OVA EVROPSKA ZEMLJA NEĆE PLAĆATI RUSKI GAS U RUBLJAMA? To bi prekršilo sankcije Evropske unije
Ilustracija, Foto: Profimedia, Grad Vršac

VALUTA

OVA EVROPSKA ZEMLJA NEĆE PLAĆATI RUSKI GAS U RUBLJAMA? To bi prekršilo sankcije Evropske unije

Portparol je rekao da je Holandija usvojila taj stav nakon jučerašnje odluke Evropske komisije i da o tome obaveštava energetske kompanije

Objavljeno:

Vlada Holandije će izdati nalog kompanijama da ne plaćaju ruski gas u rubljama što je predložila Moskva, jer bi tako kršile sankcije Evropske unije, izjavio je danas portparol Ministarstva za ekonomske poslove.

Portparol je rekao da je Holandija usvojila taj stav nakon jučerašnje odluke Evropske komisije i da o tome obaveštava energetske kompanije.

"Ono što se promenilo jeste to da je EK juče zaključila da bi plaćanje u rubljama predstavljalo kršenje sankcija, kao i otvaranje računa u Gasprombanci", dodao je portparol, prenosi Rojters.

Moskva je u martu predložila da kupci njenih energeata otvore račune u Gasprombanci, gde bi se plaćanja u evrima ili dolarima konvertovala u rublje.

Holandska vlada nema nikakve ugovore sa samim Gaspromom, a ranije je naznačila da kupci gasa na tržištu treba da postupaju onako kako smatraju da treba.

1 / 4 Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Holandske kompanije koje imaju ugovore o kupovini ruskog gasa, uključujući energetsku kompaniju Eneko i trgovačku firmu GasTera iz koje stoji država, saopštile su da su njihovi ugovori sa Gaspromom zaključeni u evrima i da će plaćanja obavljati isključivo u toj valuti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.