(BLOG UŽIVO) RUSKE SNAGE SE POVLAČE IZ ČERNOBILJA? Bajden i Zelenski obavili razgovor
Ilustracija, Foto: Profimedia

35. dan rata u ukrajini

(BLOG UŽIVO) RUSKE SNAGE SE POVLAČE IZ ČERNOBILJA? Bajden i Zelenski obavili razgovor

* Rusija nije protiv ulaska Ukrajine u EU * Bajden i evropski lideri razgovarali o Ukrajini * Rusija proteruje diplomate baltičkih zemalja

Objavljeno: 00:07h

Činjenice:

  • Pentagon: Rusko povlačenje izgleda kao repozicioniranje
  • Putin i Makron razgovarali telefonom
  • Održana nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine
  • Zapadne zemlje proteruju ruske diplomate
  • Rusija drastično smanjuje aktivnosti oko Kijeva i Černigova
  • Abramovič na pregovorima u Istanbulu

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 35. dan. Jučerašnji dan obeležila je nova runda mirovnih pregovora između ruske i ukrajinske delegacije u palati Dolmabahče u Istanbulu. Pregovori su trajali duže od tri sata, a naredni sastanci biće održani putem videa.

Nakon pregovora oglasio se zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da će Rusija "radikalno smanjiti" vojnu aktivnost u okolini Kijeva i Černigova. On je rekao da je takva odluka doneta zbog činjenice da pregovori o pripremi sporazuma o neutralnosti i nenuklearnom statusu Ukrajine, kao i o davanju bezbednosnih garancija Ukrajini, prelaze na praktičnu ravan i uzimajući u obzir principe o kojima je razgovarano tokom današnjeg sastanka delegacija Rusije i Ukrajine u Istanbulu.

Povodom ovih navoda o smanjivanju vojne aktivnosti ruske vojske u Kijevu oglasio se i američki predsednik Džo Bajden. Njega su novinari na konferenciji upitali da prokomentariše ove navode Rusije, međutim on je jasno stavio do znanja da ništa neće komentarisati, sve dok ne vidi da li će Moskva slediti svoja obećanja.

Dan za nama obeležio je i telefonski razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Dvojica lidera su tokom razgovora razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, o četvrtoj rundi pregovora koja je ranije održana u Isrtanbulu, ali i o isplati isporuke ruskog gasa u rubljama.

Iz časa u čas:

23:55 Bela kuća: Putina obmanuli savetnici oko stanja u Ukrajini

Bela kuća i evropski zvaničnici tvrde da su ruskog predsednika Vladimira Putina obmanuli savetnici koji su bili isuviše uplašeni da mu kažu kako se loše odvija rat u Ukrajini i koliko su štetne zapadne sankcije.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

- Imamo informacije da se Putin osećao obmanuto od ruske vojske, što je rezultovalo konstantim tenzijama između Putina i vojnog vođstva - rekla je direktorka za odnose s javnošću Bele kuće Kejt Bedingfild.

Ona je dodala da Bela kuća veruje da Putina pogrešno informišu savetnici o tome kako loše se drži ruska vojska i kako se ruska ekonomija urušava sankcijama, preneo je Rojters.

23:27 Google: Ruski hakeri pokušali da probiju bezbednosne mreže NATO-a

23:00 SAD: Ruske snage se povlače iz Černobilja

Černobilj
foto: Profimedia

SAD tvrdi da se ruske snage povlače s područja nuklearne elektrane Černobil. Navodno ruske trupe idu prema Belorusiji.

22:29 Putin i Dragi razgovarali o napretku pregovora u Istanbulu

22:03 Nemačka kaže da će nastaviti da plaća ruski gas u evrima preko "Gasprom banke"

Nemačka
foto: Profimedia

Nemačka će ipak nastaviti da plaća ruski gas u evrima ili dolarima, saopštio je portparol nemačke vlade nakon današnjeg razgovora kancelara Nemačke Olafa Šolca i ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Rojters.

21:42 Pentagon: Rusija repozicionirala manje od 20 odsto snaga

Rusija je počela da repozicionira manje od 20 odsto svojih snaga koje su bile raspoređene oko Kijeva, saopštio je danas Pentagon.

Kako navodi Rojters, iz Vašingtona upozoravaju da bi Rusija mogla da se ponovo pojača i da ponovo rasporedi vojnike, a ne da ih pošalje kućama.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su se neke od ruskih snaga već izmestile u Belorusiju, za razliku od njihovih matičnih garnizona.

