HRVAT ZAPALIO REGION: Jokić pokrenuo propast srpske košarke?
Nikola jJokić, Foto: Starsport

SVI PIŠU O NJEMU

HRVAT ZAPALIO REGION: Jokić pokrenuo propast srpske košarke?

Svi pričaju o Nikoli Jokiću, pa i mediji iz regiona

Objavljeno: 08:08h

Nikola Jokić neće igrati na predstojećem Mundobasketu.

Njegova odluka izazvala je i dosta pažnje u regionu.

NBA šampion saopštio je selektoru Svetislavu Pešiću da nije fizički ni mentalno spreman da preuzme odgovornost koja se od njega očekuje i da je zbog toga rešio da ovog leta propusti reprezentativno okupljanje.

Njegova šokantna odluka tema je broj jedan, bar kada je reč o košarci, i u komšiluku. Toni Horvat, novinar poznatog hrvatskog portala "Index" napisao je izuzetno zanimljiv tekst pod naslovom "Je li Jokić svojim otkazom pokrenuo propast srpske košarke?"

Svetislav Pešić
Svetislav Pešićfoto: Starsport

- Spominju mu konje i teraju ga da ide da igra za Amerikance. Mnogi taj potez doživljavaju kao izdaju domovine, povređeni su kao kada ih odbije ili ostavi devojka i na njega reaguju infantilnim ispadima. Ali, ko god da je očekivao da će Jokića gledati u dresu Srbije ovog leta, taj život provodi u ozbiljnim zabludama, isto je kao verovanju da je zemlja ravna ploča - navodi se u tekstu.

Hrvatski novinar ističe da je Jokić igrao za Srbiju na Evropskom prvenstvu prošlog leta, da se nakon toga priključio pripremama Denvera i da je imao jako malo vremena za odmor.

- To znači da bi od avgusta 2022. godine do juna 2024. godine od moguća 22 meseca imao slobodan samo jedan i po. Ljudi, budite ozbiljni. Pitaću sve vas samo ovo: Ako radite cele godine, ne vidite familiju, onda imate tri-četiri nedelje godišnje za odlazak na more, ali vas pozovu da kopate kanale, uvodite struju ili gradite zgrade za dobrobit zemlje, da budete društveno korisni umesto odlaska na more. Šta bi većina vas učinila?

On smatra da ovakva odluka nije nimalo neočekivana.

- Preskakali su reprezentativne dužnosti i drugi, bez razumljivih razloga, pozivali su se na misteriozne povrede ili zabrane klubova. Ne verujem da su mu Nagetsi zabranili da igra, previše ga poštuju za to. Ako jesu, ko bi mogao da ih okrivi? Uložili su toliko u njega, zamislite da doživi neku povredu zbog preopterećenosti. Ima ogromnu obavezu prema njima koja uključuje i maksimalnu brigu o sebi. Ima i prema Srbiji veliku obavezu, ali je ona bazirana na emocijama. Smatram da je ovu odluku doneo odavno i da je čekao zadnji čas da je potvrdi, jer je hteo da odloži bes razočarane nacije i da izbegne neugodne povike na hipodromu ili na raftingu Tarom.

Nisu ga iznenadile reakcije srpskih navijača.

Nikola Jokić
Nikola Jokićfoto: EPA/ALLISON DINNER

- Reakcije navijača su razumljive, to je košarkaška zemlja ponosna na tradiciju tog sporta i u reprezentaciji i u klubu. Srbija je uvek imala kult reprezentacije koji je Hrvatska odavno izgubila. U Hrvatskoj je košarka odavno pala na četvrto mesto, zbog srozavanja rukometa i vaterpola razlika više nije tolika. Hrvatski abaligaši prosečno imaju po 1000 navijača na tribinama, na mečeve Partizana i Zvezde u Areni dođe preko 20.000 ljudi. Ovde košarka zanima samo retke fanatike sportskog ukusa stečenog kada smo zagrizli u to dok nam je još bila ponos. Nove generacije pokazuju mnogo manji interes i za gledanje i igranje, pa tako proizvodnja novih talenata pada i nastaviće da se srozava.

Osvrnuo se i na košarku u Srbiji.

- Postoji li mogućnost da se isto dogodi u Srbiji? Kratkoročno, teško, jer je važnost košarke velika, Partizan i Zvezda ulažu milione da bi se takmičili u Evroligi, interes je ogroman kao i baza dece iz koje se crpe buduće zvezde. Dugoročno? Trend nije dobar, ne zbog Jokića, kog je sebično i bezobrazno osuđivati. Ni zbog Vasilija Micića koji ide da se oproba u NBA ligi. Želeli to da priznamo ili ne, svetom vlada novac, košarkom vlada NBA i sve se njoj prilagođava. Otkazivanje reprezentaciji zbog NBA dugogodišnja je praksa u svim zemljama, nema države koja se sa tim nije suočila. To je nova realnost koju možemo da prihvatimo ili da nastavimo da živimo u zabludi i da se živciramo zbog nečega uobičajenog.

Na kraju se osvrnuo na strance u reprezentacijama i dao zanimljiv zaključak.

- FIBA je dozvolila naturalizaciju igrača, nekima je to koristila, drugima je urušila kult reprezentacije. Srbija se i dalje opire korišćenju tog pravila, iako su igrale Amerikanke u ženskoj košarci. Košarkaške ponosne zemlje poput Srbije i Litvanije vide Amerikanca u tom dresu kao svetogrđe. Međutim, treba razdvojiti emocije koje donosi reprezentacija. Ako su Amerikanci na neki način Srbiji uzeli Jokića, zašto se ne bi poslužila Srbija nekim iz njihovog bazena ili nadomestila taj nedostatak. Jedan otkaz nije trend, posebno ako je razumljiv, dok ne počne da dovodi do toga da reprezentaciju zaobilaze i 'manji' igrači. Zato Srbija ne bi smela da vređa Jokića, nego da bude ponosna na njega i zahvalna kad navuče 'sveti' dres. Ako kult reprezentacije opada, ne opada zbog njega, nego zbog svetske košarke kojom vlada liga čija je on trenutno najvrednija imovina.

Bonus video:

01:39

Pešić obrazložio zašto su Jokić i Micić otkazali

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.