NAJBOLJI ONDA KADA JE NAJPOTREBNIJE: Erakoviću pružena važna uloga u timu
Foto: Starsport©

ISKORISTIO PRILIKU

NAJBOLJI ONDA KADA JE NAJPOTREBNIJE: Erakoviću pružena važna uloga u timu

Momak iz Batajnice je u proteklih šest meseci doživeo pravo igračko stasavanje u ekipi Dejana Stankovića

Objavljeno: 10:40h

Mladi defanzivac Strahinja Eraković se u proteklih nekoliko meseci izborio za važnu ulogu u timu, ali i mesto prvog saradnika Aleksandra Dragovića, pa će tako biti i u narednom periodu.

Napadač koji daje golove je već stigao, na stadionu Rajko Mitić se aktivno radi na angažovanju inostanog desnog beka, ali i veznog igrača, dok je u drugom planu ostalo angažovanje štopera Danila Arbolede. I to ne samo što bi do potpisa Kolumbijca bilo komplikovano doći ove zime, već što je Crvena zvezda odlučna da u narednom periodu čvrsto stane iza Strahinje Erakovića.

Momak iz Batajnice je u proteklih šest meseci doživeo pravo igračko stasavanje u ekipi Dejana Stankovića, doživeo je ozbiljan fizički, psihološki i taktički iskorak, što mu je omogućilo da taj igrački dar, koji je viđen još u njegovim najranijim igračim danima, ispolji i u seniorskom fudbalu. Naravno, možda i ključni faktor bilo je to što je Eraković u jesenjem delu sezone za direktnog mentora imao Aleksandra Dragovića, koji mu je liderstvom i savetima pomogao da sa mnogo više vere u sebe proživi zahtevne trenutke u crveno-belom dresu. Sve ostalo je bilo do ogromnog talenta mladog fudbalera.

Posle svega viđenog u proteklih šest meseci, čini se da je popularni Čupa bio najbolji onda kada je to bilo najpotrebnije za Crvenu zvezdu. Najzrelije mečeve odigrao je protiv Ludogoreca u Beogradu i Brage u Portugaliji, kada je kompletnoj javnosti, a naravno i svima u klubu i stručnom štabu, postalo potpuno jasno da je u pitanju igrač iza koga se mora stati u ovom trenutku i omogućiti mu da kompletira proces nastajanja ozbiljnog igrača.

Strahinja Eraković
foto: Starsport©

Dejan Stanković je upravo bio taj koji nije dozvolio da se mladom igraču zatvore vrata fudbalskih snova. Direktno on ga je igrački nezrelog gurnuo u vatru u 163. večitom derbiju, gde je u košmarnom debiju u svetkovini srpskog fudbala poklonio gol ljutom rivalu, ali je isto tako posle toga odlučno stao iza jednog od najtalenotvanijih igrača u svojim redovima i zaštitio ga sopstvenim autoritetom. Ove sezone mu nametnuo važnu ulogu u timu, a ovaj za poverenje uzvratio kvalitetnim parijama na terenu.

Možda je upravo taj period trnovitog sazrevanja u seniorskom fudbalu bio i ključan za Erakovića. Pre nego što je zaigrao standardno na svojoj poziciji, talentovani štoper je prinudno, prema potrebi, krpio mesta desnog i levog beka, a onda zaigrao na svojoj poziciji i pokazao da vredi ulagati u njegovu dalju budućnost u klubu.

Čini se i da je Stankovićeva odluka da u mečevima sa Ludogrecom i Bragom u Kamenolomu zaigra sa trojicom defanzivaca takođe bila zaslužna za Erakovićev iskorak. Mladi defanzivac se odlično snašao u toj ulozi, prvo je pefektno sačuvao Kirila Despodova, a onda u Bragi plenio sigurnošću, odmerenim reakcijama, pravovremenim istčavanjem i čitanjem protivničkih pasova. Strahinja Eraković iza sebe ima 22 nastupa u ovom delu sezone, a imao bi ih još više da čitav kvalifikacioni u Evropi nije bio u drugom planu. U svakom slučaju, čini se da više nema nikakve dileme kada je u pitanju izbor prvog partnera Aleksandra Dragovića, jer se ta odluka sama nametnula u proteklih nekoliko meseci.

FK Braga, Strahinja Eraković
foto: Starsport©

Odluka da se dovođenje eventualnog pojačanja na štoperskoj poziciji u ovom trenutku stavi po strani, stoji i u činjenici da Stanković na raspolaganju ima još dvojicu iskusnih igrača na tim pozicijama Radovana Pankova i Miloša Degeneka, tako da su mesta centralnih bekova maksimalno pokrivena u ovom trenutku.

Sama odluka da se Erakoviću pruži važna uloga u timu, mogla bi motivaciono da deluje i na igrače koji stasavaju u omladinskom pogonu crveno-belih, jer je upravo na njegovom primeru, kao i u slučaju Marka Lazetića, na delu pokazano da najtalentovanija Zvezdina deca mogu da se nadaju da će im u jednom trenutku biti pružena ozbiljna šansa u seniorskom timu.

Eraković je takvu šansu dobio, a sada je na njemu da je maksimalno iskoristi i već tokom proleća pokaže da je u stanju da napravi dodatni igrački iskorak i dokaže, ne samo da je neko koje zaslužio da klub i stučni štab stanu iza njega, već i da u budućnosti može da donese i značajnu finansijsku injekciju Crvenoj zvezdi, što bi zaokružilo kompletan proces razvoja jednog igrača koji je prve korake napravio iza južne tribine stadiona Rajko Mitić.

(Espreso/Mocart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.