On je, takođe, rekao da ruska Vagner grupa rasporedila oko 1.000 ugovoraca u ukrajinskom regionu Donbas.

21:29 Kuleba: Pojačati sankcije Rusiji, bolje naoružati Ukrajinu

Međunarodne sankcije Rusiji moraju biti pojačane i Ukrajina mora biti dodatno naoružana dok traju mirovni pregovori između dve zemlje, naveo je danas ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na Fejsbuku.

- Logika je izuzetno prosta, što je jača Ukrajina, biće bolji dogovor - kazao je Kuleba.

21:11 Francuski ministar: Pitanja u pregovorima i dalje ista, Putin hoće da nametne diktaturu Ukrajini

Francuski ministar spoljnih poslova Žan In Le Drijan rekoa je danas u intervjuu za CNN da po pitanju pregovora između Ruisje i Ukrajine nema ničeg novog.

- Pitanja oko kojih pregovaraju su i dalje ista. Putin pokušava da nametne diktaturu Ukrajini - rekao je on.

On je dodao da želi da se primirje proglasi što je pre moguće i da ukrajinski predsednik zahteva bezbednosne garancije za njegovu zemlju.

20:49 Da li su se Putinovi ciljevi u Ukrajini promenili?

20:26 I dalje traju žestoke borbe oko Kijeva

I dalje traju žestoke borbe oko Kijeva, javlja CNN.

Kod Irpina, gradića kod Kijeva koji su pre nekoliko dana oslobodile ukrajinske snage, granatiranje je konstantno.

19:49 Predsednik gruzijske regije Južne Osetije: Planiramo da postanemo deo Rusije

Predsednik gruzijske regije Južne Osetije rekao je da će ta teritorija preduzeti odgovarajuće pravne korake kako bi postala deo Rusije.

19:28 Janša: Podržavam slanje sistema S300 u Ukrajinu

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas da podržava slanje sistema S-300 u Ukrajinu.

Janez Janša
foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

- Da, podržavam ovo jer je ovo oprema koja je Ukrajini najpotrebnija - rekao je on za CNN, ali nije želeo da otkrije šta je Slovenija dala Ukrajini.

Janša je takođe rekao da je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim koji mu je rekao da je njegova vlada spremna da predloži Ukrajincima referendum za promenu Ustava kako bi se odustalo od želje Ukrajine za ulazak u NATO.

19:04 Bela kuća: Bajden planira 500 miliona dolara pomoći Ukrajini

Nakon telefonskog razgovora između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i predsednika SAD, oglasila se i Bela kuća.

Bela kuća
foto: Profimedia

Iz Bele kuće je saopšteno da je Bajden obećao 500 miliona dolara pomoći Ukrajini.

- Lideri su razgovarali o tome kako Sjedinjene Države rade danonoćno na ispunjavanju glavnih zahteva Ukrajine i o kontinuiranim naporima SAD da sa saveznicima i partnerima obezbede dodatnu pomoći ukrajinskoj vojsci u odbrani svoje zemlje - navodi se u saopštenju.

18:37 Bajden i Zelenski obavili razgovor

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je telefonom razgovor sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom o novim sankcijama Rusiji.

„Upravo sam završio polučasovni razgovor sa predsednikom SAD. Zajednički smo procenili situaciju na ratištu i za pregovaračkim stolom. Razgovarali smo o novom paketu sankcija i o poostravanju postojećih kaznenih mera“, naveo je Zelenski na Tviteru.

18:05 Grupa Scorpions promenila stih hita "Wind of Change": Umesto Moskve i Gorki parka, Ukrajina

17:37 Putin i Šolc razgovarali telefonom

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem. Jedna od glavnih tema razgovora bila je poslednja runda pregovora, koja je juče održana u Istanbulu.

Vladimir Putin, Olaf Šolc
foto: Profimedia

Oni su takođe razgovarali i o bezbednoj evakuaciji civila iz Ukrajine, pre svega iz Mariupolja

17:08 Ministarstvo odbrane Rusije najavilo pregrupisanje vojske u dva pravca

Ministarstvo odbrane Rusije najavilo je da planira pregrupisanje svojih trupa u Ukrajini u dva pravca, ka Kijevu i Čeringovu. U saopštenju se navodi da je cilj ovog pregrupisanja aktiviranje akcija u prioritetnim oblastima i završetak operacije oslobađanja Donbasa.

