PUTIN IZDAO NAREĐENJE! 31. marta će na snagu stupiti novo pravilo o plaćanju GASA
Ilustracija, Foto: AP / Mikhail Klimentyev, Profimedia

RUSKI LIDER

PUTIN IZDAO NAREĐENJE! 31. marta će na snagu stupiti novo pravilo o plaćanju GASA

To se odnosi na sve zemlje koje preduzimaju neprijateljske akcije protiv Moskve

Objavljeno: 12:39h

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je ruskoj vladi, Centralnoj banci Rusije i Gaspromu da do 31. marta sprovedu mere za promenu valute plaćanja gasa.

To se odnosi na sve zemlje koje preduzimaju neprijateljske akcije protiv Moskve, a informaciju je saopštila pres-služba Kremlja.

"Vlada Ruske Federacije, zajedno sa Centralnom bankom Rusije i javnim akcionarskim društvom 'Gasprom' treba da sprovede set mera za promenu valute plaćanja za isporuku prirodnog gasa zemljama Evropske unije i drugim zemljama koje su uvele ograničavajuće mere protiv građana Ruske Federacije i ruskih pravnih lica, u rusku rublju. Izveštaj podneti 31. marta 2022. godine, a zatim – mesečno", navodi se u saopštenju.

1 / 8 Foto: Profimedia

Kako je precizirano, vlada treba da odobri direktivu za izmenu postojećih ugovora Gasproma o isporukama gasa u segmentu promene valute plaćanja u rusku rublju. Prema spisku uputstava, to je potrebno učiniti do 31. marta "uz održavanje obima snabdevanja, cena i principa formiranja cena utvrđenih ugovorima", prenosi Sputnjik.

Osim toga, Centralna banka treba da zajedno sa ruskom vladom obezbedi mogućnost plaćanja prema gasnim ugovorima pretvorenim u isplatu isporuka u rubljama, uključujući kupovinu ruskih rubalja od strane kupaca energetskih resursa na domaćem deviznom tržištu. Rok za izvršenje tog naloga je takođe do 31. marta.

1 / 5 Foto: Profimedia

Podsećanja radi, predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku prošle nedelje da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji Gasprom da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.