KAKO BI TREBALO DA IZGLEDA POSTUPAK KUPOVINE GASA RUBLJAMA? Rusija objavila plan
Gas, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

KAKO BI TREBALO DA IZGLEDA POSTUPAK KUPOVINE GASA RUBLJAMA? Rusija objavila plan

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je vladi, centralnoj banci i Gaspromu da do 31. marta konvertuju valutu plaćanja gasa u rublje za Evropsku uniju i druge zemlje koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji

Objavljeno:

Kupci ruskog gasa moći će da kupuju rublje na Moskovskoj berzi po tržišnom kursu za plaćanje plavog goriva, izjavio je za RIA Novosti šef ruskog parlamentarnog odbora za finansijsko tržište Anatolij Aksakov.

"Za to ne postoje tehničke prepreke, a procedura je propisana zakonom“, rekao je Aksakov.

"Izgleda da ne treba menjati zakone, u njima je sve lepo napisano. Valuta će se menjati po tržišnom kursu koji će se utvrditi na Moskovskoj berzi. Za to nema tehničkih problema", prokomentarisao je on.

1 / 3 Foto: Profimedia

Kako bi trebalo da izgleda procedura?

Prema njegovim rečima, mehanizam plaćanja može izgledati kao da se kupac gasa registruje na Moskovskoj berzi i traži određenu sumu rubalja. Kurs se utvrđuje na berzi, zatim se sklapa posao, novac se prebacuje na račun Gasproma i Gasprom isporučuje gas.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je vladi, centralnoj banci i Gaspromu da do 31. marta konvertuju valutu plaćanja gasa u rublje za Evropsku uniju i druge zemlje koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji.

Istovremeno, on je naglasio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama utvrđenim ranije zaključenim sporazumima.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je u ponedeljak da zemlje G7 odbijaju da Rusiji plaćaju energiju u rubljama. Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je u utorak da Rusija neće isporučivati gas besplatno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.