NEĆE MOĆI: Švajcarci ZABRANILI "svojim" Albancima provociranje dvoglavim orlom, dosta im je bila BRUKA iz 2018!
Granit Džaka/Džerdan Šaćiri, Foto: EPA/Laurent Gullieron

veto

NEĆE MOĆI: Švajcarci ZABRANILI "svojim" Albancima provociranje dvoglavim orlom, dosta im je bila BRUKA iz 2018!

Ne želimo da pravimo iste greške, tu smo da igramo fudbal i ništa drugo - poručio je direktor reprezentacije Švajcarske

Objavljeno: 11:03h

Fudbalska reprezentacija Švajcarske u narednih nekoliko dana igra svoja dva poslednja meča u sklopu Lige nacija, ali u taboru te selekcije uveliko se razmišlja i o Svetskom prvenstvu u Kataru.

Švajcarci će na Mundijalu igrati ponovo sa Srbijom, kao i u Rusiji, a mnogi i dalje, iako je prošlo četiri godine, pričaju o sramotnoj proslavi Granita Džake i Džerdana Šaćirija koji su naš tim provocirali pokazivanjem albanskog dvoglavog orla.

Granit Džaka
foto: EPA/Laurent Guilleron

Podsetimo, tada se i u Švajcarskoj podigla velika bura, a direktor reprezentacije Pjerluiđi Tami u razgovoru za tamošnje medije poručuje da će učiniti sve da se to ne ponovi. Prvi korak je zabrana.

- Svetsko prvenstvo se ne sastoji samo od utakmice sa Srbijom, čak i ako znamo koliko je ova utakmica posebna, s obzirom na ono što se desilo 2018. godine. Ne želimo da pravimo iste greške, tu smo da igramo fudbal i ništa drugo. Ne želimo da šaljemo nikakve političke ili verske poruke - rekao je Tami za "Klartext" i dodao:

- Želimo da zastupamo svoje vrednosti. Jedna od njih je: poštovanje. Pokazujemo poštovanje prema drugim mišljenjima. Za mene bi bila greška ako bismo gestom isprovocirali nekoga, bez obzira na igru. Ne bi trebalo da postoje reči, gestovi ili uopšte ponašanje koje izaziva druge reakcije. Kada navijamo, tada pokazujemo svoju radost, to je važno. Ali ne moramo da budemo provokativni.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Fudbalska reprezentacija Švajcarske, Džerdan Šaćiri, Duško Tošić
foto: Starsport©

Podsetimo, o ovoj temi nedavno je govorio i nekadašnji reprezentativac Švajcarske Valon Behrami koji je te 2018. igrao protiv Srbije.

- Tu temu i danas mrzim. To je fudbal, a ne politika. Tom gestu nije mesto na fudbalskom terenu. To je glupost, ne igramo se rata. Mene su na Kosovu tada optužili da nisam učestvovao u tom gestu. Igrači Srbije su moji prijatelji, rođeni su posle rata. Zato bi na ovom SP trebalo samo da se igra fudbal i ignoriše sve ostalo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.