NOVAK U STAROM PRITVORU: Đokovićev tim napravio "BREJK"!
Novak Đoković, Foto: Profimedia

nastavak sage

NOVAK U STAROM PRITVORU: Đokovićev tim napravio "BREJK"!

Sudija O'Kalahan je potvrdio da će konačno saslušanje početi u 9.30 u nedelju, odnosno 23.30 u subotu uveče po srednjoevropskom vremenu.

Objavljeno: 22:48h

Tokom subote, dosta bitnih dešavanja se odigralo u slučaju Novaka Đokovića u Australiji.

Ipak, sudbonosni dan biće nedelja, kada će početi suđenje srpskom teniseru pred Federalnim sudom i sudijom Dejvidom O'Kalahanom, u 9.30 ujutro, odnosno u 23.30 u subotu uveče po srednjoevropskom vremenu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Pre svega toga, Đokovića je u subotu od 8 sati ujutro u Melburnu čekao novi intervju sa Imigracionim, graničnim vlastima.

Potom je odveden u pritvor, ali vrlo brzo, u 10.15 otišao je na saslušanje sudije O'Kalahana na nepoznatoj lokaciji, jer se slučaj premestio na nivo Federalnog suda. Suđenje ste mogli da pratite na Jutjub kanalu Federalnog suda Australije.

Nakon toga je do 14 časova (4 ujutro u nedelju po srpskom vremenu) ostao u kancelariji svojkih advokata, a onda će na istom mestu dočekati početak odlučujućeg suđenja.

U petak ujutro nas je dočekala vest da je najboljem teniseru sveta, Novaku Đokoviću, ukinuta viza, po drugi put.

Ministar imigracija, Aleks Hok, branio je ovu odluku uverenjem da bi dozvola vize Đokoviću "pojačala antivaksersko raspoloženje" među narodom u Australiji, iako je priznao da je Srbin u Australiju ušao sa validnom vizom.

Advokat Novaka Đokovića, Nikolas Vud, uzvratio je tvrdnjom da je ovo "očigledno iracionalno razmišljanje" i da bi upravo deportacija njegovog klijenta podstakla antivaksersko raspoloženje.

Tok dešavanja

11.23 - Za razliku od Osake, Nik Kirjos je čvrsto uz Novaka, a otkrio je da mu se Đoković na tome zahvalio!

Oglasila se Naomi Osaka, ali je bila prilično diplomatski suzdržana...

8.45 - Đokovićev advokatski tim je posle saslušanja imao jedan zahtev i on je sada ispunjen. Vodiće ga vrhovni sudija Džejms Alsop, sudija Entoni Besanko i sudija Dejvid O'Kalahan.

Australijanci navode da je ovo mala pobeda Đokovićevog tima u ovom sporu.

Ako ne bude po planu Vlade Australije, pravo na žalbu biće im limitirano.

Neće imati puno vremena za žalbu, niti će imati neke šanse ako sud presudi u Novakovu korist.

Suđenje u subotu od 23:30 biće pred punom sudnicom.

Stručnjak Džastin Kvili tvrdi da Novak Đoković može da dobije privremenu suspenziju deportaciju i tako nastupi na Australijan openu.

Rafael Nadal se još jednom oglasio povodom slučaja.

Đokovićev agent je priznala grešku pri popuni dokumenata.

Novak je popodne prebačen opet u hotel "Park" u Karltonu.

0.37 - saslušanje je završeno.

0.35 - Lojd je istakao da ministar Hok traži transkript uživo sa saslušanja, sudija je rekao da će naručiti isti.

0.34 - sudija je potvrdio da će konačno saslušanje početi u 9.30 u nedelju, odnosno 23.30 u subotu uveče po srednjoevropskom vremenu.

0.31 - Novakov tim advokata predvođen Nikolasom Vudom je tražio sastavljanje panela sudija - trojice umesto jednog, ali zastupnik ministra Aleksa Hoka, Stiven Lojd, nije pristao na to. Sudija je najavio da će odluka o tome biti doneta naknadno.

0.23 - saslušanje je počelo. Obraća se sudija O'Kalahan.

0.09 - Na redu je preliminarno saslušanje, upoznavanje novog sudije sa slučajem, posle čega na red dolazi glavno saslušanje. Novak je stigao u advokatsku kancelariju tima koji ga zastupa u ovom predmetu i odatle će pratiti dešavanja.

23.34 - Advokat Blažo Nedić rekao je za RTS da će Novak Đoković na saslušanju u Saveznom sudu sam govoriti u svoje ime. Saslušanju će prisustvovati njegov advokatski tim, ali neće moći da pričaju.

23.25 - Novak je ponovo pritvoren! Kako javlja CNN, granične vlasti su ponovo pritvorile najboljeg tenisera sveta prema dogovoru koji je sud odredio u petak.

22.57 - Da Novaka nije bilo, nama se ne bi ovo desilo - teniski trener Filip Serdarušić u intervjuu za Sportklub otkriva kroz kakve probleme su u Melburnu prošli on i njegov brat, teniser Nino Serdarušić.

