NOVE PROMENE POVODOM PLAĆANJA RUSKOG GASA U RUBLJAMA! Peskov saopštio najnovije vesti
Dmitrij Peskov, Foto: Profimedia

PORTPAROL KREMLJA

NOVE PROMENE POVODOM PLAĆANJA RUSKOG GASA U RUBLJAMA! Peskov saopštio najnovije vesti

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je 23. marta da će EU i druge zemlje koje su uvele sankcije Rusiji prirodni gas plaćati u rubljama kako bi prestale da koriste dolare, evro i niz drugih valuta u obračunima

Objavljeno: 18:12h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nova pravila za plaćanje ruskog gasa u rubljama neće stupiti na snagu od 31. marta, kako je prvobitno najavio ruski predsednik Vladimir Putin.

„Novi mehanizmi plaćanja ruskog gasa u rubljama neće početi od 31. marta, ovo je dugotrajan proces“, izjavio je Peskov, odgovarajući na pitanje da li uputstvo da se mehanizam razvije do 31. marta znači da će nova pravila stupiti na snagu istog dana.

Dodao je da će mehanizam plaćanja u rubljama za „neprijateljske zemlje“ biti objavljen, kao i da postoji nalog predsedsednika države koji će biti realizovan, prenose RIA Novosti.

1 / 7 Foto: Profimedia

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je 23. marta da će EU i druge zemlje koje su uvele sankcije Rusiji prirodni gas plaćati u rubljama kako bi prestale da koriste dolare, evro i niz drugih valuta u obračunima.

Ranije je saopšteno da predsednik Rusije Vladimir Putin do 31. marta očekuje izveštaj Kabineta ministara, Centralne banke i Gasproma o primeni uputstva o promeni valute prilikom plaćanja isporuke gasa.

1 / 8 Foto: Profimedia

To će značiti da će evropske države morati, preko svojih banaka, da kupe rublje i ih uplate Gazpromu. Umesto da Gazprom menja evro za rublju kod neke ruske banke, evropske banke će morati da prethodno zamene evro za rublju. I to će morati da rade uz pomoć neke ruske banke.

1 / 4 Foto: AP / Mikhail Klimentyev, Profimedia

Dugoročno, ovo bi mogao biti početak procesa u kom će se rublja više ubacivati u međunarodni finansijski sistem čime bi se smanjila zavisnost od dolara i evra.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.