KINA IMALA U PLANU NAPAD NA TAJVAN? Tajna PISMA obelodanila SVE planove!
Si Đinping, Foto: Profimedia

kina

KINA IMALA U PLANU NAPAD NA TAJVAN? Tajna PISMA obelodanila SVE planove!

FBS-ov zviždač je oslikao detaljnu sliku straha i haosa u glavnoj usluzi inteligencije Rusije

Objavljeno:

Glavni diplomata Tajvana je rakao da ne može da govori o autentičnosti navodne ruske inteligencije koja tvrdi da kineski predsednik Si Đinping planira da nadogradi ostrvsku naciju ove jeseni.

Džozef Vu, tajvanski ministar stranih poslova, je rekao u sredu da njegova zemlja svakako mora da se pripremi. ,,Bez obrzira kada će i da li će Kina odlučiti da nas napadne, moramo biti spremni da se odbranimo," rekao je reporterima u Taipeju.

Tokom saslušanja povodom odbrane u zakonodavstvu, Vu je rekao zvaničnicima da je svestan medijskih izveštaja o dokumentima koji su pisali anonimni analitičari, gde je ruska Federalna bezbednosna služba sebe prozvala ,,vetrom promena". Strani ministar je rekao da nije mogao da potvrdi navodni FBS dokument, ali je rekao da su usluge tajvanske inteligencije pomno pratile relevantno ćaskanje.

Pismo o kome se govori je deo serije objavljene od strane ruskog disidenta Vladimira Osečkina, advokata za ljudska prava koji poseduje gulagu-net.ru, sajt koji dokumentuje nasilje u ruskim zatvorima.

1 / 7 Foto: Profimedia

Osečkin tvrdi da je primio sedam pisama od početka ruske invazije ne Ukrajinu. FBS-ov zviždač je oslikao detaljnu sliku straha i haosa u glavnoj usluzi inteligencije Rusije, gde deluje kao da niko osim nekoliko određenih lica nisu bili svesni Putinovih planova.

U oktobru 2021. godine nekoliko meseci pred nagomilavanje ruskih trupa na ukrajinskim granicama, načelnik inteligencije Tajpeija, Čen Ming-tong, je rekao zvaničnicima da, osim neočekivanih nepredviđenih situacija, napad Kine se nije mogao očekivati tokom sledeće tri godine, sve dok tajvanski predsednik Saj Ing-ven ne napusti poziciju.

Kineska amfibijska invazija u jesen bi takođe prkosila konvencionalnom vojnom razmišljanju, koje uzima u obzir nepogodne vremenske uslove širom Tajvanskog moreuza tokom leta i makar tokom septembra.

1 / 6 Foto: Profimedia

20. državni kongres komunističke partije Kine, gde se očeuje da će Si osigurati treći mandat, je takođe planiran za jesen i može da počne u oktobru ili u novembru.

Bonus video:

05:45

SRPSKI NOVINAR PRISUSTVOVAO JEZIVOJ SCENI U UKRAJINI: Roditelji sa decom prolaze pored MRTVIH samo da bi otišli do prodavnice!?

(Espreso/Newsweek)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.