OVO JE RUKA PRAVDE KOJA ĆE ODREDITI ĐOKOVIĆEVU SUDBINU: Zovite me DO'K!
Sudija Dejvid O'Kalahan, Foto: Printscreen/YouTube/Victoria Bar

on će presuditi

OVO JE RUKA PRAVDE KOJA ĆE ODREDITI ĐOKOVIĆEVU SUDBINU: Zovite me DO'K!

Suđenje Novaku Đokoviću pred Federalnim sudom počeće u nedelju u 9 sati ujutro po lokalnom, odnosno u 23 časa u subotu uveče po srednjoevropskom vremenu

Objavljeno: 23:08h

U prepodnevnim subotnjim satima u Melburnu, slučaj "Novak Đoković" protiv ministra imigracija Australije preseliće se na Federalni sud.

Sudija Dejvid O'Kalahan preuzeće pravdu u svoje ruke i najpre održati pripremno ročište.

Dan kasnije, u nedelju u 9 ujutro po lokalnom, odnosno u 23 časa u subotu uveče po srednjoevropskom vremenu, počeće suđenje nakon kog će on doneti konačnu odluku na pitanje koje već 11 dana zaokuplja svetsku pažnju - da li će Novak Đoković dobiti vizu za boravak u Australiji ili će biti deportovan.

1 / 5 Foto: Profimedia

Čovek na koga prelazi ogromna odgovornost, ali i pritisak, Dejvid O'Kalahan, imaće tako slučaj najvećeg profila u svojoj dosadašnjoj karijeri, zbog medijske pompe koja ga okružuje.

O'Kalahan, očigledno irskog porekla, ovako je predstavljen na starnici Advokatske komore Viktorije:

Gospodin O’Kalahan – univerzalno poznat u Viktorijanskom baru kao „DO’C“ (DO'K) – primljen je na praksu u Viktoriju 1982. Imao je raznovrstan i zanimljiv profesionalni život. Služio je kao saradnik časnog sudije Džona Kilija iz Saveznog suda 1982–1983. Zatim je studirao na Pravnom fakultetu Jejla i dobio je diplomu magistra prava 1984. Praksovao je jedno vreme u Njujorku, pre nego što se pridružio Viktorijanskoj advokatskoj komori (VAK) 1986. Vratio se u Sjedinjene Države na drugi posao 1996. prvo predavao na Jejlu, a zatim je praktikovao u Konektikatu, pre nego što se vratio u Melburn 2000. DO'K je imenovan za višeg savetnika ui za državu Viktoriju 2003. i za Kraljičinog savetnika 2014. godine.

Sudija, Sud, Advokat
foto: Profimedia

DO’K je izabran u upravni organ advokatske komore, Advokatski savet, 2012. godine i bio je u Savetu četiri uzastopne godine, uključujući kao počasni blagajnik, mlađi potpredsednik, a zatim, 2016. godine, viši potpredsednik. Takođe je dugi niz godina bio direktor podružnice VAK za imovinske usluge, "Barristers’ Chambers Limited".

DO’K je, međutim, možda najpoznatiji u advokatskoj komori po svojoj službi, više od jedne decenije, u obrazovanju advokata i njegovom vođenju kursa za čitaoce u VAK. Oko 926 advokata – otprilike 46% od ukupnog broja advokata koji trenutno rade u Viktoriji – uspešno je završilo kurs za čitaoce advokata tokom mandata DO’K-a kao člana, a kasnije i predsedavajućeg, Komiteta za čitalačke kurseve. DO’K je bio snažan zagovornik poboljšanog profesionalnog razvoja advokata. Godine 2011. učestvovao je u uvođenju prijemnog ispita za Viktorijanski kurs za čitaoce u advokatskoj komori, a 2015. u programu akreditacije "Indictable Crime Certificate". Obe inicijative su podigle standarde u praksi, za dobrobit javnosti i administracije pravde u Viktoriji.

Sudija, Sudnica
foto: Profimedia

Predsednica Viktorijanske advokatske komore, Dženifer Batruni, rekla je o O'Kalahanu:

- Generacija advokata je naučila iz DO’K-ovog primera – nepokolebljivu posvećenost vladavini zakona, pristup pravdi, kontinuirano pravno obrazovanje i najviše etičke standarde. Bio je veliki vođa i sluga advokature. On će biti izvanredan sudija.”

Nadamo se da ćemo moći da potvrdimo njene reči.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.