(UŽIVO) POTONULA KRSTARICA MOSKVA: Oglasio se i Pentagon posle ruskog peha
Ilustracija, Foto: Printscreen, Google Earth, EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

50. DAN RATA U UKRAJINI

(UŽIVO) POTONULA KRSTARICA MOSKVA: Oglasio se i Pentagon posle ruskog peha

Predsednici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije stigli su juče u Ukrajinu na razgovore sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim

Objavljeno: 23:54h

Činjenice:

  • Rusi tvrde da imaju punu kontrolu nad lukom u Mariupolju
  • Crna Gora se pridružila zemljama koje osuđuju navodne zločine u Buči
  • Putin za danas zakazao sastanak o sektoru nafte i gasa
  • Rusija stavila na crnu listu 398 američkih kongresmena
  • Predsednici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije posetili Kijev

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 50. dan. Predsednici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije stigli su juče u Ukrajinu na razgovore sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Glavne teme razgovora bile su pomoć civilima i vojsci u Ukrajini, kao i istraga navodnih ratnih zločina.

Borbe za ukrajinski grad Mariupolj i dalje traju. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je morska luka u Maruipolju pod njihovom potpunom kontrolom. Međutim, čini se da je kontrola nad ostatkom grada i dalje upitna.

Vlasti u Kijevu upozorile su juče da su ruske snage potpuno spremne za novi napad na istočnu oblast Donjecka i južnu oblast Hersona.

Predsednik SAD Džo Bajden i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarali su danas telefonom, potvrdila je Bela kuća. Zelenski je takođe na Tviteru potvrdio da se čuo sa Bajdenom, kao i da su razgovarali o produživanju sankcija Rusiji i proceni ratnih zločina u Ukrajini.

Rusija je nastavila da uvodi recipročne sankcije prema 398 poslanika Predstavničkog doma američkog Kongresa i 87 kanadskih senatora. Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je taj potez usledio nakon što je Vašington prošlog meseca objavio sankcije protiv 328 članova ruske Dume.

Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas sastanak o aktuelnoj situaciji u sferi nafte i gasa.

1 / 9 Foto: Profimedia

Iz časa u čas:

23:38 Oglasio se Pentagon nakon peha Rusije sa krstaricom "Moskva": Imaju dovoljno kapaciteta na moru

23:06 U okrugu Klimovski u regionu Brjansk proglašeno vanredno stanje

U okrugu Klimovski u regionu Brjansk proglašeno je vanredno stanje, nakon što je osam ljudi zadobilo povrede, a više od 100 domova je oštećeno tokom ukrajinskog granatiranja, preneo je TASS saopštenje iz kancelarije okalnog šefa okruga.

"Proglašava se vanredno stanje u okrugu Klimovski do daljeg. Sve naredne odluke će se donositi na lokalnom nivou", navodi se u saopštenju.

TASS navodi da su ukrajinske oružane snage granatirale naselje Klimovo ranije u toku dana, a neimenovani lokalni ruski zvaničnik je rekao da je snimljen trenutak kada je došlo do granatiranja, u dva navrata.

Među osmoro povređenih su trudnica i dete, za koje se kaže da su u teškom stanju, kao i jedna žena.

22:44 Direktor CIA-e Putina nazvao "Apostolom osvete": Rusku pretnju nuklearnim oružjem ne treba shvatiti olako

Pretnja da bi Rusi mogli da upotrebe taktičko ili nuklearno oružje manjeg dometa se ne može olako shvatiti, ali Centralna obaveštajna agencija nije videla mnogo dokaza u praksi koji bi pojačali tu zabrinutost, saopštio je danas direktor CIA Viliijam Berns.

Berns je u govoru na Univerzitetu Džordžija ukazao na "potencijalni očaj" i vojne neuspehe koje su ruski predsednik Vladimir Putin i njegova vlada pretrpeli od slanja trupa u Ukrajinu 24. februara, javio je Rojters.

- Iz tih razloga niko od nas ne može olako da shvati pretnju od potencijalnog pribegavanja nuklearnom oružju - poručio je Berns.

22:20 Potonula krstarica Moskva

Raketna krstarica "Moskva", koja je oštećena u eksploziji, potonula je prilikom vuče, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Tokom vuče krstarice "Moskva" do odredišne luke, zbog oštećenja trupa koje je nastalo nakon eksplozije municije, brod je izgubio stabilnost. Zbog nevremena i uzburkanog mora, brod je potonuo - saopšteno je.