16:50 Američki zvaničnik: Putin misli da mu vojska ne govori istinu o Ukrajini

16:35 Bajden će razgovarati danas sa Zelenskim

Predsednik SAD Džo Bajden razgovaraće danas telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, razmatraće buduću američku pomoć Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

16:17 Od 200 do 300 civila ubijeno u Irpinju?

Procenjuje se da je od 200 do 300 civila ubijeno u ukrajinskom gradu Irpinju pre nego što je Ukrajina uspela da ga povrati od ruskih snaga, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Oleksandr Markušin rekao je da su neka tela i dalje ispod ruševina, a da su ruske snage granatirale područje čitavu noć.

16:00 UNICEF: 2 miliona dece pobeglo iz zemlje, više od 100 ubijeno

Oko dva miliona dece bilo je prisiljeno da pobegne iz Ukrajine, što je polovina ukupnog broja izbeglica do sada, saopštio je UNICEF.

Više od 1,1 milion dece stiglo je samo u Poljsku, dok je stotine hiljada otišlo u susedne zemlje Rumuniju, Moldaviju, Mađarsku, Slovačku i Češku.

UNICEF je dodao da je više od 100 dece ubijeno u sukobu, a oko 130 povređeno.

Više od 2,5 miliona dece je interno raseljeno, dodala je agencija.

15:47 Podoljak: Optimističan sam nakon pregovora sa Rusijom

Ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak izjavio je danas da je optimista nakon pregovora sa Rusijom na kojima je Moskva saopštila da će smanjiti vojne operacije u blizini Kijeva i grada na severu Ukrajine.

- Optimističan sam posle runde pregovora u Istanbulu - rekao je Podoljak na onlajn brifingu posle razgovora u Turskoj.

Poručio je da će se za predloženi sistem bezbednosnih garancija za Ukrajinu, koji će biti ponuđen u zamenu za njenu neutralnost, odlučiti na nacionalnom referendumu, ali tek nakon što se ruske trupe povuku na položaje na kojima su bile pre napada na tu zemlju.

15:34 Medinski izneo detalje pregovora u Istanbulu

Šef ruske delegacije u pregovorima sa Ukrajinom Vladimir Medinski rekao je da je Ukrajina prihvatila fundamentalne zahteve Rusije.

- Ukrajina je u suštini pristala na glavne ruske zahteve: da se ne pridruži NATO-u i da ne raspoređuje vojne baze - rekao je Medinski dan nakon održanih pregovora u Istanbulu.

15:20 Zelenski: Zatvorite luke ruskim brodovima

Norveška i ostatak Europe trebalo bi da zatvore svoje morske luke ruskim brodovima, rekao je danas norveškom parlamentu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Evropska unija, a nadam se i Norveška, trebalo bi da zabrane ruskim brodovima da koriste evropske luke sve dok blokiraju naše luke - rekao je Zelenski videovezom iz Ukrajine.

Dodao je da su Ukrajina i Norveška, druga najveća izvoznica plina, nakon Rusije, počele da pregovaraju o snabdevanju 5 milijardi kubinih metara plina za sljdeću zimu.

15:15 Lavrov: Preduzećemo akcije da zaobiđemo nelegitimne sankcije

Rusija će nastojati da, u međunarodnim razgovorima, osudi nelegitimne sankcije Zapada i da uz, podršku partnera, preduzme praktične korake koji će omogućiti zaobilaženje takvih mera, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa iranskim kolegom Hoseinom Amir-Abdolahijanom.

- U našim odnosima sa Iranom i sa drugim bliskim partnerima nastojaćemo da osudimo ovu neprihvatljivu pojavu u međunarodnoj diskusiji i da preduzmemo praktične korake koji će nam omogućiti da zaobiđemo ove nezakonite radnje - izjavio je Lavrov.

14:47 Kameron: Putin je praktično ratni zločinac

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u razgovoru za CNN da je ruski predsednik Vladimir Putin "praktično ratni zločinac" i naglasio da Velika Britanija "mora da obavi svoj deo posla u ekonomskoj sferi, baš kao što ukrajinska vojska radi u vojnoj sferi".

Kameron je pozvao SAD, Britaniju i evropske zemlje da ne učestvuju na samitu G20, koji će se u novembru održati na Baliju u Indoneziji, ako na njega bude pozvan i Putin.

