ŠPANSKI FUDBAL ZAVIJEN U CRNO: Preminuo jedan od najvećih fudbalera svih vremena! TUGA!
Fransisko 'Pako' Hento, Foto: Profimedia

ODLAZAK LEGENDE

ŠPANSKI FUDBAL ZAVIJEN U CRNO: Preminuo jedan od najvećih fudbalera svih vremena! TUGA!

Tužne vesti stigle su nam danas iz Španije

Objavljeno: 07:57h

Tužan dan za španski fudbal i čitavu Španiju - Real Madrid obavestio je javnost o smrti Fransiska Paka Henta, jednog od svojih najboljih igrača u istoriji. Hento je preminuo u 89. godini. Od odlaska Alfreda Di Stefana bio je počasni predsednik Kraljevskog kluba i jedan od poslednjih simbola generacije koja je pedesetih godina prošlog veka postavila nenadmašan rekord osvajanjem pet uzastopnih titula prvaka Evrope.

Pako Hento nosio je dres Reala punih 18 godina. U vreme kada je bilo daleko manje utakmica nego danas sakupio je blizu 450 zvaničnih nastupa za Madriđane i postigao 180 golova. Proslavio se kao levo krilo, postavivši neke od rekorda koji ni do danas nisu oboreni.

Pako Hento
foto: Profimedia

Njegov učinak od šest osvojenih trofeja Kupa šampiona teško će biti nadmašen, baš kao i onaj što govori o uspešnosti u domaćim okvirima - špansku La ligu uzimao je čak 12 puta. U njegovoj riznici je ukupno 24 trofeja s Real Madridom.

IFHSS (Međunardoni institut za fudbalsku istoriju i statistiku) proglasio ga je na najvećeg španskog fudbalera svih vremena i 30. najboljeg igrača u istoriji fudbala. Igrao je na dva Mundijala (1962. i 1966), ali nije imao naročitog uspeha sa Furijom.

Kada je odlazio u penziju 1971. na njegovom oproštaju igrao je Dragan Džajić. Izlazeći iz igre Hento je predao trećoj Zvezdinoj zvezdi dres sa brojem 11, očekivalo se da ga baš Džaja nasledi na levom krilu, ali do tog transfera nikada nije došlo.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.