele da unište Mariupolj, žele da zbrišu i druge gradove i zajednice u Donjecku i Lugansku - rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u nedelju.

Bonus video:

03:24

KAKO JE ŠARIĆEV KLAN PREVOZIO KOKAIN ISPOD RADARA Ovo je granica koju krijumčari NIKAD NISU SMELI DA PREĐU

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.