- Nezamislivo je da američki predsednik mora da sedi pored nekog ko je praktično ratni zločinac, ko bombarduje civile i njihove domove, škole i bolnice. To bi trebalo da bude nezamislivo - rekao je Kameron.

- Moramo priznati da, iako ne možemo da pošaljemo svoju vojsku u Ukrajinu i da uvedemo zonu zabrane leta kako se konflikt ne bi proširio, moramo da uradimo sve ostalo što je u našoj moći - rekao je Kameron.

14:23 Ukrajina: Pogođena zgrada Crvenog krsta u Mariupolju

Ruske snage napale su objekat Crvenog krsta u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju na jugu Ukrajine, saopštila je ukrajinska ombudsmanka Ljudmila Denisova, prenosi The Guardian.

- U Mariupolju su okupatori gađali zgradu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Neprijateljska avijacija i artiljerija pucali su na zgradu označenu crvenim krstom na beloj pozadini, što ukazuje na prisustvo ranjenika, civilnog ili humanitarnog tereta - napisala je ona u izjavi na društvenim mrežama.

Denisova nije precizirala kada je došlo do napada i rekla je da još nema potvrde o žrtvama.

- Ovo je još jedan ratni zločin ruske vojske u skladu sa Rimskim statutom Međunarodnog krivičnog suda i grubo kršenje Ženevskih konvencija iz 1949. godine. Jedini koji su do sada gađali zgrade i vozila obeležena crvenim krstom bile su trupe Hitlerove Nemačke - dodala je ona.

14:04 Džonson nazvao nezamislivim ukidanje sankcija Rusiji samo zbog prekida vatre

Britanski premijer Boris Džonson nazvao je nezamislivim ukidanje sankcija Rusiji ako u Ukrajini bude postignut prekid vatre.

- Mislim da je apsolutno tačno da treba da udvostručimo našu vojnu podršku koju dajemo. Takođe, mislim da imamo podršku opozicije u ovome, kako bismo se postarali da naši partneri ne povlače sankcije. Trebalo bi da povećamo ekonomski pritisak na Vladimira Putina i apsolutno je nezamislivo da bi bilo kakve sankcije bile ukinute samo zato što je postignut prekid vatre. To bi bilo apsolutno nezamislivo - rekao je Džonson u parlamentu.

13:45 Norveška donirala još oružja Ukrajini

Norveška je donirala još oružja Ukrajini kako bi pomogla zemlji da se odbrani od ruske vojne operacije, saopštilo je danas norveško ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, najnovija pošiljka, koja je već završena, sastoji se od 2.000 protivtenkovskog oružja M72, čime je ukupan broj oružja M72 koje je Norveška donirala Ukrajini sada 4.000, prenosi agencija Rojters.

13:30 DNR: Raketiran Donjeck, dve osobe poginule, četiri povređene

Dve osobe su poginule, a četiri su povređene kada je granata pogodila krov kuće u Donjecku, saopštio je danas štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije DNR, evakuisano je 29 osoba iz kuće u ulici Pinter, dvoje od njih su bili deca. Jednoipogodišnjak je hitno prevezen u lokalnu bolnicu. Prema operativnim informacijama, usled urušavanja krova, dve osobe su poginule, a četiri su povređene - navodi štab na Telegramu.

13:00 "Rusija ni sa kim neće razmatrati pitanje Krima"

Rusija ni sa kim neće razmatrati pitanje Krima, pa ni na pregovorima sa Ukrajinom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Krim je deo Rusije i u skladu sa našim Ustavom ne možemo ni sa kim da razmatramo sudbinu teritorije Rusije, ruskih regiona. To je isključeno, to je zapisano u našem Ustavu. A o nekim nijansama sa pregovora sa vama nećemo razgovarati - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li postoje varijante sporazuma sa Ukrajinom o Krimu u kontekstu poziva iz Kijeva da se poluostrvo vrati vojnim putem.

12.15 – Kremlj najavio mirovne pregovore sa Ukrajinom. Kažu da nema znakova promene. U svom najnovijem izveštaju o mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije, Kremlj je rekao da još nije primetio ništa obećavajuće ili ono što je izgledalo kao pomak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je pred njima još dug period rada. On je, međutim, pozdravio činjenicu da je Ukrajina pismeno iznela svoje zahteve za okončanje sukoba.

