(BLOG UŽIVO) RUSI JAČAJU POZICIJE OKO IZJUMA! ZELENSKI: Potrebno više od jednog sastanka sa ruskim liderima
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

52. dan rata u ukrajini

(BLOG UŽIVO) RUSI JAČAJU POZICIJE OKO IZJUMA! ZELENSKI: Potrebno više od jednog sastanka sa ruskim liderima

Moskva je poslala diplomatsku notu svim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države, zbog isporuke oružja Ukrajini

Objavljeno: 23:56h

Činjenice:

Putin održao sastanak Saveta bezbednosti Rusije

Rusija poslala diplomatsku notu svim državama koje su donirale oružje Ukrajini

Ukrajina: U Kijevskoj oblasti pronađena tela 900 civila

Rusija proteruje 18 službenika Delegacije EU u Moskvi

Severna Makedonija proglasila 6 ruskih diplomata nepoželjnim osobama

Rusija prvi put upotrebila bombardere dalekog dometa

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 52. dan. Rusija je juče, prvi put od početka sukoba u Ukrajini, koristila bombardere dugog dometa za napad na opkoljeni lučki grad Mariupolj, saopštio je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je juče operativni sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije. Na sastanku je pored hitnih aktuelnih pitanja, razmatran i koncept ruske humanitarne politike.

Nemački kancelar Olaf Šolc otkrio je da u narednom periodu ne planira putovanje u Ukrajinu. Šolc je podsetio da je bio u Ukrajini par dana pred izbijanje rata i da redovno telefonira sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, s kojim se čuo poslednji put u nedelju. On je takođe rekao da Nemačka planira da izdvoji dodatne dve milijarde evra na novu vojnu opremu, uglavnom za pomoć Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u intervjuu za CNN da sve zemlje na svetu treba da budu spremne na mogućnost da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da upotrebi nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine. On je u intervjuu koji je dao iz svog kabineta u Kijevu rekao da bi Putin mogao da se okrene hemijskom ili nuklearnom oružju jer ne ceni živote Ukrajinaca.

Moskva je poslala diplomatsku notu svim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države, zbog isporuke oružja Ukrajini.

1 / 15 Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Iz časa u čas:

23:00 Zelenski: Potrebno više od jednog sastanka sa ruskim liderima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da veruje da će mu biti potrebno više od jednog sastanka sa ruskim rukovodstvom da bi se rešio ukrajinski sukob.

- Zalažem se za održavanje sastanka sa Rusijom što je pre moguće. Mislim da jedan sastanak nije dovoljan - rekao je ukrajinski predsednik u intervjuu nacionalnim medijima, preneo je TAS S.

Ne mislim da možemo da se nađemo jednom i da se dogovorimo o svemu, jer ima mnogo pitanja, istakao je Zelenski.

- Za neke od njih još ne vidim da će pristati na našu opciju niti mi na njihovu opciju - objasnio je on.

Zelenski je istakao da je Donbas jedno od pitanja.

- One (Rusija, samoproglašene Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika) stalno traže da promene ovaj status, ali mi želimo takve sporazume da oni ljudi koji su tamo, koji sebe vide kao Ukrajince, treba da shvate gde žive, jer ne žive na ostrvu okruženom kopnom, već je to deo države - rekao je Zelenski.

22:15 Guverner Lisičanska: Ruske snage granatirale rafineriju nafte

Ruske snage su danas granatirale rafineriju nafte u ukrajinskom gradu Lisičansku, nakon čega je izbio veliki požar, saopštio je regionalni guverner Luganska Serhij Haidai.

On je rekao da to nije prvi put da je rafinerija bila meta i optužio Ruse da pokušavaju da iscrpe lokalne hitne službe, preneo je AP.

Haidai je istakao da u trenutku napada u rafineriji nije bilo goriva i da su goreli ostaci naftnog mulja.

21:15 Sud: Medvedčuku pritvor, bez mogućnosti plaćanje kaucije

Sud u Lavovu je ukrajinskom opozicionom političaru Viktoru Medvedčuku odredio pritvor, bez mogućnosti plaćanja kaucije, objavio je danas ukrajinski portal Strana.

Sud u Lavovu je izmenio restriktivne mere Viktoru Medvedčuku i on je zadržan u pritvoru bez mogućnosti da plati kauciju, preneo je TAS S.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivan Bakanov potvrdio je 12. aprila uveče da je uhapšen poslanik i šef političkog saveta stranke Opoziciona platforma - Za život Viktor Medvedčuk.

20:50 Džonson i Zelenski razgovarali o Mariupolju

Britanski premijer Boris Džonson je danas popodne razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i čuo novosti o ruskom napadu na Mariupolj, javio je Pres asosiejšen.

Prema rečima portparola Dauning strita, britanski premijer je odao počast hrabrosti ukrajinskih snaga koje nastavljaju da hrabro brane slobodu svoje zemlje, preneo je britanski list The Guardian.

Zelenski je obavestio Džonsona o situaciji u Mariupolju, a britanski premijer je rekao da je pozdravio ukrajinski otpor u gradu, rekao je portparol Dauning strita.

