UBISTVA, SAOBRAĆAJKE I SRČANE MANE: Sportisti sa ovih prostora koji su mladi odlazili! NJIHOVA IMENA SE PAMTE! FOTO
Dragan Mance, Haris Brkić, Dražen Petrović, Radivoj Korać, Vladimir Durković, Foto: reprezentacija.rs, Arhiva, Printscreen/Youtube/Milan Tasic

podsećanje

UBISTVA, SAOBRAĆAJKE I SRČANE MANE: Sportisti sa ovih prostora koji su mladi odlazili! NJIHOVA IMENA SE PAMTE! FOTO

Ostavili su traga u jugoslovenskom sportu, za neke od njih svi znamo. Neki su manje poznati, ipak sećanje na njih ne treba da izbledi. Pesnik je rekao -Zaustavljeni u koraku i snu.

Objavljeno: 11:18h

Ovaj put podsećamo na živote, uspehe i tragične smrti tri fudbalera i četiri košarkaša.

Jovan GojkovićNekadašnji fudbaler Crvene zvezde prilikom povratka u Beograd 22. decembra 2001. godine u subotu rano ujutru iz pravca Stare Pazove, usled zaleđenog puta, izgubio je kontrolu nad svojim automobilom i zakucao se u stub. Gojković je tada imao samo 26 godina. Za Zvezdu je odigrao 75 utakmica, a igrao je još za Borac iz Čačka, Čukarički i Iraklis.

Vladimir Durković – Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Borusije iz Menhengladbaha, Sent Etjena i Siona tragično je nastradao 1972. godine u Švajcarskoj. Njega je greškom ubio policajac u Sionu, a Durković je tada imao 34 godine. Za reprezentaciju Jugoslavije je na poziciji desnog beka odigrao 50 utakmica.

Vladimir Durković
Vladimir Durkovićfoto: Reprezentacija.rs

Dragan Mance Legendarni fudbaler Partizana poginuo je u saobraćajnoj nesreći 3. septembra 1985. godine žureći iz Novog Sada za Beograd na trening svog tima. Mance je tada imao samo 23 godine, a već je izrastao u legendu crno-belih. Tragična vest teško je pogodila sve u Partizanu i igrače i navijače, a Mance je postao idol simpatizera beogradskog kluba. Ulica pored stadiona Partizana u Beogradu pre par godina ponela je njegovo ime.

Dragan Mance
Dragan Mancefoto: printscreen/youtube/sale22

Haris BrkićSjajan košarkaš, nekadašnji član Budućnosti, ubijen je 12. decembra 2000. godine ispred hale Pionir u Beogradu nakon treninga sa ekipom Partizana. Brkić je ustrijeljen sa dva hica iz malokalibarskog pištolja u glavu. U znak sjećanja na Harisa Brkića, klubovi čije je boje branio, Bosna, Partizan i Budućnost svakog leta organizuju Memorijalni turnir.

Haris Brkić
Haris Brkićfoto: Arhiva

Trajko Rajković – Jugoslovenski košarkaš koji je preminuo iznenada u maju 1970. godine u Ljubljani. Rajković je imao srčanu manu, a njegova smrt je itekako potresla tadašnju Jugoslaviju. Sa reprezentacijom je osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1965, 1969.) i bronzanu 1963, srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968, srebrnu medalju na Svetskim prvenstvima 1963. 1967. i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1970.

Radivoj Korać Jedan od najboljih košarkaša koje je Jugoslavija ikada imala poginuo je 2. juna 1969. godine u saobraćajnoj nesreći u blizini Sarajeva. Korać je tada imao 30 godina, a popularni Žućko bio je poznat po karakterističnom izvođenju slobodnih bacanja. Bio je najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije sedam godina uzastopno, što je najviše u istoriji jugoslovenske košarke, sa prosekom poena po utakmici od čak 32,7. U momentu kada je poginuo bio je član italijanske Petrarce iz Padove.

Radivoj Korać
Radivoj Koraćfoto: Printscreen/Youtube/Milan Tasic

Dražen PetrovićPo mnogima, najbolji košarkaš koga je Jugoslavija ikada imala, poginuo je kao suvozač u saobraćajnoj nesreći na Autoputu 9 kod Denkendorfa, blizu Ingolštata, u Nemačkoj, 7. juna 1993. godine, četiri i po meseca pre 29. rođendana. Dražen je tada branio boje Nju Džersi Netsa, a sa reprezentacijom Jugoslavije osvajao je bronzanu i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1984. i 1988. godine. ULEB ga je 2008. godine izabrao među 50 ljudi koji su najzaslužniji za razvoj košarke u Evropi.

Espreso/indirekt.me


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.