RUSKI TAJKUNI PLAĆAJU OGROMNU CENU ZBOG BLISKOSTI SA PUTINOM: Šta će biti sa vilom u Kotoru?
Abramović i Deripaska, Foto: Profimedia, EPA/EFE, EPA/Facundo Arrizabalaga, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

sudbina enormnog bogatstva

RUSKI TAJKUNI PLAĆAJU OGROMNU CENU ZBOG BLISKOSTI SA PUTINOM: Šta će biti sa vilom u Kotoru?

Inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar juče je Anteni M kazao da je jahta isplovila iz tivatske luke u 17 sati i dodao da prema njihovim podacima jahta nije Abramovičevo vlasništvo, jer plovi pod zastavom Bahama

Objavljeno:

Ruski tajkuni bliski tamošnjem predsedniku Vladimiru Putinu do sada su platili znatnu cenu zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Dvojica od njih, Roman Abramovič (55) i Oleg Deripaska (54) imaju imovinu u Crnoj Gori, ali se još ne zna njena sudbina.

Deripaskina firma Overseas Assets Management, kako podseća Pobjeda, vlasnik je kompleksa vila na Platamunima u kotorskoj opštini, a Abramovičeva jahta “Solaris“, vredna 600 miliona dolara, trenutno je u Tivtu. Prema Tivtu plovi i njegova druga jahta “Eclipse“, čija se vrednost procenjuje između 400 miliona i 1,2 milijarde dolara, na putu je prema crnogorskim teritorijalnim vodama.

1 / 4 Foto: Profimedia

Inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar juče je Anteni M kazao da je jahta isplovila iz tivatske luke u 17 sati i dodao da prema njihovim podacima jahta nije Abramovičevo vlasništvo, jer plovi pod zastavom Bahama, prenosi Investitor.me.

Abramoviču, čija je imovina procenjena na 12,3 milijarde dolara, Britanija je onemogućila prodaju FK Čelzi i zamrznula imovinu kluba. Britanski advokat Kris Brajant je kazao da Abramovič pokušava prodati svoju vilu sa 15 spavaćih soba u Kensington Palas Gardensu, vrednu 119 miliona dolara, koju je kupio 2011. godine. Pod sankcijama je i njegov udeo u čeličani Evraz i Norilsk Nikelu.

Tri nekretnine u Njujorku vredne 92,3 miliona dolara povezane su sa njegovom bivšom suprugom Dašom Žukovom, njujorškom investitorkom udatom za brodarskog naslednika Stavrosa Niarhosa. Ona takođe gradi 21-spratni Ray Harlem, u kojem će biti smešteno Nacionalno crno pozorište.

Njegov mlaznjak ,,boing 787-8“ u martu je letio u dva navrata za Dubai i Tel Aviv, dok mu je drugi avion ostao na aerodromu Europort u blizini Bazela, gde je nasukano više aviona ruskih tajkuna zbog zatvaranja vazdušnog prostora Švajcarske.

Američke vlasti su popustile sankcije Rusalu i En plus grupi nakon što je Deripaska smanjio svoj udeo u njima ispod 44,95 odsto. Njegove kuće u Njujorku i Vašingtonu i vile vredne 40 miliona dolara na Britanskim devičanskim ostrvima takođe nesu zaplenjene, kao ni jahta ,,Klio“, vredna 65 miliona dolara, koja je usidrena na Maldivima, a koji nemaju ugovor o izručenju sa SAD.

Ališer Usmanov (68), metalski i telekomunikacijski tajkun težak 16,2 milijarde dolara, privremeno je ostao bez vile na Sardiniji, vredne 19 miliona dolara, a iz hamburškog brodogradilišta su kazali da mu neće isporučiti jahtu ,,Dilbar“ vrednu 600 miliona dolara.

Fudbalski klub Everton je suspendovao ugovor o pravima na ime, vredan 15 miliona dolara sa njegovom firmom USM; on se povukao sa čela Svetske mačevalačke federacije, a mlaznjak ,,Bombardier“ ostao je na Euro Portu, dok se ,,Airbusu A340 Prestige“ od 28. februara gubi trag u Taškentu.

SAD su blokirale njegovu privatnu, ali ne i imovinu firmi koje kontroliše, kako ne bi rasle cene.

Vladimira Potanina (61), direktora Norilsk Nikela, teškog 22 milijarde dolara, ne sankcionišu ni EU ni SAD. Ipak je, za svaki slučaj, jahtu ,,Nirvanu“ poslao na Maldive. Blumberg je saopštio da je napad na Ukrajinu ovog oligarha koštao gotovo četvrtine bogatstva.

Igora Sečina (61), izvršnog direktora Rosnefta, sankcionisale su SAD, EU i Britanija. Francuski carinici su zaplijenili njegovu 58 metara dugu jahtu ,,Amore Vero“, vrednu 120 miliona dolara dok je pokušavala pobeći iz luke na rivijeri.

Italijanske vlasti su najažurnije i u zaplenama. Tako su Alekseju Mordašovom (56), magnatu čelika sa imovinom vrednom 29 milijardi dolara, zaplenili jahtu ,,Lejdi M“, usidrenu u Imperi. Ne zna se što će uraditi

Britanci, koji su otkrili da je na ženu Marinu prenio udeo od 1,1 milijardu.

Vladimiru Solovievu (68), TV voditelju, zaplenjene su dve nekretnine na jezeru Komo, vredne osam miliona evra. Genadiju Timočenku (69), predsedniku ruske hokejaške lige sa udelima u naftnim i gasnim kompanijama, Italijani su zaplijenili jahtu ,,Lena“ vrednu 50 miliona evra na vezu u San Remu. Bez vile u Toskani, vredne tri miliona evra, ostao je član Dume Oleg Ševčenko, kao i Andrej Melničenko, vlasnik proizvođača đubriva Euro Chem Group i rudarske firme SUEK, kojem je u Trstu zaplenjena jedrilica A duga 143 metra i vredna 530 miliona evra.

Petru Avenu, naftašu sa bogatstvom od 4,7 milijardi dolara, zamrznut je udio u španskom lancu supermarketa Dia i njemačkoj energetskoj grupi, a Vlada Letonije traži da mu se oduzme državljanstvo. Odstupio je sa mjesta upravitelja Kraljevske akademije umjetnosti u Londonu. Veruje se da kuća njegovog partnera Mihaila Fridmana u Londonu, vredna 86 miliona dolara, nije konfiskovana.

Iako nije pod sankcijama, Aleksandar Abramov, suosnivač i predsednik ruskog proizvođača čelika Evraz, vredan 5,9 milijardi dolara, sklonio je svoju jahtu ,,Tiran“ na Maldive.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.