PIKSI SE OPROSTIO OD REPREZENTACIJE: Čarobnjak koji je ZASLUŽIO mnogo više!
Dragan Stojković Piksi u društvu Predaraga Mijatovića, Foto: EPA/Saša Stanković

na današnji dan

PIKSI SE OPROSTIO OD REPREZENTACIJE: Čarobnjak koji je ZASLUŽIO mnogo više!

Na današnji dan, 4. jula 2001. u japanskom gradu Oiti, Dragan Stojković - Piksi odigrao je svoj poslednji, 84. meč u reprezentativnom dresu.

Objavljeno:

Debitovao je na prvenstvu Evrope 1984. godine, a predvodio je nacionalni tim na dva Mundijala – u Italiji 1990. i Francuskoj 1998. godine.

Njegov "lažnjak" protiv Španaca u Italiji, FIFA je proglasila za jedan od 50 najlepših golova u istoriji prvenstava sveta. Za reprezentaciju Jugoslavije postigao je 15 golova.

PRIČE (NE)OBIČNIH LJUDI: Taksista TVRDI da je bolji od Piksija, vlasnik restorana koji bi da ODERE igrače Zvezde!

Karijeru je počeo u niškom Radničkom, a prvotimac je postao 1981. godine. Sledeće četiri sezone za Radnički je u 69 mečeva postigao 8 golova, a 1986. godine prešao je u Crvenu zvezdu, u čijem dresu je stekao potpunu afirmaciju.

1 / 9 Foto: EPA/Christine Olsson

Za Crvenu zvezdu je igrao do 1990. godine. Bio je kapiten i stekao status pete „Zvezdine zvezde“. Sa Crvenom zvezdom je osvojio dve titule nacionalnog prvaka (1988. i 1990.) i jedan trofej pobednika Kupa (1990). Odigrao 120 prvoligaških utakmica na kojima je postigao 54 gola.

Kao zvezda evropskog fudbala, uz do tada rekordan transfer u jugoslovenskim okvirima, 1990. godine prešao je u francuski Olimpik iz Marseja, jednu sezonu igrao kao pozajmljen fudbaler za italijansku Veronu, a potom se vratio u Olimpik.

1991. godine, iako je sa Olimpikom stigao do finala Kupa evropskih šampiona, "Ušato" trofej je završio u vitrinama Crvene zvezde, a Piksi je odbio da šutira penal protiv do jučerašnjih saigrača.

Kako je Maradona IZNERVIRAO Piksija: BACIO MU RUKAVICU U LICE! Kako je bilo čuvati Dijega i zaraditi crveni?!

Posle Evrope, 1994. godine otišao je u Japan, gde je igrao za Nagoju Grampus Ejt. U Nagoji je ostao sedam i po godina, pomogao klubu da postane jedan od najboljih klubova u Japanu i dostigao ogromnu ličnu popularnost među japanskim ljubiteljima fudbala.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: reprezentacija.rs

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 84 utakmice i 15 postigao golova. Debitovao je 12. novembra 1983. godine u prijateljskom susretu u Zagrebu, protiv reprezentacije Francuske (0:0). Igrao je na dva svetska prvenstva (Italija 1990. i Francuska 1998.) i dva evropska prvenstva (Francuska 1984. i Belgija i Holandija 2000).

Po završetku igračke karijere bio je na čelu Fudbalskog saveza Jugoslavije, a od jula 2005. do oktobra 2007. bio predsednik FK Crvena zvezda. Na mestu predsednika Crvene zvezde nasledio je dugogodišnjeg predsednika i legendu kluba Dragana Džajića.

Odlazi ponovo u Japan da bi trenirao svoj bivši klub Nagoju (2008-2013). Sa Nagojom osvaja titulu prvaka Japana (2010) i Japanski Superkup (2011), dok on sam 2010. biva proglašen za najuspešnijeg trenera u japanskoj Džej ligi.

U avgustu 2015. postaje trener kineskog Guangdžou, dok je trenutno selektor reprezentacije Srbije sa kojom se plasirao na Mundijal u Kataru.

Espreso/Reprezentacija


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.