"MOSKVA" JE POSTALA POZNATA NAKON INCIDENTA NA POČETKU SUKOBA U UKRAJINI: Šta se desilo ponosu RUSKE FLOTE? (VIDEO)
Krstarica Moskva, Foto: Profimedia

GLAVNI BROD CRNOMORSKE FLOTE

"MOSKVA" JE POSTALA POZNATA NAKON INCIDENTA NA POČETKU SUKOBA U UKRAJINI: Šta se desilo ponosu RUSKE FLOTE? (VIDEO)

Moskva je drugi veliki ruski brod za koji se zna da je teško oštećen od početka sukoba

Objavljeno:

Rusija je danas saopštila da je glavni brod njene Crnomorske flote, raketna krstarica Moskva, ozbiljno oštećen i da je njegova posada evakuisana nakon eksplozije za koju Ukrajina tvrdi da je rezultat raketnog udara.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je požar na raketnoj krstarici Moskva izazvao eksploziju municije, ali da plovilo dugačko 186 metara i dalje pluta.

Međutim, Maksim Marčenko, ukrajinski guverner regiona oko crnomorske luke Odesa, saopštio je da je Moskva pogođena sa dve protivbrodske krstareće rakete Neptun ukrajinske proizvodnje.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Rakete Neptun koje čuvaju Crno more izazvale su veoma ozbiljnu štetu - rekao je ukrajinski zvaničnik u objavi na internetu.

Ratni brod sa 510 članova posade predvodio je ruski pomorski napad na Ukrajinu, čineći ga važnom simboličkom i vojnom metom.

Ranije na početku specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini, Moskva je postala poznata nakon što je pozvala ukrajinske pogranične trupe koje su branile Zmijsko ostrvo u Crnom moru da se predaju, što su vojnici navodno odbili.

Iako su ukrajinski zvaničnici prvobitno rekli da je svih 13 stražara poginulo u naknadnom ruskom napadu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kasnije rekao da su neki od njih preživeli.

1 / 6 Foto: Profimedia

Oni su uhvaćeni nakon što je ruski vojni brod stigao na ostrvo.

Iako je rusko ministarstvo tokom noći saopštilo da je "brod ozbiljno oštećen", u četvrtak popodne je saopštilo da je požar na brodu lokalizovan i da brod i dalje pluta. Kako su rekli, sada se ulažu napori da se brod vrati u luku.

BBC je snimio brod pre tri godine na obali Krima.

Tog dana raketna krstarica je predvodila proslavu Dana mornarice. Među ruskim ratnim brodovima okupljenim tamo, Moskva od 12.500 tona bila je impozantan prizor.

Prvobitno izgrađen u Ukrajini u sovjetsko doba, brod je ušao u upotrebu početkom 1980-ih, prema ruskim medijima.

Raketnu krstaricu je Moskva prethodno angažovala u sukobu u Siriji gde je snabdevala ruske snage u zemlji pomorskom zaštitom.

Nosi preko desetak protivbrodskih projektila Vulkan i niz protivpodmorničkih i minsko-torpednih oružja, navodi se u izveštajima.

Moskva je drugi veliki ruski brod za koji se zna da je teško oštećen od početka sukoba.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.