20:24 Oboren ukrajinski avion kod Odese: Navodno prenosio isporuku oružja sa Zapada

19:48 Jevmenov: Posada ''Moskve'' će nastaviti da služi u mornarici

Glavnokomandujući ruske mornarice, admiral Nikolaj Jevmenov sastao se sa posadom potonule krstarice "Moskva" i izneo obećanje da će oficiri, vezisti i mornari nastaviti da služe u mornarici, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Glavnokomandujući Ratne mornarice admiral Nikolaj Jevmenov i komanda Crnomorske flote održali su sastanak sa posadom krstarice "Moskva" u Sevastopolju, navodi se u saopštenju, preneo je TAS S.

Jevmenov je obavestio posadu krstarice da će oficiri, vezisti i mornari nastaviti službu u mornarici, navodi se u saopštenju.

19:35 Zelenski: Sporazum sa Rusijom mogla bi da čine dve dokumenta

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi budući mirovni sporazum sa Rusijom mogao da se sastoji od dva osnovna dokumenta: bilateralnog sporazuma o budućim odnosima Kijeva i Moskve i bezbednosnih garancija za Ukrajinu.

- Mirovni sporazum sa Rusijom može se sastojati od dva dokumenta. Jedan od njih treba da se odnosi na bezbednosne garancije za Ukrajinu, a drugi direktno da definiše odnose Ukrajine i Ruske Federacije - rekao je Zelenski.

On je kazao da su SAD, Velika Britanija, Italija i Turska izrazile spremnost da budu ukrajinski garanti tog sporazuma, iako za sada nema zvanične potvrde o tome, prenosi ukrajinski portal Strana.

19:20 Sud: Medvedčuku pritvor, bez mogućnosti plaćanje kaucije

Sud u Lavovu je ukrajinskom opozicionom političaru Viktoru Medvedčuku odredio pritvor, bez mogućnosti plaćanja kaucije, objavio je danas ukrajinski portal Strana.

Sud u Lavovu je izmenio restriktivne mere Viktoru Medvedčuku i on je zadržan u pritvoru bez mogućnosti da plati kauciju, preneo je TAS S.

19:05 Italija zatvorila svoje luke za ruske brodove

U skladu sa sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, Italija je donela doluku da zabrani ruskim brodovima ulazak u italijanske luke počevši od sutra, 17. aprila, preneli su danas italijanski mediji.

Pozivajući se na cirkularno pismo Glavne komande Lučkih kapetanija Italije, agencija ANSA je danas prenela da su zabranom obuhvaćeni i ruski brodovi koji su posle 24. februara promenili zastavu pod kojom plove, prenosi TAS S.

Ruski brodovi usidreni u Italiji moraju odmah da napuste italijanske luke nakon što "okončaju svoje poslovne aktivnosti", navodi se u izveštaju ANSA.

18:50 Putin i Muhamed bin Salman razgovarali o Ukrajini, Jemenu, OPEK+

Predsednik Rusije Vladimir Putin i prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman Al Saud, razgovarali su danas o Ukrajini, Jemenu i bilateralnoj saradnji i pozdravili rad u okviru grupe OPEK+.

Kremlj u saopštenju posle njihovog telefonskog razgovora, koji je tražila Saudijska Arabija, navodi da su se dvojica zvaničnika dotakla nekih hitnih pitanja bilateralne saradnje, uključujući trgovinsko-ekonomsku oblast, preneo je TAS S.

Izrazili su obostranu spremnost da u budućnosti razvijaju korisne veze između Rusije i Saudijske Arabije.

18:10 Supruga uhapšenog Putinovog saveznika ima predlog za Džonsona: "Pomozite mi da vratim Viktora"

17:20 Rusija najavila recipročne mere nakon poteza vlasti Severne Makedonije

Proterivanje šestorice ruskih diplomata iz Severne Makedonije negativno će uticati na odnose dve zemlje, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Vlasti Severne Makedonije i dalje slede rusofobiju Zapada i uništavaju spiralu bilateralnih odnosa - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije i konstatuje da će još jedna provokacija protiv ruskih diplomata svakako izazvati negativne posledice u odnosima Rusije i Severne Makedonije, prenosi TAS S.

Zaharova je dodala da će Rusija preduzeti recipročne mere prema Severnoj Makedoniji.

15.55 Najbogatiji čovek Ukrajine obećao je da će obnoviti opad Mariupolj.

14.30 Savetnik Zelenskog: EU šalje oružje koje smo tražili, treba mu dugo da stigne

Ključni savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i šef ukrajinskog pregovaračkog tima frustriran je napretkom prenosa oružja iz Evropske unije u Ukrajinu.

Mihail Podoljak je rekao da "Ukrajina nakon što je zatražila oružje od Evrope nije dobila ono koje je tražila i da oružju treba predugo da stigne".

14.00 Ukrajina: Jedna osoba poginula, 18 ranjeno u Harkovu

Jedna osoba je poginula, a 18 je ranjeno kada je ruski projektil pogodio jedan od centralnih okruga severoistočne ukrajinske oblasti Harkov, objavio je na Telegramu guverner regiona Oleg Sinegubov.