11.52 – Donjeck je jedno od oblasti gde se od 2014. vode borbe između separatista i ukrajinskih snaga. Ruske snage granatiraju skoro sve gradove duž linije fronta koja deli teritoriju pod kontrolom Ukrajine od oblasti koje drže separatisti, rekao je regionalni guverner.

Pavlo Kirilenko je rekao da je jutros bilo napada na Marijinku i Novomihajlovku, postavljajući slike razaranja i rekao da bi se situacija mogla pogoršati jer ruske snage koncentrišu svoje napore na preuzimanje kontrole nad Donjeckom regijom.

11.50 – Ruski i kineski ministri spoljnih poslova osudili su u sredu „nezakonite i kontraproduktivne“ sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog njene operacije u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

11:47 Savetnik Zelenskog o pregovorima: Ruska strana prvi put nije davala ultimatume

11:26 Fotografije uništenih zgrada u Lisičansku

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo je fotografije iz grada Lisičanska, koji je pretrpeo napade.

- Značajno su uništene stambene zgrade. Verovatno su ljudi zatrpani ispod ruševina - navodi se.

Grad se nalazi u oblasti Luganska na istoku zemlje.

11:15 EU podržava sve napore za okončanje sukoba u Ukrajini

EU podržava sve istinske i značajne napore za okončanje sukoba u Ukrajini i očekuje njihovu primenu, rekao je portparol diplomatske službe EU Piter Stano, komentarišući rezultate razgovora Rusije i Ukrajine koji su vođeni dan ranije u Turskoj.

- Podržavamo sve istinske i smislene napore za okončanje sukoba. Održano je nekoliko rundi pregovora, očekujemo implementaciju, kao i stvarne promene na terenu - rekao je on.

11:03 Tri humaniratna koridora u Ukrajini

Ukrajina i Rusija postigle su dogovor o tri koridora za evakuaciju, rekla je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Jedan koridor je za evakuaciju stanovnika Mariupolja i dostavljanje humanitarne pomoći berdjansku, drugi je za dostavljanje pomoći i evakuaciju iz Melitopolja, a treći za kolovu ljudi u ličnim vozilima od Energodara do Zaporožja.

- Konvoji autobusa i kamiona sa humanitarnom pomoći već su napustili Zaporožje - rekla je Vereščuk.

10:47 Više od 4 miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine

Prema podacima UNHCR, 4,02 miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine od 24. februara.

10:35 Ruske snage uništile dva ukrajinska skladišta naoružanja

Ruska vojska uništila je operativno-taktičkim raketnim sistemom „Iskander“ dva velika skladišta ukrajinskog raketno-artiljerijskog naoružanja u selu Kamenka u Donjeckoj oblasti, izjavio je danas na redovnom brifingu portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

10:20 Rusi pogodili industrijska postrojenja na zapadu Ukrajine

Ruske snage pogodile su tokom noći industrijske objekte u Hmeljničkoj oblasti na zapadu Ukrajine, saopštio je regionalni guverner Serhij Hamalij.

Prema njegovim rečima, ruske snage izvele su tri napada na tu oblast, prenosi Rojters.

Hamalij nije precizirao koji objekti su pogođeni, ali je naveo da su požari lokalizovani.

Dodao je da se trenutno proverava da li je u napadima bilo žrtava.

10:15 Guverner Černigova: Rusija nije smanjila vojne aktivnosti

09:45 Vereščuk: Rizik od eksplozije municije u Černobilju

Ukrajinske oružane snage saopštile su da postoji opasnost od eksplozije municije u nuklearnoj elektrani u Černobilju i da ruske snage, koje su zauzele elektranu, moraju da se povuku iz tog područja, izjavila je danas zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Ona je navela i da je Ukrajina zatražila od Rusije na jučerašnjim razgovorima da dozvoli uspostavljanje 97 humanitarnih koridora do najteže pogođenih gradova i sela u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

- Zahtevamo da Savet bezbednosti UN odmah preduzme mere za demilitarizaciju černobiljske ekskluzivne zone i uvede specijalnu misiju UN kako bi se eliminisao rizik od ponavljanja nuklearne katastrofe - izjavila je Vereščuk.

09:20 I noćas se čulo granatiranje oko Kijeva

Sinoć su se u okolini Kijeva čule sirene i zvuk pucnjave, ali samu prestonicu Ukrajine nisu granatirale ruske snage, rekao je zamenik gradonačelnika Nikola Povoroznik.

