ENGLEZI ZABRINUTI! Stadion Liverpula ne ispunjava jedno pravilo UEFA!
Sadion Liverpula, Foto: EPA/Peter Powell

razlog je potpuno jasan!

ENGLEZI ZABRINUTI! Stadion Liverpula ne ispunjava jedno pravilo UEFA!

Teren na kojem se igra meč šampionata Evrope mora da bude dug 105 metara, a širok minimalno 68 metara, ali "Enfild" nažalost nema te dimenzije

Objavljeno: 10:45h

Krajem sledeće godine trebalo bi da saznamo ko će biti organizator narednog Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. godine, a moguće je da će tu čast ponovo dobiti Engleska.

"Kolevka fudbala" bila je jedan od domaćina i prošlogodišnjeg EP koje je po prvi put održano u više zemalja, a ovoga puta bi Englezi mogli da dobiju organizaciju sa Škotskom, Velsom, Severnom Irskom i Republikom Irskom, sa koijma su podneli zajedničku kandidaturu. Takođe EURO bi udruženim snagama želele da organizuju i Rusija i Turska, mada se njima trenutno daju manje šanse da ugoste najbolje ekipe "starog kontinenta".

Engleski mediji već se bave pitanjem na kojim bi stadionima mogao da se održi šampionat Evrope, a već sada je jasno da među njima neće biti legendarni "Enfild roud". Evo i iz kog razloga.

Enfild Roud
foto: EPA/Peter Powell

Naime, stadion Liverula ne ispunjava jedno pravilo UEFA, koje moraju da ispunjavaju stadioni domaćini EP, a koje se tiče dimenzija terena.

Jedno od pravila UEFA je da teren na kojem se igra meč šampionata Evrope mora da bude dug 105 metara, a širok minimalno 68 metara što "Enfild" ne ispunjava. Stadion Redsa dug je 101 metar i ne može se produžiti zbog blizine tribina iza golova.

Nakon odabira domaćina EURA 2028. biće odabrano 16 stadiona na kojima će se igrati mečevi, a nažalost stadion Liverpula neće biti među njima.

Reprezentacija Engleske poslednji put na ovom kultnom stadionu igrala još 2006. godine kada je u prijateljskom meču savladala Urugvaj sa 2:1. Selekcija Gordog Albiona najčešće svoje mečeve igra u Londonu na stadionu "Vembli", koji će sigurno biti na listi stadiona za EURO ako ove zemlje dobiju domaćinstvo.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.