13.25 LNR: Ukrajina za 24 sata izgubila 22 vojnika i 10 vozila

Ukrajina je izgubila tokom proteklog dana 22 vojnika i 10 vozila u borbama sa pripadnicima samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), tvrdi danas portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

- Tokom oružanih sukoba sa jedinicama narodne milicije, neprijatelj je u protekla 24 časa pretrpeo gubitke u ljudstvu i borbenoj opremi, i to 22 vojnika - saopštio je Filiponenko, prenosi TAS S.

On je još rekao da je Ukrajina tokom jučerasnjih borbi izgubila "tri oklopna transportna vozila i sedam vozila vojne namene", navodi ruska agencija.

12.50 DNR:Ukrajina u Donbasu za 24 sata izgubila 64 vojnika

Ukrajina je u protekla 24 sata izgubila 64 vojnika u Donbasu, saopštio je danas portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin.

- Naši borci su u protekla 24 časa eliminisali 64 ukrajinskih nacionalista, dva tenka, jedan artiljerijski položaj sa protivvazdušnim sistemom ZU-23-2, dva oklopna vozila i jedno teretno vozilo - precizirao je Basurin na Telegramu, prenosi TAS S.

11.55 UN: U Ukrajini ubijeno više od 1.900 civila

UN su saopštile da je od početka ruske vojne operacije u Ukrajini ubijeno više od 1.900 civila, ali su upozorile da je stvarni broj civilnih žrtava mnogo veći.

Od 1.982 civila ubijena između od 24. februara, 162 su bila deca, saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava. Povređen je još 2.651 civil, od kojih 256 dece.

11.40 Džonsonu zabranjen ulazak u Rusiju

Rusija zabranila premijeru Borisu Džonsonu i ministrima da uđu u Rusiju zbog „neprijateljskog“ stava Velike Britanije o ratu u Ukrajini.

10.50 Objavljen snimak navodnog napada na Harkov

10.45 Rusija: Oboren ukrajinski avion, na meti još 811 objekata

Ruska vojska oborila je ukrajinski avion Su-25 u blizini grada Izjuma u regiji Harkov, rekao je u subotu portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ruska vojska je pogodila još 811 objekata ukrajinske vojske, uključujući 43 komandna mesta, dodao je Konašenkov, prenosi Sputnjik.

09.40 Zelenski: Poginulo oko 3.000 ukrajinskih vojnika; Rusija: Broj četiri i po puta veći

Volodimir Zelenski je rekao da je oko 3.000 ukrajinskih vojnika poginulo, a oko 10.000 je povređeno tokom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Što se tiče naše vojske mislimo da smo izgubili 2.500 do 3.000... Imamo oko 10.000 povređenih. Teško je reći koliko će ih preživeti - rekao je Zelenski za CNN.

Bilo mu je teško da imenuje broj civilnih žrtava zbog nedostatka informacija sa „blokiranih“ teritorija na jugu i istoku Ukrajine.

Zelenski je 12. marta rekao da je ubijeno oko 1.300 ukrajinskih vojnika. Aleksij Arestovič, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, rekao je krajem marta da Kijev više ne daje informacije o gubicima svoje vojske jer su to vojna tajna. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u martu da je oko 14.000 ukrajinskih vojnika poginulo, a 16.000 povređeno tokom operacije.

08.30 Kličko: Spasilački timovi na mestu eksplozije u Kijevu

Spasilačke i ekipe Hitne pomoći su na mestu jutrošnje eksplozije na periferiji Kijeva, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Eksplozija se dogodila u kijevskom okrugu Darnjickij, napisao je Kličko na Telegramu, prenosi Rojters uz napomenu da je reč o jugoistočnom delu ukrajinske prestonice, na levoj obali Dnjepra. Gradonačelnik Kijeva je dodao i da se informacije o ranjenima i eventualnim žrtvama još potvrđuju, navodi britanska agencija.

U glavnom gradu Kijevu i na zapadu Ukrajine, u Lavovu, čule su se eksplozije danas u ranim jutarnjim časovima, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros iznad većeg dela zemlje, preneo je Rojters pozivajući se na ukrajinske medije.

07.30 Ukrajina: Rusi jačaju pozicije oko Izjuma

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je jutros da ruske snage jačaju pozicije oko grada Izjuma u Harkovskoj oblasti i da se pripremaju za intenziviranje napada kod Avdejevke u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage nastavljaju delimičnu blokadu Harkova i artiljerijsko granatiranje grada, navodi Unian, prenosi Tanjug.

Dodaje se da u vodama Azovskog mora ruski brodovi nastavljaju blokadu luke Marijupolj.

07.13 Sputnjik: Ukrajinske snage granatirale Lugansk osam puta za 24 sata

Ukrajinske snage granatirale su Lugansku narodnu republiku osam puta u protekla 24 sata, ispalivši 64 projektila velikog kalibra, saopštilo je u subotu predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC), piše Sputnjik.

U granatiranju je oštećeno ukupno šest stambenih zgrada, bolnica i dečiji vrtić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.