21:51 Zovu ga "princ tame": Ko je Putinov kum Medvedčuk i zašto je njegovo hapšenje važno za Kremlj?

21:17 Putin osniva komisiju za tehnološku nezavisnost

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas uredbu kojom se osniva komisija Bezbednosnog saveta za tehnološki suverenitet u IT sektoru.

Kako je preneo TASS, uredbom je predviđeno da komisijom rukovodi zamenik Bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev.

20:39 Francuska vraća ambasadu iz Lavova u Kijev

Francuska će veoma brzo vratiti svoju ambasadu u Ukrajini iz Lavova u Kijev, saopštio je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan.

On je to preneo svom ukrajinskom kolegi Dmitru Kulebi, javio je Rojters.

Francuska ambasada je početkom marta preseljena u Lavov.

20:15 Kan: nastaviću sa pokušajima da Rusija učestvuje u istrazi ratnih zločina u Ukrajini

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan izjavio je danas da će nastaviti s naporima da se Rusija angažuje u istrazi tog suda u vezi sa navodnim ratnim zločinima u Ukrajini.

"Nastaviću sa pokušajima približavanja Ruskoj Federaciji po treći put", rekao je Kan na brifingu nakon posete ukrajinskom gradu Buči, prenosi agencija Rojters.

Kan je tokom posete ocenio da je Ukrajina "mesto zločina"

19:46 Moskva: Ruska vojska pogodila 132 ukrajinska vojna objekta

Ruska vojska pogodila je 132 ukrajinska vojna objekta, uključujući osam komandnih centara, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

- Raketne snage i artiljerija pogodile su 132 objekta, uključujući osam komandnih centara, 110 položaja, četiri artiljerijske baterije, skladište naoružanja - rekao je portparol Ministarstva odbrane general major Igor Konašenko

19:02 Moskva: Utrostručen broj lažnih dojava o bombama od početka sukoba

Broj lažnih poruka o pretnji bombama u Rusiji se utrostručio od početka specijalne operacije u Ukrajini, saopštila je danas pres služba ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je tvrdi da takvu kriminalnu aktivnost izvode ukrajinske oružane snage i tajne službe.

Navodi se da je od 1. januara do 24. februara ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije otvorilo oko 1.200 krivičnih predmeta u vezi sa lažnim pretnjama terorističkim napadima, dok je od 24. februara do 25. marta broj takvih incidenata bio 2.172, što znači da je ova vrsta kriminala trostruko porasla

18:45 Ukrajina usvojila zakon o zabrani javnog isticanja slova Z

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je zakon o zabrani javnog isticanja slova Z i V, izjavio je danas poslanik Jaroslav Železnjak.

Kako je naveo, zakonom se zabranjuje "svaka propaganda ruskog režima i ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini", prenosi agencija TAS S.

Prema dokumentu koji je objavljen na sajtu Vrhovne rade, zabranjeno je javno isticanje simbola povezanih sa Oružanim snagama Rusije, uključujući slova Z i V i njihove ekvivalente na ćiriličnom pismu.

18:20 Pentagon još ne zna razloge eksplozije na "Moskvi"

Portparol Pentagona Džon Kirbi, povodom tvrdnje Ukrajine da je njihova vojska sinoć izvela raketni udar na vodeći ruski ratni brod "Moskva" i nanela mu značajnu štetu, izjavio je za CNN da je "došlo do eksplozije" na tom brodu, ali da SAD još ne mogu da kažu da li je pogođen projektilom.

Pentagon
foto: Profimedia

Rusija navodi da njen ratni brod nije potonuo nakon što se municija na njemu zapalila, dok Ukrajina kaže da je brod pogođen njenim protivbrodskim projektilima, prenosi CNN.

"Nismo baš sigurni šta se ovde dogodilo, ali procenjujemo da je na ovoj krstarici došlo do najmanje jedne i to prilično velike eksplozije, koja je izazvala veliku štetu na plovilu", rekao je Kirbi.

