RUSIJA ISPLATILA 117 MILIONA DOLARA KAMATE: Ovo je prvi TEST za Moskvu od uvođenja sankcija
Kamata, Foto: Profimedia

SANKCIJE

RUSIJA ISPLATILA 117 MILIONA DOLARA KAMATE: Ovo je prvi TEST za Moskvu od uvođenja sankcija

Plaćanje dva kupona evroobveznica, koja su dospela u sredu, prvi je test za Moskvu vezan za izmirivanje njenih obaveza prema spoljnom dugu

Objavljeno:

Nalog Rusije da se isplati 117 miliona dolara kamate na dospela dva kupona evroobveznica je izvršen, saopštilo je danas rusko Ministarstvo finansija.

U saopštenju se dodaje da će "ministarstvo naknadno obavestiti o tome da li je uplata legla na račun korespondentske Sitibanke, koja je agent za plaćanje", preneo je Rojters, kao i Blumberg.

Zapadne sankcije uvedene Moskvi, zbog događaja u Ukrajini, odsekle su Rusiju iz globalnog finansijskog sistema i blokirale najveći deo njenih zlatnih i deviznih rezervi.

Plaćanje dva kupona evroobveznica, koja su dospela u sredu, prvi je test za Moskvu vezan za izmirivanje njenih obaveza prema spoljnom dugu od uvođenja zapadnih sankcija, ocenjuje britanska agencija.

Podsećamo, ministar finansija Anton Siluanov je više puta upozoravao da će Rusija bez pristupa svojim deviznim rezervama izvršiti plaćanje u rubljama, navodeći proces koji uključuje prebacivanje gotovine na lokalne račune.

Fitch Ratings je u utorak saopštio da će se poravnanje u bilo kojoj valuti, osim u dolaru, u grejs periodu - smatrati neizvršenim obavezama. S&P Global Ratings je dao sličnu izjavu ranije ovog meseca.

(Espreso/Bloomberg)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.