Kako je Maradona IZNERVIRAO Piksija: BACIO MU RUKAVICU U LICE! Kako je bilo čuvati Dijega i zaraditi crveni?!
Dijego Maradona, Foto: Profimedia, sport.de, Promo

sećanja

Kako je Maradona IZNERVIRAO Piksija: BACIO MU RUKAVICU U LICE! Kako je bilo čuvati Dijega i zaraditi crveni?!

Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je svega osam utakmica. Nastupio je na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, i dobio anegdotu koju malo koji igrač ima. Čuvao je Dijega Armanda Maradonu, i zaradio crveni karton.

Objavljeno:

Reč je o Refiku Šabanadžoviću, koji je igrao za Titograd, Željezničar, Crvenu zvezdu, AEK, Olimpijakos i Kanzas Siti.

Na SP u Italiji, u duelu protiv Argentine koji je mogao da bude rešen pobedom Jugoslavije, Šabanadžović je dobio crveni karton startom na Dijegom Armando Maradonom.

- Sećam se svega jako dobro, posebno kada mi je gospodin Osim rekao da ću ja biti zadužen za Maradonu. Mnogo sam razmišljao pre utakmice, nije mi bilo svejedno, jer znao sam da ću imati naspram sebe čoveka koji je četiri godine pre toga u Meksiku postao najveći igrač našeg vremena. Znao sam da ću zbog toga što sam određen da ga čuvam biti pod stalnom pažnjom i kamera i sudije, ma, celog sveta.

Golman se uhvatio mikrofona: Za reprezentaciju tri meča, za ZVEZDU jedan! IPAK, BIO SLUŠANIJI OD BITLSA! (VIDEO)

1 / 9 Foto: Profimedia

Već na zagrevanju, njih deset je radilo posebne vežbe, a Maradona se sam zagrevao na svoj način. Mislim da ni publici nije bio niko važan kao on. Pred samu utakmicu sećam se priča sa Tomicom Ivkovićem. On je bio najiskusniji što se tiče odnosa sa Maradonom. Smejali smo se svi njegovoj dobijenoj opkladi, jer mu je odbranio penal u Kupu UEFA kada su igrali Sporting i Napoli. Bio je to način da se malo motivišemo pred meč sa najvećim igračem koga je svet do tada video - ispričao je Šabanadžović.

Reprezentativni goman UBIO DRUGA! MIZERNU ZATVORSKU KAZNU DOČEKAO SA OSMEHOM! Sećanje na tragediju na Savi!

- Ne mogu reći ništa loše o Maradoni. Baš je bio više nego korektan dok smo igrali. Mislim da mi nijedan detalj nije izbrisan iz pamćenja, zato mislim da sam prestrogo isključen. Da sam ostao u igri ko zna gde bismo završili.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: Starsport / Peđa Milosavljević

Ja i dalje verujem da bismo bili u finalu samo da smo prošli Argentinu. Bila je to velika generacija igrača: Piksi, Sušić, Vujović, Katanec, pa mlađi Jarni, Dejo, Pančev. Ipak, nismo uspeli da dobijemo Maradonu.

IGRAO ZA PARTIZAN I ZVEZDU: Trenirao Bajern i Borusiju! Voleo alkohol, igrači padali u nesvest zbog njega!

Bio sam sa jedne strane terena na zagrevanju, a Maradona sa druge. Primetio sam da na zagrevanju nije ni potrčao, raskopčanih kopački, kao da je na treningu. Prvi put sam nešto tako video. I bez potcenjivanja, jer je on bio nedodirljiv, rekao sam u sebi: „Danas ću ti pokazati ko sam i šta sam.“ – pričao je godinama kasnije Dragan Stojković Piksi

Espreso/24 sedam/Sportskasecanja


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.