RUSIJA KONAČNO ODGOVORILA NA GLAVNO PITANJE NUKLEARNOG ORUŽJA: Otkriveno da li PUTIN zaista planira da ga UPOTREBI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU?

RUSIJA KONAČNO ODGOVORILA NA GLAVNO PITANJE NUKLEARNOG ORUŽJA: Otkriveno da li PUTIN zaista planira da ga UPOTREBI!

Prošlo je skoro pet nedelja otkako je Putin naredio ruskim snagama da napadnu Ukrajinu 24. februara

Objavljeno:

Rusija je konačno odgovorila na glavno pitanje o planovima predsednika Vladimira Putina za nuklearno oružje dok se invazija na Ukrajinu nastavlja.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Rusija je konačno odgovorila na glavno pitanje da li predsednik Vladimir Putin planira da upotrebi nuklearno oružje, dok se invazija na Ukrajinu nastavlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za PBS da će Moskva razmotriti upotrebu takvog oružja samo ako bude ugroženo „postojanje“ Rusije.

„Niko ne razmišlja o upotrebi… čak ni o ideji upotrebe nuklearnog oružja“, rekao je on, dodajući da sukob u Ukrajini „nema nikakve veze sa“ pretnjom po postojanje Rusije.

1 / 8 Foto: Profimedia

Komentari gospodina Peskova usledili su nakon što ga je anketar zamolio da pojasni nedavnu izjavu bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva, koji je otkrio da Rusija zadržava pravo da koristi nuklearno oružje ako se suoči sa egzistencijalnom pretnjom – čak i ako druga strana nije koristila takvo oružje.

Iako je gospodin Peskov imao za cilj da ublaži zabrinutost oko moguće nuklearne pretnje od Rusije, on je takođe rekao da „nema sumnje“ da će Rusija postići sve svoje ciljeve u Ukrajini.

„Ne sumnjamo da će svi ciljevi naše specijalne vojne operacije u Ukrajini biti ispunjeni. Ne sumnjamo u to“, rekao je on.

On je takođe aludirao na Putinovo upozorenje drugim zemljama kada je prvi put naredio ruskim trupama da napadnu Ukrajinu 24. februara.

„Ako se sećate izjave predsednika kada je naredio operaciju 24. februara, postojao je deo njegove izjave koji upozorava različite države da se ne mešaju u poslove između Ukrajine i Rusije tokom ove operacije“, rekao je Peskov za PBS.

„Bio je veoma strog u svom upozorenju, i bio je prilično oštar u tome. I mislim da svi razumeju šta je mislio.”

Pitanja su se vrtela oko ruskih nuklearnih planova, a strahovi su dostigli vrhunac prošle nedelje kada je nekoliko prokremljskih glasnika upozorilo Moskvu da neće oklevati da lansira nuklearno oružje protiv Zapada ako NATO snage uđu u Ukrajinu.

Uznemirujuća upozorenja dali su komentatori na visoko kontrolisanoj državnoj televiziji predsednika Vladimira Putina u sredu.

1 / 8 Foto: Printscreen Sputnjik

„Ako u NATO-u ostane zdravih ljudi, oni neće odobriti [mirovnu] operaciju [u Ukrajini]“, rekao je vojni ekspert pukovnik Jurij Knutov na državnom Kanalu 1.

"Zašto? Zato što će [kolektivna] odluka NATO-a značiti de facto objavu rata Rusiji. Da bismo pobedili u ovom ratu, hteli to ili ne, moraćemo da upotrebimo taktičko nuklearno oružje na pozorištu operacija.

Pukovnik Knutov je rekao da bi to podrazumevalo „upotrebu moćnog strateškog nuklearnog oružja” za koje je rekao da „znači univerzalni nuklearni rat”.

Ovo dolazi u trenutku kada je Rusija obećala da će smanjiti sukobe oko Kijeva i drugog velikog grada, nakon razgovora između dve nacije u Istanbulu.

Posle razgovora u Turskoj, ukrajinski pregovarač Dejvid Arahamija rekao je da postoje „dovoljni“ uslovi da se Zelenski i Putin sastanu u pokušaju da okončaju najgori sukob u Evropi poslednjih decenija.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da je postignut napredak u razgovorima o „neutralnosti i nenuklearnom statusu Ukrajine“.

„Doneta je odluka da se radikalno, nekoliko puta smanji vojna aktivnost“ oko prestonice Kijeva i grada Černigova, rekao je on.

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da je na pregovorima bilo „smislene diskusije“.

Međutim, obećanje je brzo naišlo na skepticizam i Ukrajine i zapadnih zemalja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da „pozitivni” signali iz nedavnih diskusija „ne prigušuju eksplozije ili ruske granate”.

1 / 6 Foto: Profimedia

Pentagon je takođe doveo u sumnju obećanja Moskve, rekavši da je zemlja samo premestila „mali broj“ snaga u blizini Kijeva, ali da bi mogla da priprema „veliku ofanzivu“ negde drugde.

„Ogromna većina“ ruskih snaga oko Kijeva ostala je na mestu, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

„Videli smo samo mali broj koji je počeo da se udaljava od Kijeva, uglavnom na sever.

„Rusija nije uspela u svom cilju da zauzme Kijev“, dodao je on, ali „to ne znači da je pretnja Kijevu gotova“.

1 / 11 Foto: Profimedia

Ukrajinska vojska je takođe upozorila da je povlačenje ruskih trupa oko Kijeva i Černigiva „verovatno rotacija pojedinačnih jedinica i ima za cilj da dovede u zabludu“.

Zapadni lideri su jasno stavili do znanja da obećanje Rusije o smanjenju vojne akcije ne znači da će oštre sankcije Moskvi biti ukinute.

„Videćemo da li će slediti ono što predlažu“, rekao je američki predsednik Džo Bajden nakon razgovora sa liderima Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, koji su obećali da neće odustati od sankcija.

1 / 10 Foto: Profimedia

Prošlo je skoro pet nedelja otkako je Putin naredio ruskim snagama da napadnu Ukrajinu 24. februara.

Od tada su hiljade ljudi ubijene. Još više ih je povređeno, a milioni su raseljeni.

(Espreso/news.com.au)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.