NAJVEĆI PROMAŠAJI SRPSKE KOŠARKE: Lopta jednostavno nije htela u koš, a nama srce preskače i dan danas!
Foto: Starsport©

bilo, ne ponovilo se

NAJVEĆI PROMAŠAJI SRPSKE KOŠARKE: Lopta jednostavno nije htela u koš, a nama srce preskače i dan danas!

Priznajemo, na pogled ovih video snimaka se i dalje onako potajno nadamo da će lopta ipak ući u koš. Ali, neće...

Objavljeno: 13:09h
Nikola Husein

Koronavirus i dalje trese svetski sport i to punim intenzitetom, što nama novinarima ostavlja prostora da se u nedostatku vesti prisetimo raznih zanimljivosti koje smo u godinama iz nas imali prilike da gledamo.

Sada je na red došla jedna ne toliko prijatna tema - najveći promašaji srpske košarke u poslednjih nekoliko godina.

Bilo je tu svega, od promašaja Novice Veličkovića za veliku pobedu protiv Panatinaikosa, Savanovića na Evropskom prvenstvu 2011. u poslednjoj sekundi, pa Bogdanovića protiv SAD u Riju 2016, kao i Lesora u finalnoj seriji protiv Budućnosti za pobedu...

Priznajemo, na pogled tih video snimaka se i dalje onako potajno nadamo da će lopta ipak ući u koš. Ali, neće.

NOVICA VELIČKOVIĆ

foto: Starsport©

Bio je to 7. novembar 2007. godine i meč Partizana protiv Panatinaikosa u punom Pioniru. Crno-beli su bili nadomak pobede nad timom koji je sa klupe tada vodio Željko Obradović.

Ostalo je dve sekunde do kraja, a na šutu za tri poena našao se mladi Novica Veličković. Sreća je, međutim, zatvorila oči - tup udarac u obruč, poskočio je iz bele lože i Saša Đorđević. Ništa nije pomoglo Partizanu da stigne do treće pobede u Evroligi i to protiv prebogatog šampiona Evrope.

- Nema veze, ući će kada bude trebalo - u suzama je komentarisao Novica taj detalj, a vi pogledajte kako je to izgledalo.

foto: Starsport©

MILENKO TEPIĆ

Košarkaši Partizana ostali su bez Evrolige prvi put posle 14 godina, pošto su u polufinalu ABA lige 2014. godine poraženi od Cedevite sa 81:79.

Crno-beli su igrali pred svojim navijačima u punoj Areni, ali hrvatski klub je trojkom Nolana Smita u poslednjoj sekundi meča srušio snove ekipe Partizana i plasirao se u finale.

Ipak, imali su svoju šansu crno-beli nekoliko trenutaka ranije kada je Bogdanović uposlio Milenka Tepića koji je imao šut za pobedu, ali to se nije dogodilo. Lopta je ostala na prednjem obruču, pokupio je Smit i sa skoro pola terena utišao celu Srbiju.

foto: Starsport©

DUŠKO SAVANOVIĆ

Košarkaši Srbije su na Eurobasket 2011. godine u Litvaniji otišli kao jedni od glavnih favorita za najveći plasman. Ipak, prvenstvo su na kraju završili na razočaravajućem 8. mestu.

Meč između Francuske i Srbije igrao se 5. septembra u litvanskom gradiću Šauljaju.

Dušan Ivković je tada odlučio da ne brani poslednji napad na susretu, već da ga prekine faulom, posle čega je Parker vratio vođstvo Francuzima, a Srbi krenuli u odlučujući napad. Nenad Krstić je „zidao“ protiv Borisa Dijaoa, kada su Francuzi rešili da ga udvoje.

Kapiten „Plavih“ tada izbacuje loptu ka Stefanu Markoviću, koji se diže na šut sa oko 7 metara, ali umesto da loptu uputi ka košu, upošljava Duška Savanovića koji se nalazi sam ispod koša. Duško koji je te večeri slavio rođendan, trebalo je samo da pogodi zicer i donese trijumf svom timu.

