BIO JEDNOM IGOR BURZANOVIĆ: U papučama na trening, pevao dve himne, pa promašio Ligu šampiona pred 60.000 ljudi!
Igor Burzanović na meču protiv Rendžersa 2007. godine, Foto: Starsport©

gde je i šta radi?

BIO JEDNOM IGOR BURZANOVIĆ: U papučama na trening, pevao dve himne, pa promašio Ligu šampiona pred 60.000 ljudi!

U kafani na lozi sa prijateljima može da se doživotno hvali kako je igrao za dve reprezentacije, pevao i "Hej Sloveni" i "Oj svijetla majska zoro".

Objavljeno: 21:14h
Nikola Husein

"Mali će biti novi Dejo", ovu opasku je izrekao svaki ljubitelj fudbala koji je imao prilike da pogleda klinca pod imenom i prezimenom - Igor Burzanović.

Podgoričko dete, vrcavog uma i previše talenta u svojim nogama, je još u mlađim kategorijama nagovestio kakav će postati igrač.

Budućnost je dugo disala zahvaljujući njegovim partijama, ali došao je dan kada će popularni Burzo morati da napusti svoje rodno mesto i potpisati za veći klub.

Taj veći klub, ne da je veliki, nego je najveći u regionu - Crvena zvezda.

1. januara, 2007. godine aktuelni srpski šampion bio je jači za "crnogorsko čudo", koji se najbolje snalazi na poziciji polušpica, a nije mu bilo strano ni da bude najistureniji igrač ekipe.

Hvalospevi su stizali o njemu sa svih strana, mediji su se utrkivali ko će mu nadenuti bolji nadimak i uporediti ga sa još nekim majstorom fudbala i nema sumnje Burzanović je svojim dolaskom zaista napravio totalnu pometnju među fudbalskim svetom u Beogradu.

Burzanović proslavlja pogodak protiv Bežanije
Burzanović proslavlja pogodak protiv Bežanije foto: Starsport©

Svoj debi u crveno-belom dresu imao je u Železniku protiv Bežanije u prvom kolu prolećnog dela sezone i odmah zatresao mrežu maestralnim golom sa distance, ali pobeda je izostala.

Prvi njegov veliki ispit na Marakani dogodio se vrlo brzo i to protiv Partizana. Ekipa Dušana Bajevića imala je ogromnu prednost u odnosu na Večitog rivala, pa se i u ovom meču očekivala sigurna pobeda.

Ipak, Partizan je na krilima Mihajlova, Bajića, Lazetića i ostalih igrača propisno obrukao prvoplasiranu ekipu porazivši ih sa 4:2, a drugi gol za svoj tim u finišu duela postigao je upravo Igor Burzanović i tako se posle samo nekoliko nedelja u novom klubu upisao u istoriju.

Burzanović na Večitom derbiju 2007. godine u Humskoj
Burzanović na Večitom derbiju 2007. godine u Humskoj foto: Starsport©

Do kraja sezone Burzanović je pružao skromne partije, a ono po čemu ga verovatno svi navijači pamte dogodilo se poslednjih dana avgusta na našem najvećem stadionu.

Zvezda je put u Ligu šampiona tražila preko Rendžersa koji je u prvom meču slavio po crveno-bele nesrećnim pogotkom Naća Nova u finišu meča, pa su od starta utakmice morali da idu na sve ili ništa.

Već u prvom minutu defanzivac Rendžersa Kueljar pogrešio je u svom šesnaestercu, loše je procenio let jedne visoke lopte, a Burzanović nije uspeo da taj poklon pretvori u gol - Mek Gregor je odbranio njegov šut sa 10-ak metara.

Čuveni promašaj protiv Rendžersa u prvom minutu
Čuveni promašaj protiv Rendžersa u prvom minutu foto: Starsport©

I sada, skoro 13 godina kasnije, na pomen imena našeg junaka priče, većina navijača Zvezde se hvata za glavu i proklinje tu utakmicu.

Poređenja sa početka teksta sa Dejanom Savićevićem brzo su pala u vodu, Burzanović nije ostavio utisak velikog pojačanja kakvim se najavljivao.

Ili su ipak očekivanja od njega bila prevelika?

Odigrao je više od pedeset mečeva za ekipu sa Marakane, dva puta postigao gol Partizanu, osvojio duplu krunu, a na kraju svog mandata u crveno-belom dresu ušao je i u sukob sa upravom koja zajedno sa trenerom na čelu nije više računala na njega.

Oni upućeniji znaju da je je na treninge dolazio u papučama, a na njima se ponašao nonšalantno, pomalo prepotentno, što ga je koštalo odlaska. A, otišao je tiho, totalno suprotno od onoga kako je stigao u Ljutice Bogdana.

Burza zabavlja saigrače na treningu
Burza zabavlja saigrače na treningu foto: Starsport©

Japan je bila njegova sledeća stanica, tačnije Nagoja, koju je Piksi predvodio nakon napuštanja predsedničke funkcije svog voljenog kluba, a nakon toga je Burzanovićeva karijera doživela strmoglavi pad.

U kafani na lozi sa prijateljima može da se doživotno hvali kako je igrao za dve reprezentacije, pevao i "Hej Sloveni" i "Oj svijetla majska zoro".

Nakon Japana, na red su došle epizode u Kini i Kazahstanu pre povratka u rodnu Crnu Goru. Pokušaji da oživi karijeru su bili neuspešni, pa je Burza u Iskri na kraju prošle sezone rekao - kraj.

Kraj nečega što je moglo da bude karijera za pamćenje, ali nije. Od poređenja sa Maradonom i Savićevićem ostao je samo fitilj koji je godinama čekao da eksplodira. Međutim, što bi današnji klinci rekli - "puvara".

To vam je Igor Burzanović, glavom i bradom...

Zoran Filipović i Igor Burzanović
Zoran Filipović i Igor Burzanović foto: Starsport©

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.