17:43 Kuleba: Potrebno dodatno oružje za prekid opsade Mariupolja

Ukrajini je potrebno dodatno naoružanje kako bi prekinula opsadu Mariupolja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

- Mariupolj je u očajnoj situaciji. Činimo sve što možemo da podržimo civile i branioce - rekao je Kuleba, prenosi BBC.

Dmitrij Kuleba
foto: Profimedia

Naveo je da bi prekinuli opsadu Marijupolja i spasili civile i braonice, potrebno im je više naoružanja i da se u dogovoru sa partnerima radi na njihovom dobijanju.

17:18 Pred nama je teška godina: Sukobi u Ukrajini pogoršavaju krize u delovima sveta, deca umiru od gladi

16:52 Odluka o sankcijama Rusiji objavljena u Službenom listu

Odluka o sankcijama Rusiji, koje je usvojila Vlada Crne Gore prošle sedmice, objavljena je danas u Službenom listu.

Rusija, Ruska zastava
foto: Profimedia

Usvajanjem ove odluke Crna Gora se i zvanično pridružila svim restriktivnim merama, koje uključuju i pakete individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija EU usvojila protiv Rusije.

Paket sankcija Saveta Evropske unije, koje Crna Gora na ovaj način podržava, odnosi se na 696 ruskih državljana, finansijske institucije, imovinu, medije, promet…

16:40 Rusija: Evakuisani meštani dva sela u Belgorodskoj oblasti

Stanovnici dva sela u Belgorodskoj oblasti, koja se nalaze u pograničnoj zoni sa Ukrajinom, privremeno su evakuisani iz bezbednosnih razloga, saopštio je danas guverner oblasti Vjačeslav Gladkov.

- Kako bi se osigurala bezbednost, meštani su privremeno evakuisani iz sela Bezimeno i Spodarjušeno. Oni su bezbedni, pod nadzorom načelnika okruga. Nadam se da će moći što pre da se vrate svojim kućama. Oba sela su sada pod dodatnom zaštitom, uključujući i oficire dobrovoljačke narodne garde i kozaka - napisao je Gladkov na Telegramu.

16:35 "Moskva" postala poznata nakon incidenta na Zmijskom ostrvu: Šta se desilo ratnom brodu, ponosu ruske flote?

1 / 4 Foto: Profimedia

16:20 - Rusija: Novi spisak SAD i EU zvaničnika angažovanih u laboratoriji u Ukrajini

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je danas novi spisak američkih i evropskih zvaničnika, angažovanih na sprovođenju vojno-bioloških programa u Ukrajini.

- Poziciju izvršnog direktora Naučno-tehnološkog centra Ukrajine (CSTU) obavlja američki državljanin Kurtis Bjelajac. Rođen je u Kaliforniji 27. avgusta 1968. godine i studirao je na Univerzitetu u Kaliforniji. Magistrirao je međunarodne finansije i radi u Ukrajini od 1994. godine - kazao je šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov.

15:10 - Moskva tvrdi: Dva ukrajinska helikoptera upala u vazdušni prostor Rusije, izveli napade na zgrade?

14:50 - Kličko: Kijev se polako vraća u život

Vladimir Kličko, brat gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, rekao je da se Kijev polako vraća u život.

- Povećan je saobraćaj, više je ljudi na ulicama, sirene se ređe oglašavaju - rekao je on.

Ali on upozorava da stopa povratka ljudi treba da se uspori, rekavši da ako se svi vrate odjednom to će "izazvati komplikacije".

14:20 - Putin: Evropa priznala - ne može bez ruskog gasa

"Takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da ne mogu bez energenata, uključujući prirodni gas, na primer. Za Evropu sada jednostavno nema razumne zamene. Da, moguće je, ali sada to nedostaje. To svi razumeju", naveo je on.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

14:05 - Bela kuća kaže da podržava diplomatske napore Ukrajine

- SAD nisu direktno učestvovale u dijalogu Kijeva i Moskve, ali održavaju bliski kontakt sa Ukrajinom i njenim diplomatskim naporima - saopštila je Bela kuća.

13:40 - Makron najavio razgovor sa Zelenskim

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je jutros razgovarao sa predsednikom Ukrajine, ali da planira da večeras opet obavi razgovor sa njim.

- Već sam pričao sa Zelenskim jutros, planiram da opet razgovaram sa njim večeras, nakon mog puta - rekao je Makron.

