DRUGI ŠEŠIR JE NA DOHVAT RUKE: Evo kako su nam Škoti pomogli, sjajne vesti za Srbiju!
Fudbaleri Srbije, Foto: Starsport

Svetsko prvenstvo u Kataru

DRUGI ŠEŠIR JE NA DOHVAT RUKE: Evo kako su nam Škoti pomogli, sjajne vesti za Srbiju!

Srbija bi sa dve pobede u narednih pet dana sigurno stigla do drugog šešira i, izvesno, do A divizije Lige nacija

Objavljeno:

Škotska je sprečila Srbiju da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020, ali bi za izdanje turnira četiri godine kasnije mogli da nam učine veliku uslugu da se naša selekcija nađe u boljoj poziciji pred žreb za kvalifikacione grupe.

Fudbalska reprezentacija Srbije nalazi se na nešto više od dva meseca do prve utakmice na Svetskom prvenstvu u Kataru. Do tog 24. novembra i susreta sa Brazilom na stadionu "Lusail", Srbija će igrati dva bitna meča u Ligi nacija koji bi mogli da značajno predodrede budućnost ove generacije.

1 / 6 Foto: FSS

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija u subotu igra protiv Švedske u Beogradu, a onda u poslednjem kolu gostuje Norveškoj u Oslu. Ovi mečevi su presudni u borbi za drugi šešir u kvalifikakcijama za EURO 2024, a rezultat utakmice Škotska - Ukrajina u sredu uveče doneo je "orlovima" dobre vesti!

Škotska je savladala Ukrajinu 3:0 u meču Lige nacija, koji se nije igrao u junu usled pomeranja u rasporedu nastalih zbog rata u Ukrajini. To je dovelo do toga da Srbiji porastu šanse da se nađe u drugom šeširu na žrebu za kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo. Pisali smo već da je Srbiji za to potrebno da ili završi na prvom mestu u svojoj grupi Lige nacija, ili da bude najbolja drugoplasirana ekipe iz četiri grupe B divizije. A pobeda Škotske uslovila je da ovo drugo bude Srbiji dostupnija opcija.

Kako su specijalizovani statističari izračunali, Srbija pred poslednja dva kola Lige nacija ima 18.2% šansi da završi na prvom mestu u grupi i pretekne Norvešku, čime bi bio obezbeđen plasman u najjaču, A diviziju Lige nacija. To znači da su "orlovi" 81.8% viđeni da će ostati u B diviziji.

Jedna druga stvar je još važnija. Nakon pobede Škotske, Srbiji su porasle šanse za ulazak u drugi šešir pred kvalifikacije za EURO 2024 na 46.8%, pa je sada skoro ista verovatnoća da ćemo ipak završiti u trećem šeširu (53.2%). Srbija bi sa dve pobede u narednih pet dana sigurno stigla do drugog šešira i, izvesno, do A divizije Lige nacija.

Ipak, postoje procene po kojima bi i tri-četiri boda mogla da budu dovoljna, ali to će zavisiti od rezultata drugih selekcija, poput Ukrajine, Crne Gore i Islanda, i zbog toga je pobeda Škotske nad Ukrajincima važna. Kako se za tabelu drugoplasiranih selekcije ne broje mečevi protiv četvrtoplasiranog tima u grupi (jer jedna od grupa ima samo tri ekipe), Srbiji se za taj bilans ne računaju bodovi osvojeni protiv Slovenije (ili Švedske ukoliko u poslednja dva kola dođe do preokreta na dnu naše grupe).

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.