POČELA INVAZIJA NA UKRAJINU, PUTIN DAO ZELENO SVETLO: Odjekuju EKSPLOZIJE, tenkovi napadaju iz pravca BELORUSIJE!
Ilustracija, Foto: EPA/IGOR KOVALENKO, EPA/ MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL, Profimedia, EPA / STEPAN FRANKO

užas

POČELA INVAZIJA NA UKRAJINU, PUTIN DAO ZELENO SVETLO: Odjekuju EKSPLOZIJE, tenkovi napadaju iz pravca BELORUSIJE!

Neke od eksplozija pogodile su kijevski međunarodni aerodrom Borispolj

Objavljeno: 07:32h

Ruska vojska rano jutros krenula je u akciju i napala Ukrajinu. Za sada glavni udar kako javljaju svetski mediji ide iz pravca Donbasa i Luganska. Akcija je počela rano jutros u 3:50 po srednje evropskomvremenu, kada je ruski predsednik objavio napad na Ukrajinu !!!

Bajden: Neopravdani napad

Predsednik SAD Džo Bajden nazvao je invaziju Vladimira Putina na Ukrajinu ''neisprovociranim i neopravdanim napadom“ i obećavao je da će ''svet Rusiju smatrati odgovornom''.

Oglasio se Zelenski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je jutros stanovništvo da ne paniče pred pokrenutom ruskom ofanzivom i obećao pobedu.

-Ne paničite, spremni smo na sve, pobedićemo, rekao je Zelenski u video poruci na Fejsbuku i dodao da je Rusija izvršila napade na vojnu infrastrukturu i graničare.

Eksplozije su prijavljene u nekoliko gradova u Ukrajini, pošto je Moskva pokrenula "specijalnu operaciju“ u Donbasu.

Prijavljena je serija eksplozija širom Ukrajine, a očevici su rekli da su se eksplozije dogodile u blizini brojnih većih gradova dok je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao naredbu kojom se odobrava „specijalna vojna operacija“ u regionu Donbasa.

Istočnoevropske članice NATO-a pozivaju se na član 4, što znači hitne konsultacije o vojnim planovima za alijansu.

Iz Mariupolja se pojavio snimak na kome se vide ukrajinska oklopna vozila kako jure prema položajima prema DNR, što dokazuje da ga ruske trupe iako je bilo najavljivano još nisu zauzele

Govoreći sa krova u centru Kijeva u četvrtak ujutru, reporter CNN-a Metju Čens rekao je da je čuo „četiri ili pet eksplozija” kako je izbilo u gradu, iako je izjavio:

- Ne mogu da objasnim šta su to - Izveštaj je usledio nekoliko trenutaka nakon što je Putin najavio vojnu operaciju u ime novopriznatih otcepljenih republika Donjecka i Luganska, gde godinama besni vojni sukob između separatističkih snaga i ukrajinske vlade.

Ukrajina
foto: Printscreen/Twitter

Neke od eksplozija pogodile su kijevski međunarodni aerodrom Borispolj, javio je dopisnik TASS-a.

Nepotvrđene tvrdnje na društvenim mrežama kažu da je vojni deo aerodroma pogođen sa nekoliko krstarećih projektila. Međutim, gradonačelnik Borispolja, grada u blizini Kijeva koji je domaćin aerodroma, naveo je na Fejsbuku da su eksplozije posledica pucanja ukrajinskih trupa na neidentifikovanu letelicu, „najverovatnije dron”.

On je pozvao stanovnike da ostanu mirni, rekavši da nema potrebe da se sele u skloništa za bombe. Eksplozije su se, kako se izveštava, takođe čule u Harkovu, nekih 400 kilometara istočno od Kijeva, bliže granici sa Donbasom.

AFP je zasebno izvestio o eksploziji u primorskom gradu Mariupolju, velikoj luci koju drže kijevske snage u regionu Donjecka.

Novinarka Rojtersa Idres Ali, pozivajući se na lokalnog svedoka, rekla je da se "serija eksplozija" može čuti u Belgorodu, u Rusiji, dok je međunarodni dopisnik CNN-a Frederik Plejtgen tvrdio da čuje "šta zvuči kao odlazeća artiljerija i raketna vatra" iz istog područja.

Kasnije je dodao da su se nad gradom čuli mlaznjaci. Izveštač Njujork tajmsa Majkl Švirc rekao je da je bio svedok serije eksplozija koje su dolazile iz pravca Kramatorska u istočnoj Ukrajini. Grad je deo teritorije koju Donjecka Narodna Republika tvrdi kao deo svoje teritorije.

Ukrajinska vlada je ostala pod kontrolom otkako je izbio građanski rat u zemlji 2014. godine.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.