1 / 5 Foto: Profimedia

13:05 - Ruski ratni brod i dalje pluta

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u vezi sa ratnm brodom Moskva.

- Požar na kruzeru je pod kontrolom. Nema vidljivog plamena. Zalihe municije više ne eksplodiraju. Krstarica Moskva je i dalje na površini. Glavna raketna oružarnica nije oštećena. Posada krstarice je evakuisana na obližnja plovila Crnomorske flote. Preduzimaju se mere da se krstarica odvuče u luku. Istražuje se uzrok požara - navodi se u saopštenju.

12:45 - Putin ne odbija sastanak sa Zelenskim, čeka tekst sporazuma

11:55 - Ukrajina: U granatiranju Harkova ubijena cetiri civila

Guverner ukrajinskog Harkovskog regiona Oleh Sinjehubov saopštio je da su četiri civila ubijena, a još 10 ranjeno tokom današnjeg ruskog granatiranja grada Harkova.

U saopštenju je ukrajinski zvaničnik takođe pozvao stanovnike nekih gradova na evakuaciju, pošto je naveo da se očekuje da će se vojne operacije odvijati u toj oblasti, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da proveri ove navode.

11:00 - Varšava otkrila šta se krije iza posete Dude i ostalih evropskih predsednika Ukrajini

- Razgovor sa Ukrajinom o tome šta je toj zemlji potrebno da bi dobila ovu bitku, to je bila glavna tema razgovora predsednika u Kijevu - rekao je on, napominjući da je Ukrajini "potrebno naoružanje i podrška saveznika".

10:35 - Ministar spoljnih poslova Irske posetiće Kijev u znak solidarnosti

Irski ministar spoljnih poslova i odbrane Simon Kovini postaće poslednji zvaničnik koji je danas posetio Kijev, pošto nacije nastavljaju da pokazuju podršku Ukrajini.

10:25 - Erdogan planira razgovore sa Zelenskim i Putinom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan planira da obavi telefonske razgovore sa liderima Ukrajine i Rusije u narednim danima.

10:00 - Tramp rusku operaciju u Ukrajini nazvao genocidom

Donald Tramp, Volodomir Zelenski
foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE, Printscreen, EPA-EFE/ JIM LO SCALZO / POOL, EPA-EFE/ YOAN VALAT

09:15 - Savetnik Zelenskog: Ovo je jedno od pitanja oko kojih se Kijev i Moskva ne slažu

Mihail Podoljak, koji je deo pregovaračkog tima na mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije, govorio je na ukrajinskoj televiziji o jednom od kamena spoticanja na putu pregovora - broju zemalja koje bi trebalo da budu garanti bezbednosti.

On je, prema pisanju Reutersa, rekao da Ukrajina želi da što više zemalja budu garanti, međutim, Rusija ne želi da se njihov broj povećava.

08:30 - Humanitarni koridori ponovo se otvaraju danas

Danas je dogovoreno devet humanitarnih koridora, u nastojanju da se pomogne ljudima da napuste opkoljene gradove.

To dolazi nakon što juče nije mogao da se postigne dogovor o njima.

Još nema reči koje oblasti će imati koridor.

08:17 - Rojters: SAD razmatraju posetu Blinkena ili Ostina Ukrajini

Američka administracija predsednika Džozefa Bajdena razmatra da pošalje visokog zvaničnika u posetu Kijevu, kao znak solidarnosti sa Ukrajinom, saopštio je Rojtersu izvor upoznat sa situacijom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ili ministar odbrane Lojd Ostin potencijalni su kandidati za posetu Kijevu, rekao je u sredu ovaj izvor, uz napomenu da je malo verovatno da bi predsednik Bajden lično mogao da krene na taj put.

Prema njegovim rečima, konačna odluka o slanju zvaničnika u Ukrajnu još nije doneta.

Drugi zapadni lideri, uključujući britanskog premijera Borisa Džonsona i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, putovali su u Ukrajinu u znak podrške nakon početka ruske vojne operacije u februaru, navodi Rojters.

08:04 - DNR: Predalo se više od 300 ukrajinskih marinaca

Više od 300 ukrajinskih marinaca predalo se u Mariupolju, saopštio je Štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Naši vojnici nastavljaju da zarobljavaju militante iz 36. brigade Oružanih snaga Ukrajine u Mariupolju. Do sinoć se predalo 1.350 ukrajinskih marinaca - navedeno je u saopštenju.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče ujutru da se predalo 1.026 ukrajinskih marinaca, uključujući 162 oficira i 47 žena pripadnika.

