POZNATI FUDBALER ODBIO DA NOSI MAJICU "ZAUSTAVITE RAT U UKRAJINI": Kada je rekao ZAŠTO - mnogi su se ŠOKIRALI!
Ajkut Demir (desno), Foto: Printscreen/Canli TRT Spor

hrabro, nema šta

POZNATI FUDBALER ODBIO DA NOSI MAJICU "ZAUSTAVITE RAT U UKRAJINI": Kada je rekao ZAŠTO - mnogi su se ŠOKIRALI!

Turski klubovi su za vikend osudili napad Rusije i dali su podršku narodu Ukrajine, ali nisu baš svi pristali da u majici izađu na teren

Objavljeno: 11:51h

Turski fudbaler Ajkut Demir našao se u centru pažnje svetske javnosti jer je odbio da nosi majicu na kojoj piše "Zaustavite rat".

Demir je član turskog Erzurumspora koji je jučer na svom terenu poražen od Ankaragučua sa 1:0 u drugoj ligi Turske.

Igrači oba tima su pre utakmice izašli na teren u majicama sa napisom "Zaustavite rat" čime su dali podršku narodu u Ukrajini koji se već nekoliko dana bori protiv vojske Rusije koja je izvršila invaziju na ovu zemlju.

Turski klubovi su za vikend osudili napad Rusije i dali su podršku narodu Ukrajine, ali nisu baš svi pristali da u majici izađu na teren.

Demir se našao u centru pažnje jer je to odbio zbog čega je dobio velike kritike.

Turski fudbaler se nakon toga oglasio i objasnio zbog čega je doneo odluku da ne nosi ovu majicu.

- Hiljade ljudi svakodnevno gine na Bliskom istoku. Svi ćute i ignorišu to jer se ne dešava u Evropi. Nisam se osećao ugodno da nosim tu majicu jer nije napravljena i za te zemlje koje su godinama u ratu. Protiv svih sam ratova na svetu i činjenice da stradaju nedužni ljudi, ali treba da osudimo sve ratove koji se vode - poručio je Demir.

Zbog rata, mnogim sportistima je ugrožena karijera, a nisu retke ni sankcije direktno Putinu:

Ruskim teniserima i teniserkama je sad ugroženo i potencijalno takmičenje, vodi se inicijativa da im se zabrani učešće na turnirima.

FIFA je odlučila da suspenduje Rusiju iz svih takmičenja do daljeg.

Međunarodna tekvondo federacija (ITF) oduzela je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu crni pojas zbog vojne operacije u Ukrajini.

Vladimir Putin, Emanuel Makron, Putin i Makron, Vladimir Putin i Emanuel Makron
foto: Profimedia

I svetska džudo federacija je iz svog članstva izbacila Vladimira Putina, a novi momenat koji je privukao ogromnu pažnju desio se na takmičenju u mačevanju gde su ukrajinski takmičari odbili da se bore.

Vasilij Lomačenko, bivši svetski šampion i dvostruki osvajač zlatne medalje u boksu 2008. i 2012, odlučio je da se stavi na raspologanje vojsci u Ukrajini.

Vasilij Lomačenko
foto: EPA/Etienne Laurent

Međunarodni olimpijski komitet je izdao saopštenje u kom poziva na izbacivanje ruskih i beloruskih sportista iz međunarodnih takmičenja.

Bivši ruski bokser i olimpijski šampion 2004. Aleksandr Povetkin praktično je jedini sportista za sada koji je stao na stranu predsednika Rusije Vladimira Putina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.