- Noć je protekla relativno mirno, uz zvuke sirena i pucnjave iz borbi oko grada, ali u samom gradu nije bilo granatiranja - rekao je on.

9:10 – Tokom najave da će danas biti postavljena tri humanitarna koridora, potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je i da su joj oružane snage te zemlje saopštile da postoji opasnost od eksplozije municije u zatvorenoj nuklearnoj elektrani u Černobilju. i da se ruske snage koje zauzimaju postrojenje moraju povući iz tog područja.

„Zahtevamo da Savet bezbednosti UN preduzme hitne korake za demilitarizaciju černobilske zone isključenja i tamo rasporedi specijalnu misiju UN kako bi se eliminisao rizik od ponavljanja nuklearne katastrofe“, preneo je Rojters.

9:07 - Gradonačelnik Černigova Vladislav Atrošenko kaže da bi obećanje Rusije da će ublažiti napade na Kijev i Černihiv bila dobra vest ako bi joj se moglo verovati. Kaže da nikada nije mislio da će morati da traži frižidere u kojima će držati tela jer su mrtvačnice pune, ili da će morati da nađe stolare da naprave dodatne kovčege.

"Rusi često govore jedno, a u stvari se dešava drugačije. Koliko ima istine u tim rečima, tek će vreme pokazati. Trenutno se prema tim rečima odnosimo veoma pažljivo", dodao je on.

8:53 - Nikola Povoroznik, zamenik gradonačelnika Kijeva, rekao je za ukrajinsku televiziju da se granatiranje moglo čuti van Kijeva preko noći, ali samu prestonicu Ukrajine nisu granatirale ruske snage.

„Noć je protekla relativno mirno, uz zvuke sirena i pucnjave iz borbi oko grada, ali u samom gradu nije bilo granatiranja“, rekao je on.

08:42 Lavrov: Rusija je zainteresovana za razvoj odnosa sa Kinom

08:21 Tramp pozvao Putina da objavi informacije o poslovima Hantera Bajdena u Rusiji

08:15 SAD ponovo upozorile svoje državljane da ne idu u Rusiju

Sjedinjene Američke Države izdale su danas novo upozorenje protiv putovanja u Rusiju, u kojem tvrde da ruske vlasti mogu da "izdvoje i pritvore Amerikance" u toj zemlji.

U upozorenju se ponavlja poziv Amerikancima da ne putuju u Rusiju, a ako se nalaze u toj zemlji da je hitno napuste zbog, kako se navodi, mogućeg maltretiranje američkih građana, prenosi BBC.

Američki državljani su upozoreni i na mogućnost "arbitrarne primene lokalnih zakona"

08:09 Lavrov stigao u Kinu

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji sastaje se danas sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u istočnoj kineskoj provinciji Anhui, javila je državna televizija CGTN.

Lavrov će zajedno sa predstavnicima Pakistana, Irana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana učestvovati na dva sastanka o situaciji u Avganistanu.

Najnoviji sastanak dolazi nakon što su Ukrajina i Rusija juče ušle u mirovne pregovore u Turskoj.

Nekoliko rundi razgovora pret

08:04 Antonov: SAD da se vrate nukleranom dijalogu bez politike

Moskva poziva Vašington da se vrate nepolitizovanom, profesionalnom dijalogu o nuklearnoj bezbednosti, poručio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Na pitanje novinara da prokomentariše komentare američkog podsekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost Boni Dženkins, koja tvrdi da Rusija stvara nuklearne rizike u Ukrajini, Antonov je rekao da je reč o "rusofobičnoj retorici".

- Ovakve izjave su još jedan pokušaj da se rusofobična retorika prenese na međunarodne platforme. Pozivamo Vašington da se vrati nepolitizovanom, profesionalnom dijalogu u domenu nuklearne bezbednosti - kazao je ruski ambasador u SAD.

07:53 Osnivač puka Azov priznao da su mnogi borci nacionalisti

Osnivač puka Azov i bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine, Andrij Bilecki, priznao je u intervjuu listu "Fajnenšel tajms" da su mnogi borci te jedinice nacionalisti.

Prema rečima Bileckog, "većina boraca Azova su patriote, a mnogi od njih su nacionalisti“. On smatra da su većina Ukrajinaca danas nacionalisti, a među herojima koje građani poštuju imenovao je Stepana Banderu.