07:45 - SAD: Novo oružje Ukrajini za zaustavljanje ofanzive na istoku

Po prvi put, od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, SAD šalju Kijevu sofisticiranije i teže naoružanje, koje su neki zvaničnici administracije Džozefa Bajdena smatrali do pre nekoliko nedelja prevelikim rizikom za eskalaciju sukoba, prenosi CNN.

Lista bezbednosne pomoći u vrednosti od 800 miliona dolara vođena je ne samo direktnim zahtevima Ukrajine, već i pripremama za novu vrstu borbe na otvorenim ravnicama jugoistočne Ukrajine, odmah do Rusije, na terenu koji predstavlja prirodnu vojnu prednost Moskve, navodi američka televizija.

Bajdenova administracija je saopštila da novi paket naoružanja za Ukrajinu uključuje 11 helikoptera Mi-17 koji su prvobitno bili namenjeni za Avganistan, 18 topova haubica od 155 mm, još 300 dronova "Svičblejd" i radarskih sistema koji mogu da prate dolaznu vatru i precizno odrede njeno poreklo, što predstavlja sofisticiranije i teže naoružanje od prethodnih pošiljki, prenosi CNN.

07:33 - Putin zakazao sastanak o situaciji sa naftom i gasom

Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas sastanak o aktuelnoj situaciji u sferi nafte i gasa, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Predsednik Putin će nastaviti rad na sektorima, a sastanak o trenutnoj situaciji u sektoru nafte i gasa zakazan je za četvrtak - rekao je Peskov.

1 / 6 Foto: Profimedia

07:22 - Kličko: Dve trećine onih koji su otišli, vratilo se u Kijev

Dve trećine stanovnika Kijeva koji su otišli iz grada nakon početka rata sa Rusijom već se vratilo u grad, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

- Vraćaju se svakog dana, uprkos preporukama. Ali ne možemo da zabranimo, možemo samo da preporučimo - rekao je Kličko, prenosi Unian.

Dodao je da još ne vredi vraćati se u grad pošto javni prevoz ne radi, a na punktovima se vrše kontrole. Kličko je rekao da se gradske vlasti oslanjaju isključivo na preporuke vojske, koja upozorava da postoji pretnja od raketnih napada na grad.

07:08 - Zelenski: Aktivnost okupatora govori o njihovoj nesigurnosti

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, rekao je u najnovijem obraćanju kasno sinoć da "sva ova grozničava aktivnost okupatora svedoči pre svega o njihovoj nesigurnosti.

- Svedoči i o tome da i sa značajnim zalihama sovjetske vojne opreme i značajnim brojem vojnika, koje komandanti nimalo ne štede, ruske trupe sumnjaju u sposobnost da nas slome, da razbiju Ukrajinu. Pa, činimo sve da opravdamo njihove sumnje - rekao je Zelenski.

1 / 7 Foto: Profimedia

07:00 - Veliki udarac za Putina: Krstarica Moskva je teško oštećena

Ruska krstarica Moskva teško je oštećena u eksploziji municije koja se desila posle požara na palubi, objavile su jutros ruske državne agencije, pozivajući se na ministarstvo odbrane.

06:45 - Rusija uvodi sankcije članovima Kongresa SAD

Rusija uvodi recipročne sankcije prema 398 poslanika Predstavničkog doma američkog Kongresa i 87 kanadskih senatora, javila je agencija Interfaks, citirajući rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da je taj potez usledio nakon što je Vašington prošlog meseca objavio sankcije protiv 328 članova ruske Dume.

06:30 - Zelenski će morati da odgovara ako se nešto desi Medvedčuku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski moraće da odgovara ako se bilo šta desi ukrajinskom političaru Viktoru Medvedčuku, izjavio je predsednik ruske državne Dume Vjačeslav Volodin.

- Medvedčuk se zalagao sa nezavisnu Ukrajinu, stvaranje države van blokova, a to je ono što ga razlikuje od Zelenskog koji igra kako SAD sviraju - naveo je Volodin na platformi Telegram.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.