Ipak, Savanoviću se skratila ruka i na samo dve sekunde pre kraja iz pozicije iz koje je zaista bilo teško promašiti, pogađa mesto između obruča i table i ostavlja Srbiju bez već viđenog trijumfa.

Srbija je izgubila 5 od 6 mečeva do kraja prvenstva, završila kao osma i ostala bez očekivane medalje, ali i plasmana na Olimpijske igre u Londonu.

foto: Starsport©

BOGDAN BOGDANOVIĆ

Srpska reprezentacija je te 2015. godine krenula u napad na evropsko zlato.

Samo godinu dana ranije je pod komandom Aleksandra Đorđevića uspela da iznenadi čitav svet i domogne se srebra na Svetskom prvenstvu, koje je sijalo kao zlato, pošto se u finalu protiv Amerikanaca jednostavno nije moglo.

Ogromni pritisak, veliki broj grešaka i veoma loš šut za tri poena, sve to je koštalo košarkašku reprezentaciju Srbije borbe za zlatnu medalju i direktan plasman na Olimpijske igre na Evrobasketu.

U polufinalnom meču protiv Litvanije na 14 sekundi do kraja je Teodosić postigao ludu trojku kojom je približio Srbiju na pola koša zaostatka. Potom je fauliran Kalneitis, koji je bio polovičan sa linije penala.

Srbi su imali priliku da pobede, ali je u poslednjem napadu Bogdanović previše hteo, zaleteo se, nije pogodio, a Seibutis i Kalnijetis su uspeli sa penala da obezbede svom timu prolazak u finale - 67:64.

Srbija je na kraju takmičenja ostala bez medalje, pošto su nas Italijani pregazili u borbi za bronzu.

foto: Starsport©

BOGDAN BOGDANOVIĆ

Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, reprezentacija Srbije je igrala dva puta protiv Amerikanaca. Jednom u grupi, pa zatim u finalu.

Naša selekcija odigrala je sjajan meč, ali je ipak poražena u meču četvrtog kola grupe A - 94:91.

Srpski košarkaši su pokazali da se neće sklanjati pred "drim-timom" i u nekoliko navrata im bukvalno održali košarkaški čas.

Nastavila se velika borba sve do poslednjeg minuta, Amerikanci su i dalje uspevali da drže razliku na svojoj strani, ali je onda Teodosić pred ulazak u poslednji minut pogodio oba bacanja. Imali su srpski reprezentativci dve šanse da izbore produžetak, posle sjajne igre u odbrani, ali je Bogdan Bogdanović promašio otvorenu trojku uz zvuk sirene.

- Možda sam ja ušao u meč previše respektabilno. Iz ovog iskustva treba da izvučemo pozitivne stvari, jer tek sad kreće da se igra - izjavio je Bogdan nakon susreta.

foto: Fonet

MATIJAS LESOR

Finale ABA lige 2018. godine protiv Budućnosti, posebno će pamtiti francuski košarkaš Matijas Lesor.

U Podgorici pri rezultatu 1:1 u seriji, igrala se utakmica na što bi se reklo "krv i nož". Oba tima su se ceo susret smenjivala u vođstvu, a onda je usledio paklen finiš i završnica za infarkt.

Džejms Feldin je promašio otvoren šut, a lopte se dokopao mladi Lesor koji nije uspeo da pogodi zicer. Budućnost je slavila pobedu i dva dana kasnije osvojila titulu pred svojim navijačima.

I sada, nekoliko godina kasnije i sam Lesor je priznao da mu je taj promašaj ostavio velike traume.

- To jednostavno ne možete da zaboravite. Imao sam priliku da donesem pobedu Crvenoj zvezdi, odreagovao sam pomalo nespretno, lopta nije ušla u koš. Zvezda je ostala bez Evrolige, a titula koju smo kasnije osvojili me nije mnogo utešila, kao ni navijače. Nisam imao problema, niko mi nije ništa rekao zbog tog promašaja jer se takve stvari u sportu dešavaju, ali meni je bilo jako teško i dalje mi je teško kada se setim tog momenta.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.