Prema rečima Bileckog, „Azov“ je „kičma odbrane Mariupolja“, u kojem ima oko 1.500 boraca.

- Mi igramo vodeću ulogu u najozbiljnijim bitkama - rekao je on.

Prema njegovim rečima, puk danas broji „desetine hiljada boraca“, od kojih je većina je deo odreda teritorijalne odbrane.

07:44 UN: Zbog rata u Ukrajini cena hrane globalno raste

Rat u Ukrajini će imati globalni uticaj „veći od svega što smo videli od Drugog svetskog rata“ i naneće štetu svetskoj bezbednosti hrane, jer se mnogi ukrajinski poljoprivrednici, umesto da proizvode značajnu količinu pšenice za svet, sada bore protiv Rusije, izjavio je direktor Svetskog progama za hranu UN (WFP) Dejvid Bizli.

Bizli je u obraćanju pred Savetom bezbednosti UN naveo i da "ionako visoke cene hrane trenutno vrtoglavo rastu", prenosi britanski Gardijan.

07:20 Lugansk: Ukrajina ispalila raketu "Točka-U"

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine ispalili su "Točku-U" u Lugansku, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre na Telegram kanalu.

- Zabeleženo je jedno granatiranje od strane oružanih formacija Ukrajine u 05.25 časova. Severodonjeck-Lugansk: ‘Točka-U'. navodi se u izveštaju.

07:15 Broj poginulih u Nikolajevu porastao na 12, ranjeno 33

Broj poginulih u raketnom napadu na sedište regionalne uprave u gradu Nikolajev na jugu Ukrajine, porastao je na 12, dok su 33 osobe povređene, saopštile su danas hitne službe.

- Ispod ruševina je izvučeno 12 tela, a 33 osobe su povređene - navela je hitna služba na Telegramu, prenosi Gardijan.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je izjavio da je sedam osoba poginulo u raketnom napadu na sedište regionalne uprave u Nikolajevu, a da su ranjene 22 osobe.

Na kanalu Telegram regionalnog guvernera Vitalija Kima prikazana je ogromna rupa u centru devetospratnice.

Kim je optužio ruske snage da su čekale dok ljudi ne stignu na posao u zgradu pre nego što su je gađali i dodao da je on imao sreću da izbegne napad, jer se uspavao.

07:12 Ukrajina: Rusko povlačenje sa severa ima za cilj obmanu

Rusko povlačenje sa severa Ukrajine je samo rotacija trupa sa ciljem obmane, tvrdi ukrajinska vojska, prenosi Gardijan.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga objavio je sinoć svoj najnoviji obaveštajni izveštaj, u kojem se tvrdi da ruske trupe nastavljaju da se povlače sa teritorije Kijeva i Černihova na severu Ukrajine, ali da je u pitanju samo „rotacija pojedinačnih jedinica“ koja ima za cilj da „obmane vojni vrh” Ukrajine, navodi britanski list.

U izveštaju se precizira da, "prema nekim obaveštajnim podacima, ruski neprijatelj vrši pregrupisanje jedinica kako bi svoje glavne napore usmerio na istok".

Kako se još kaže, "u isto vreme takozvano "povlačenje trupa'' je verovatno rotacija pojedinačnih jedinica", koja ima za cilj "da obmane vojni vrh Oružanih snaga Ukrajine i stvori zabludu da okupator odustaje od plana da opkoli grad Kijev”, navodi Gardijan.

07:07 Pentagon: Rusija počela da pomera mali broj vojnika oko Kijeva

Rusija je počela da pomera veoma mali broj vojnika sa položaja oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva, saopštio je Pentagon u utorak, uz ocenu da je to više bila promena položaja nego povlačenje ili povlačenje iz rata.

Portparolka Bele kuće Kejt Bedingfild je saopštila da Rusija preraspoređuje svoje trupe u Ukrajini, a ne povlači ih, prenosi agencija Rojters.

- Da li je bilo nekih pomeranja nekih ruskih jedinica iz Kijeva u poslednjem danu ili tako nešto? Da, mislimo da jeste. Mali broj - rekao je portparol Pentagona DŽon Kirbi na brifingu za novinare:

- Verujemo da je ovo repozicioniranje, a ne pravo povlačenje, i da svi treba da budemo spremni na veliku ofanzivu na druge oblasti Ukrajine. To ne znači da je pretnja Kijevu gotova - poručio je Kirbi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.