ZA TRAGEDIJU MANCEA SVI ZNAMO: A za ubistvo legende Zvezde koju je usmrtio policajac retko ko: PUCAO MU U STOMAK!
Vladimir Durković, Foto: Reprezentacija.rs

Vladimir duraković

ZA TRAGEDIJU MANCEA SVI ZNAMO: A za ubistvo legende Zvezde koju je usmrtio policajac retko ko: PUCAO MU U STOMAK!

Neverovatno ali istinito. Svi pamtimo i znamo šta se desilo sa Draganom Manceom, a malo ko zna ovu tragičnu priču.

Objavljeno: 18:04h

- Vladimir Durković rođen 06.11.1937. godine u Đakovici, ali je mladost proveo u Kruševcu (đak je kruševačke Gimnazije). Umro rano, sa 35 godina, 1972.

Tekst iz knjige “Legende fudbala”, 1985, (Vasa Stojković).

Umreti u vozu koji je iskočio iz šina, u avionu koji eksplodira, ili na brodu koji tone – to je tužno, žalosno. Ali, završiti život pod mecima jednog pijanog policajca – to je užasno glupo. Takva je, međutim, kobna sudbina Vladimira Durkovića, ubijenog u noći između utorka i srede, u mirnom malom gradu Sionu. Neverovatno ali, avaj, istinito!

Dragan Mance
Dragan Mancefoto: printscreen/youtube/sale22

Dodatak tekstu iz knjige:

*Policajac je napao a potom ubio Durkovića ispred lokala u Sionu.

Nakon što je ničim izazvano upucan u stomak, završio je u bolnici na hirurškoj intervenciji, ali, nažalost, nije uspeo da se izvuče!

Švajcarski mediji su tada pisali da je policajac u civilu "želeo da uzme stvari u svioje ruke", uvredio je Durkovića i još jednog igrača Siona koji je bio s njim, a koji su želeli da uđu u automobil, te je izvukao pištolj i upucao sjajnog desnog beka.

Pod naslovom “Naš prijatelj Vladi”, pariski list “L’equipe” je ovim tekstom obavestio svetsku javnost o tragičnom završetku sjajnog jugoslovenskog fudbalera koji je u 35. godini života, 22. juna 1972. godine, u 10.30 časova, uprkos hirurškoj intervenciji, podlegao teškim povredama od hitaca koje mu je ispalio u stomak pripiti švajcarski policajac, koga nesrećni Durković ničim nije izazvao.

Vladimir Durković
Vladimir Durkovićfoto: Reprezentacija.rs

Tragedija se dogodila posle utakmice koju je Durkovićev FK Sion igrao za “Kup Alpa” protiv francuskog prvoligaša iz Bastije, čiju je mrežu u to vreme čuvao naš golman Ilija Pantelić.

U dresu Crvene zvezde pet puta je osvajao titulu prvaka Jugoslavije: 1956, 1957, 1959, 1960. i 1964. godine. Pored ovog, tri puta je trijumfovao i u Fudbalskom kupu Jugoslavije: 1958, 1959. i 1964. godine.

Sa tri titule prvaka i dve pobede u Kupu Francuske, Durković je kao igrač Crvene zvezde i Saint-Etienne osvojio ukupno osam titula prvaka i pet trofeja kupa – ukupno rekordnih 13 titula!

U reprezentaciji Jugoslavije odigrao je četiri utakmice za omladinsku (1956), jednu za mladu (1959) i 50 za najbolju selekciju Jugoslavije. Debitovao je 11. oktobra 1959. protiv Mađarske (2:4) u Beogradu, zajedno sa golmanom Milutinom Šoškićem koji je na ovoj utakmici zamenio proslavljenog Vladimira Bearu. Poslednju utakmicu i ,,zlatni jubilej” proslavio je, opet zajedno sa Šoškićem, 1. juna 1966. u prijateljskom susretu protiv Bugarske (0:2) u Beogradu.

Dakle, za manje od sedam godina 50 puta u reprezentaciji! Od toga čak 39 utakmica u neisprekidanom nizu, u čemu je drugi iza Stjepana Bobeka (44).

Kratak život – blistava karijera.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.