SUKOB DALEKO OD RAZREŠENJA? Ukrajinska i ruska strana iznele različita VIĐENJA postignutih REZULTATA!
Pregovori, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

SUKOB DALEKO OD RAZREŠENJA? Ukrajinska i ruska strana iznele različita VIĐENJA postignutih REZULTATA!

Rusija nije primetila ništa što bi moglo da ulije nadu da će uskoro doći do konačnog razrešenja sukoba u Ukrajini

Objavljeno: 13:17h

Nakon jučerašnjih pregovora u Istanbulu, ukrajinska i ruska strana su iznele različito viđenje postignutih rezultata.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Rusija nije primetila ništa što bi moglo da ulije nadu da će uskoro doći do konačnog razrešenja sukoba u Ukrajini, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, osvrćući se na jučerašnje pregovore u Istanbulu.

Kremlj je danas pozdravio činjenicu da je Kijev u pisanoj formi izneo svoje zahteve za okončanje sukoba u Ukrajini, ali i ocenu da se još ne nazire rešenje, navodi Rojters.

Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, danas je izjavio da su jučerašnji pregovori napredovali i da je ruska strana u Istanbulu prvi put, umesto ultimatuma i crvenih linija, saslušala ukrajinski stav, preneo je BBC.

U Istanbulu je juče održana četvrta runda pregovora između Rusije i Ukrajine.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

Ukrajinski pregovarači saopštili su juče da su predložili usvajanje neutralnog statusa za bezbednosne garancije na pregovorima sa Rusijom u Istanbulu, što znači da se Ukrajina neće pridružiti vojnim savezima ili biti domaćin vojnim bazama.

Viši savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da će garancija, slično članu 5 NATO-a koji obavezuje članice alijanse da brane jedne druge, uključivati zemlje poput SAD, Velike Britanije, Turske, Francuske i Nemačke koje će biti „pravno aktivno uključene u zaštitu (Ukrajina) od svake agresije”.

Predlozi bi takođe uključivali period konsultacija od 15 godina o statusu anektiranog Krima i mogli bi da stupe na snagu samo u slučaju potpunog prekida vatre, rekli su pregovarači novinarima posle razgovora u Turskoj.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.