KO JE MOĆNI PUTINOV PRIJATELJ KOJI "DRŽI U ŠACI" EU I SAD? Paketi sankcija ga zaobilaze dok dogovara VELIKE POSLOVE
Vladimir Potanjin, Foto: Profimedia

VLADIMIR POTANJIN

KO JE MOĆNI PUTINOV PRIJATELJ KOJI "DRŽI U ŠACI" EU I SAD? Paketi sankcija ga zaobilaze dok dogovara VELIKE POSLOVE

Polazeći od deklarisane prakse zapadnih saveznika da se sankcionišu najbliži saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, mediji podsećaju da je Potanjin najveći proizvođač nikla u Rusiji

Objavljeno:

Najbogatiji Rus Vladimir Potanjin jedan je od ruskih oligarha kojeg dosadašnji paketi sankcija SAD, Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva nisu obuhvatili, piše "Fajnenešel tajms" ukazujući na nedoslednost zapadnih saveznika u sankcionisanju Rusije.

Šest nedelja nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, Potanjin je samo tokom ove nedelje dogovorio preuzimanje poslovanja francuske banke "Sosijet ženeral" za Rusiju, navodi list dodajući da Potanjin nije pod sankcijama EU i SAD-a, ali da je zato pod sankcijama Australije i Kanade.

Polazeći od deklarisane prakse zapadnih saveznika da se sankcionišu najbliži saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, list podseća da je Potanjin najveći proizvođač nikla u Rusiji, finansijer organizacije zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014. te Putinov saigrač u rekreativnom hokeju na ledu, prenosi "Jutarnji list".

Kao primere nedoslednosti zapadnih saveznika u sankcionisanju ruskih oligarha FT navodi i slučajeve Alekseja Mordašova, Leonida Miheljsona, Ališera Usmanova i Andreja Gurijeva starijeg. Aleksej Mordašov, prema istome izvoru, pod sankcijama je EU i Ujedinjenog Kraljevstva, ali ne i SAD. List podseća da je Mordašov jedan od najvećih proizvođača čelika u Rusiji i jedan od manjinskih deoničara Banke Rusije.

1 / 4 Foto: Printscreen youtube

Promena smera

Ališer Usmanov kao ruski kralj metala i rudnika stavljen je pod sankcije već na početku ruske agresije na Ukrajinu, ali njegove kompanije, tvrdi FT, ni dan danas nisu pod sankcijama. Sankcije Zapada zasad je izbegao i Andrej Gurijev stariji iako je, podseća list, najveći pojedinačni deoničar kompanije "FosAgro", lidera u proizvodnji veštačkog gnojiva u Rusiji, a njegov sin Andrej mlađi stavljen pod sankcije EU i Britanije.

Kao poseban slučaj nedoslednosti zapadnih sankcija Rusiji FT navodi primer Romana Abramoviča, koji je odmah nakon napadu Rusije na Ukrajine obuhvaćen sankcijskim paketom EU i Britanije, ali ne i SAD, nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao Abramoviča da posreduje u mirovnim pregovorima Kijeva i Moskve.

List ukazuje i na promenu smera tek u poslednjoj rundi zapadnih sankcija. Istražujući pozadinu takvog pristupa isti izvor je dobio nezvanične izveštaje prema kojima SAD nisu htele da ponove greške koje su napravljene prilikom sankcionisanja ruskog oligarha Olega Deripaske 2018.

Sankcioniranje Deripaske koji kontroliše proizvodnju aluminijuma u Rusiji dovelo je do poremećaja na tržištu aluminijuma i cenovnih udara. Kako se ne bi ponovio sličan scenario, pojašnjava se, administracija SAD pre uvođenja sankcija delu ruskih oligarha prethodno je obavila pripremne radnje kako sankcije ne bi prouzrokovali tržišne poremećaje.

Na temelju Deripaskina slučaja FT zaključuje kako bi uvođenje sankcija Vladimiru Potanjinu moglo uzdrmati tržište nikla i paladijuma sa posledicama po industriju vozila na električni pogon. Slično bi se dogodilo, dodaje list, i u slučaju sankcionisanja Leonida Miheljsona, vlasnika "Novateka" koji je najveći proizvođač tekućeg gasa u Rusiji, prenosi "Jutarnji list".

(Espreso/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.