MOLDAVIJA DONELA ODLUKU KOJA SE RUSIJI NEĆE SVIDETI: Predviđena je i KAZNA
Ilustracija, Foto: Profimedia

zakon

MOLDAVIJA DONELA ODLUKU KOJA SE RUSIJI NEĆE SVIDETI: Predviđena je i KAZNA

Poslanici su naveli da je Zakon usvojen u kontekstu napada Rusije na Ukrajinu

Objavljeno:

Parlament Moldavije je danas usvojio zakon koji zabranjuje isticanje ruskih vojnih simbola i predviđa novčane kazne za prekršioce.

Zakonom je zabranjeno isticanje slova "Z" i "V", koja ruske snage koriste tokom invazije na Ukrajinu, kao i ruskog vojnog simbola "Georgijevska lenta" (crno-naranžasta traka), prenose mediji u Rusiji.

Za javno isticanje tih simbola u Moldaviji predviđena je kazna od 250 do 500 dolara.

Poslanici su naveli da je Zakon usvojen u kontekstu napada Rusije na Ukrajinu.

Protiv usvajanja Zakona bili su poslanici Bloka komunista i socijalista koji u znak protesta nisu prisustvovali glasanju.

Proruski nastrojeni građani Moldavije demonstrirali su u petak u Kišinjevu protiv usvajanja tog Zakona, a predvodio ih je bivši, proruski predsednik države Igor Dodon.

Dodon je rekao da će 9. maja izaći na ulice sa "Georgijevskom lentom" i to "zajedno s desetinama hiljada ljudi koji će slaviti Dan pobede nad fašizmom" u Drugom svetskom ratu.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ta lenta je deo ;visokih vojnih odlikovanja koje su dodeljivali Ruska Imperija i Sovjetski Savez, a dodjeljuje ih i Ruska Federacija. Kao simbol dobila je na značaju u Rusiji 2005. godine, kao odgovor na "Narandžastu revoluciju" u Ukrajini.

U Rusiji "Georgijevsku lentu" nose i gradjani kao patriotski simbol i kao javni simbol podrške vlasti, a u Ukrajini i baltički državama Estoniji, Letoniji i Litvaniji, lentu smatraju simbolom ruskog nacionalizma i separatizma.

Bonus video:

04:27

BRZE VESTI 14.04.2022. 09:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.