PLAN B ZA NIS? Azeri spremni da kupe ruski deo?!
Ruski gas, Foto: Profimedia, Grad Vršac

DA LI JE OVO SAMO BAJKA?

PLAN B ZA NIS? Azeri spremni da kupe ruski deo?!

Azerbejdžanska državna naftna kompanija SOKAR zainteresovana je da preuzme ruski većinski paketa akcija NIS-a

Objavljeno:

Neviđene sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog oružane intervencije u Ukrajini, a koje bi mogle da se prošire na potpunu blokadu trgovine ruskom naftom i rada svih kompanija u Evropi koje imaju ruski kapital, stavile su u veoma zabrinjavajući položaj i Naftnu industriju Srbije (NIS).

U NIS-u je većinski vlasnik ruski državni „Gaspronjeft“ i blokada dotoka nafte bi već na srednji rok dovela kompaniju koja snabdeva 80 odsto tržišta Srbije u ozbiljne probleme. Srbija je trenutno izuzeta od zabrane, odlukom EU iz prošle nedelje, ali je moguće da su

Rusi spremili „Plan B“. To bi mogla da bude prodaja ili ustupanja kapitala u NIS-u nekoj drugoj, parnterskoj kompaniji. „Demostat“ piše da je to azerbejdžanska državna naftna kompanija SOKAR, koja je navodno tim povodom u kontaktu kako sa Vladom Srbije, tako i sa većinskim vlasnikom NIS.

Gas
foto: Printscreen/RTS

Alternative manje realne

Alternativna rešenja bi bila, ukoliko do zabrane dođe, da Srbija nacionalizuje NIS ili ga otkupi.

Nacionalizacija bi morala da se uradi samo u nekakvom aranžmanu sa Moskvom, kako zbog potrebe za politčkom podrškom oko pitanja Kosova i Metohije, tako i ekonomskom -zbog snabdevanja gasom i srpskog izvoza.

Mogućnost da država Srbija otkupi većinski paket akcija od „Gaspromnjefta“ je samo teorijska, jer Srbija nema toliko novca u budžetu a svako zaduživanje te vrste bi značajno poremetiloi finansijsku stabilnost.

Azerbejdžan i Rusija imaju veoma dobre diplomatske odnose a SOKAR veoma plodnu saradnju sa ruskim naftnim i gasnim kompanijama. Ako bi Gaspromnjeft prodao NIS azerbejdžanskoj kompaniji, to bi na drugoj strani mogao da kompenzuje kroz poslovne aranžmane koje ostvaruje sa SOKAR-om, objašnjava sagovornik „Demostata“.

Gas
foto: Printscreen/RTS

Prema njegovim rečima, prelazak NIS u ruke SOKAR bi bio "zgodan" i za zapadne zemlje.

Kompanija SOKAR, čije je sedište u Baakuu, jedna je od najvećih u svetu za proizvodnju fosilnih goriva. Kompanija pored nafte eksploatiše i gas kako na kopnu tako i u delu Kaspijskog jezera koje pripada Azerbejdžanu.

U toj zemlji u svom vlasništvu poseduje dve naftne rafinerije i gasno postrojenje. Poseduje i lanac benzinskih pumpi u Azerbejdžanu, Gruziji, Ukrajini, Rumuniji i Švajcarskoj i zapošljava oko 61.000 radnika.

Moskva, gas, Cena, Evropska unija
foto: Profimedia, AP

Kompanija SOKAR je najveći deoničar sa udelom od 58 odsto u Transanadolijskom gasovodu (TANAP) i ima 20 odsto vlasništva u Transjadranskom naftovodu.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.