„Otišao sam do hotela u Melburnu, popričao s igračima i imao sam dve mogućnosti: da odem legalnim putem kući ili da ponovo apliciram za vizu. Budući da bi je 99 posto odbili jer su rešili da više ne vredi to što si preležao kovid, odlučio sam da se pokupim, jer nisam toliko veliki kao Novak da se borim. Ako su zaustavili njega, morali su i nas“.

„Ljudi svašta ružno komentarišu. Samo ću da kažem: kada smo aplicirali za vizu, morali smo da ispunimo uslove. Izuzeće nismo smislili ni Novak ni ja, radili smo po njihovim pravilima i odobren nam je ulazak. Na njemu mogu politički da jačaju, na nama malima ne mogu, zbog toga se dešava ovo što se dešava. Mi smo samo iskoristili mogućnost koju su nam oni dali“, ističe Serdarušić za Sport klub i zaključuje:

„On im je idealan za to pred izbore, tako mi se čini. Ako su pustili Čehinju i mene, zašto nisu i njega? Mislim da su se u Teniskoj asocijaciji Australije nadali da će on ući kao što smo i mi, ali njega svi znaju. Da Novaka nije bilo, nama se ne bi ovo desilo“.

21:49 - Australija je proglasila Đokovića rizikom za građanski red i javno zdravlje.

Australijska vlada, naime, kaže da bi prisustvo Novaka Đokovića tokom dve nedelje Australijan opena "moglo da ugrozi živote i građanski poredak povećanjem raspoloženja protiv vakcinacije i nepoštovanjem pravila COVID-19".

Suđenje je za danas gotovo - SUTRA ĆE SE ODLUČITI O PRITVORU ZA NOVAKA ĐOKOVIĆA!

Privodi se kraju današnje suđenje, ali je dosadašnji heroj sudija Keli nezadovoljan dogovorom sa Novakovim advokatima pa je napravio novu pauzu. Za sada deluje da je najveći problem pritvor u kome će se Novak Đoković nalaziti tokom sutrašnjeg dana, a lokacija nije objavljena javnosti.

Slučaj se prebacuje na Federalni sud Australije, poručio je sudija Entoni Keli.

- Stiven Lojd, zastupnik ministra za imigracije Aleksa Hoka kaže da ministar neće tražiti deportaciju dok se suđenje ne privede kraju. Međutim, takođe je tražio i da se Đoković sutra u 8 sati po lokalnom vremenu odvede u hotel za migrante!

- Novakovi advokati ističu da je ministar poništio Novakovu vizu kako bi sasekao u korenu "antivakser zajednicu"! Time bi, po rečima advokata bila oduzeta sloboda koji je poštovao pravila.

- Advokati Novaka Đokovića zatražili su da saslušanje ne traje više od 60 minuta, da se svi zahtevi podnesu sutra rano ujutro, kao i da se suđenje završi od 22 časa po lokalnom vremenu (12 časova po srenjoevropskom). Vud je takođe rekao da se nalaze u cajtnotu zbog ministra Aleksa Hoka koji je odugovlačio sa odlukom, ali i skrenuo pažnju da su australijski mediji izveštavali da je ministar dugo donosio odluku zbog "komplikovane dokumentacije koju su dostavili Novakovi advokati".

1 / 5 Foto: Profimedia

- Novakovi advokati cene svaki minut. Očekuju da se oduka donese što pre. Traže da Novak bude pušten na slobodu, s obzirom da 17.januara počinje takmičenje. Vud je sugerisao sudiji Keliju da dozvoli Novaku da u toku sutrašnjeg dana bude sa svojim pravnim timom kako bi zajedno učestvovali na slučaju. Đokovićev zastupnik smatra da bi bilo apsurdno da večeras prespava u svom iznajmljenom smeštaju, a da se sutradan dogodi nešto drugačije.

- Razuman zahtev advokata Novaka Đokovića, Nika Vuda, koji je zatražio iste zahteve kao u prethodnom postupku - da se ukine odluka u oduzimanju vize i da se pusti na slobodu. Takođe, rekao je da žele da podnesu prijavu do večeras u 22.15 po lakolanom vremenu.

1 / 5 Foto: Profimedia

- Novakov advokat je uzeo reč. Razumna komunikacija sa sudijom

- Sudija Keli je potvrdio da je Novaku za sutra zakazan intervju. Istakao je da slučaj može da pređe na Federalni sud, međutim da nije pravedno da "dežurni sudija" donese odluku oko Novaka. Predložio je i "kratku zabranu deportacije" do subote u 16 časova (po lokalnom vremenu, tj 4 sata ujutro po srenjoevropskom), osim ukoliko ne postoji neki drugi uzrok zbog kojeg bi Novak bio momentalno deportovan.

- Sudija Keli ide stavku po stavku. Istakao je da su Novakovi advokati podneli žalbu i pre nego što je načinjen potez ponovnog oduzimanja vize!

- Suđenje je počelo uz malo kašnjenje. Sudija Keli za sada deluje autoritativno!

- Poznato je kada je trebalo da počne suđenje Novaku Đokoviću ali još nema vesti da li je startovalo.

Espreso/Kurir sport


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.