DEVOJČICA (3) SE OTROVALA ČOKOLADOM: Evo koji su prvi simptomi SALMONELE i u kojoj HRANI se može naći!
Ilustracija, Foto: Profimedia

važno

DEVOJČICA (3) SE OTROVALA ČOKOLADOM: Evo koji su prvi simptomi SALMONELE i u kojoj HRANI se može naći!

Saznajte koji su simptomi trovanja salmonelom!

Objavljeno:

Slučaj trogodišnje devojčlice koja se, po tvrdnjama njene majke Šarlot Vingfild, otrovala salmonelom nakon što je pojela kinder jaje šokirao je svet.

Ovo nije jedinstveni slučaj, u toku prethodne nedelje "Kinder" proizvodi su povučeni iz prodavnica širom Evrope usled straha od salmoneloze, a prema poslednjim informacijama potvrđena su 63 slučaja trovanja, a žrtve uglavnom deca.

Salmonela je vrsta bakterija, koja u odnosu na mesto koje "nastanjuje", spada u grupu patogenih crevnih bakterija. Izvor zaraze ovim patogenom predstavljaju domaće životinje i ptice, ali za ljude, najčešći način na koji je unosimo jeste preko hrane. Bolest izazvana salomenolom naziva se salmoneloza.

1 / 4 Foto: Novi.ba

Bakterije i vurusi u hrani

Najčešće bakterije koje mogu da se nađu i hrani i izazovu crevnu infekciju jesu salmonela i kampilobakter, kao i zlatni stafilokok, jedna od najčešći bakterija koja proizvodi enterotoksin koji izaziva trovanje. Od virusa u hrani, obično je prisutan noro virus.

Kako se prenose salmonela i kampilobakter? Do ovog najčešće dolazi kada je hrana nedovoljno termički obrađena (meso i prerađevine od mesa, mleko i mlečni proizvodi, jaja i proizvodi spremljeni od njih – kremovi, kolači, torte, sladoled). S druge strane, mleveno meso, kašasta hrana i slatkiši najviše pogoduju za razmnožavanje zlatnog stafilokoka. Kad je reč o noro virusima, oni se najčešće prenose putem neopranog voća i povrća.

Treba napomenuti i da se salmonela ne prenosi samo putem hrane koja je "inficirana", već i sa osobe na osobu. Odnosno osoba koja je zaražena salmonelom, ako je u fizičkom kontraktu sa drugima, može da im prenese ovu bakteriju.

Prvi simptomi salmoneloze

Prvi simptomi trovanja mogu da se jave 30 minuta do tri dana nakon konzumiranja "inficirane" hrane i to su:

mučnina,

povraćanje,

dijareja,

bolovi i grčevi u stomaku,

glavobolja,

povišena telesna temperatura,

malaksalost,

krv u stoilici.

Koji su znaci "teškog" trovanja?

Klinička slika trovanja može da se kreće od lake do teške koja zahteva hospitalizaciju. Učestale dijareje i povraćanje mogu da izazovu veliki gubitak tečnosti i elektrolita. Teža klinička slika podrazumeva da je došlo do dehidratacije, koja se manifestuje suvim ustima, suvim jezikom koji je obložen belim naslagama, tamnijom mokraćom i ubrzanim radom srca.

U lečenju salmonele bitnu ulogu ima ishrana, pa tako jelovnik treba da se sastoji od čajeva (nana, kamilica), mineralne vode, slane supe (zbog elektrolita), jogurta, posnog mesa, zapečenog krompira...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.