BIVŠI REPREZENTATIVAC BRANI JOKIĆA: "Tukli su ga na 100 mečeva, EP mu je teško palo, potreban mu je odmor!"
Nikola Jokić, Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

ISKRENO

BIVŠI REPREZENTATIVAC BRANI JOKIĆA: "Tukli su ga na 100 mečeva, EP mu je teško palo, potreban mu je odmor!"

Mnogi osuđuju igrače koji preskaču Mundobasket, ali ima i hladnih glava koje se trude da o svemu rasuđuju racionalnije

Objavljeno: 11:42h

Dugo se čekao spisak kandidata za reprezentaciju Srbije u susret Svetskom prvenstvu, koji će biti održano na Filipinima, u Japanu i Indoneziji od 25. avgusta do 10. septembra. Pre svega, nagađalo se da li će najveća zvezda Nikola Jokić da se odazove selektoru Svetislavu Pešiću, svaki novi vreli julski dan podgrevao je nadu, ali u isto vreme sve i rasplamsavao sumnje.

Epilog je sada svima poznat, a situacija je utoliko bolnija što će osim Jokića izostati i Vasilije Micić, Nikola Kalinić i Vladimir Lučić.

Realno, košarkaška nacija je razočarana, to je više nego jasno, ali reakcije su različite. Mnogi osuđuju igrače koji preskaču nastupajuću akciju, posebno Jokića, koji je odluku saopštio u poslednjem času, ali na drugoj strani, ima i hladnih glava koje se trude da o svemu rasuđuju racionalnije.

Među njima je Marko Simonović, nekadašnji reprezentativac Srbije, vlasnik dva srebra, sa SP u Španiji 2014. godine i sa OI u Riju 2016. godine i trofejni igrač Crvene zvezde, u kojoj je i započeo trenersku karijeru kao deo stručnog štaba u prvom delu prošle sezone.

Marko Simonović
foto: Dado Đilas

- Problem otkazivanja nije samo naš, imaju ga i ostale zemlje, videli smo proteklih dana, praktično, sve najbolje reprezentacije sveta igraće na SP u oslabljenim sastavima. Razumem igrače, neophodan im je odmor, moramo da imamo sluha za to. Klupska sezona je prenaporna. Imamo sreću da imamo vodeće igrače u svetu i to je za ponos, ali moramo da razumemo i njihovu potrebu za odmorom. Svi igrači vole da igraju za reprezentaciju, ali nekada, jednostavno, to nije izvodljivo. Dobro znam kakve su to emocije. Ranije se igralo manje utakmica, u međuvremenu je Evroliga promenila format, povećao se broj mečeva. Ako bi NBA igrač posle sezone u klubu nastavio sa reprezentacijom, za njega ne bi bilo odmora. Došao bi do toga da u novembru posle svega nije nizašta - smatra Marko Simonović, vrsni internacionalac, koji je nosio dresove brojnih stranih i domaćih timova.

Logično je da je ovih dana tema broj jedan neigranje Nikole Jokića, a Simonović je, svakako, kompetentan da priča o nekadašnjem saigraču u nacionalnom timu.

1 / 3 Foto: Starsport©

- Imao sam sreću da igram sa Nikolom u reprezentaciji i dobro znam koliko je želeo prošle godine na EP da osvoji medalju i kakvu želju je imao da što bolje predvodi našu reprezentaciju. Neuspeh mu je pao veoma teško pao, tako je bilo i na SP u Kini, 2019. godine. Jokić je već nekoliko sezona zvanično najbolji igrač NBA lige, odnosno sveta, protekle sezone je bio posebno opterećen jer je bio najzaslužniji za Denverovo osvajanje šampionskog prstena. Možete da zamislite kako su se protivnici spremali da ga zaustave, na svakoj utakmici su ga čuvala trojica igrača. Na svih 100 odigranih utakmica konstantno su ga tukli. Trebalo je sve to izdržati. Jednostavno, potreban mu je odmor, prenaporno je to sve, želi da provede više vremena sa svojom porodicom, pre svega, sa bebicom.

Bez obzira na izostanak nekolicine vodećih igrača Simonović veruje u velike mogućnosti sadašnjeg sastava „Orlova“.

- Nismo kompletni, ali i dalje imamo dovoljno kvaliteta. Apelujem ovom prilikom da više pričamo o momcima koji su se odazvali selektoru, a ne o onima koji nisu tu. Ima prostora da se napravi dobar rezultat. Koliko znam cilj je plasman na Olimpijske igre 2024. godine, što znači da budemo među najboljih sedam selekcija na svetu, a ako se osvoji medalja, utoliko bolje. Realno, uvek se od naše košarke očekuje odličje, uz malo sreće je to moguće. Ne volim prognoze, ali verujem u ovaj tim, bilo bi dobro da mu svi pružimo podršku. Najvažnije je da igrači budu zdravi, uveren sam da će imati dobru hemiju, vredno će raditi i verujem da dobar rezultat neće izostati.

Simonoviću se ne sviđaju ni pojedini negativni komentari na račun trofejnog selektora Svetislava Pešića.

- Siguran sam da uz vrhunski rad može mnogo toga da se postigne. Dobro znamo šta je Pešić sve osvojio, Kari je vrhunski trener, koji može da dovede tim do zacrtanog cilja, do plasmana na OI 2024. u Parizu, a verujem i do odličja. Apsolutno, maksimalno podržavam naš tim i selektora Pešića. Zagovornik sam toga da čuvamo sve ono naše najvrednije što imamo. A košarka je sport kojim se ponosimo i u kojem smo kroz istoriju stvarali fantastične rezultate - poručio je Marko Simonović u izjavi za Sportklub.

BONUS VIDEO:

00:44

Košarkaši Srbije nameštaju nišanske sprave

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.