ORLOVI U EVROPI: Tadić MAJSTOR, Kostić MAŠINA, Bleki DOMINATOR! Vlahović ućutkao kritičare, povratak Dmitrovića!
Marko Dmitrović, Dušan Tadić i Filip Kostić (ilustracija), Foto: EPA/Friedemann Vogel, Profimedia

skener espresa

ORLOVI U EVROPI: Tadić MAJSTOR, Kostić MAŠINA, Bleki DOMINATOR! Vlahović ućutkao kritičare, povratak Dmitrovića!

Rajković je neutralizovao napad Liona, Birmančević nastavio golgetersku seriju, a Ristić dobio direktan crveni karton

Objavljeno:

Fudbalska reprezentacija Srbije se ovog ponedeljka opet okupila, prvi put posle izborenog plasmana na Svetsko prvenstvo u Kataru.

"Orlove" u predstojećem periodu očekuju dva prijateljska meča, gostovanje Mađarskoj 24. marta, pa Danskoj 29. marta.

Selektor Dragan Stojković Piksi je za ove utakmice pozvao reprezentativce sa kojima je i završio kvalifikacioni ciklus, jasno poručivši da i dalje ima punu veru u njih.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Dragan Stojković Piksi, Dušan Tadić, Dušan Vlahović, Filip Kostić
foto: EPA/Mario Cruz

Pred reprezentativnu pauzu, odigrali su revanš utakmice u UEFA klupskim takmičenjima, a potom i u nacionalnim prvenstvima širom Evrope, a kao što ste navikli, "Espreso" analizira njihov učinak.

GOLMANI

Predrag Rajković je definitivno najstandardniji čuvar mreže "Orlova" a pruža i odlične partije. U nedelju je ostao nesavladan protiv Olimpik Liona, a njegov Rems je došao do vrednog boda (0:0).

Vanja Milinković-Savić se oporavio od povrede, ali je ostao na klupi Torina koji je izgubio na gostovanju Đenovi 0:1 što je "Bikovima" čak osmi meč zaredom bez pobede.

Marko Dmitrović je konačno zaigrao za Sevilju pošto je sjajni Jasine "Bono" Bunu povredio mišić, verovatno u porazu od Vest Hema posle produžetaka u četvrtak kada su eliminisani iz Lige Evrope. Srbin je odlično iskoristio šansu i sačuvao mrežu protiv Sosijedada (0:0).

Marko Dmitrović
foto: Profimedia

Mile Svilar nije bio u sastavu Benfike koja je najpre napravila veliki podvig i eliminisala Ajaks iz osmine finala Lige šampiona, a potom u nedelju pobedila eštoril 2:1 u Primeiri. Mladi čuvar mreže je dogovorio prelazak u Romu na leto.

ODBRAMBENI IGRAČI

Nikola Milenković je ponovo bio zapažen u dresu Fjorentine koja je izborila 1:1 na gostovanju Interu u Seriji A. Zaradio je žuti karton tokom 90 minuta na terenu. Zamenjen je u nadoknadi vremena. Aleksa Terzić i Matija Nastasić su ostali na klupi.

Nikola Milenković u duelu sa Edinom Džekom
Nikola Milenković u duelu sa Edinom Džekomfoto: EPA/Matteo Bazzi

Stefan Mitrović je takođe požuteo, ali je njegov Hetafe sa igračem manje odoleo u Bilbau u burnom remiju (1:1).

Miloš Veljković je imao identičan učinak za Verder koji je minimalno pobedio Darmštat (1:0) i deli prvo mesto u nemačkoj Cvajti sa Sankt Paulijem.

Uroš Spajić je igrao 80 minuta za Kasimpašu koja je kao gost slavila protiv Jenija 2:0.

Strahinja Pavlović nije bio u sastavu Bazela u revanšu protiv Marseja (1:2) u Ligi konferencija. Posle eliminacije, crveno-plavi su kao gosti pobedili Grashopers 4:2 u švajcarskom prvenstvu, a Pavlović je bio na klupi.

Marko Petković je zbog suspenzije propustio trijumf Honveda na gostovanju Ujpeštu 2:0.

Filip Mladenović je odigrao za Legiju ceo meč protiv Termalice (4:1), a potom protiv Rakova (1:1) nije bio u sastavu.

VEZISTI

Sergej Milinković-Savić je sa Laciom imao košmarno veče jer su "nebeskoplavi" izgubili "Derbi dela kapitale" od Rome - 0:3. Proveo je svih 90 minuta na terenu, ali se utopio u nemoć "Orlova".

Dušan Tadić je doživeo možda i veći šok u Amsterdamu jer kao kapiten nije uspeo da dovede "Kopljanike" do četvrtfinala LŠ-a protiv žilave Benfike, čak ni do gola.

Dušan Tadić
foto: Profimedia

Ipak, čini se da su šampioni Holandije na putu izlaska iz krize jer su u nedelju zalečili rane i uzeli važna tri boda preokretom protv Fejenorda - 3:2. Gol za 2:2 u 78. minutu delo je upravo Tadića, posle fenomenalno izvedenog slobodnog udarca, tj. skraćenog kornera.

Nemanja Maksimović nije bio u protokolu za gostovanje Hetafea Atletik Bilbau.

Uroš Račić je ušao u igru u 72. minutu i pomogao Valensiji da sačuva 1:0 na gostovanju Elčeu.

Nemanja Gudelj je prvo za Sevilju odigrao 110 minuta u Londonu protiv Vest Hema, a onda i svih 90 na "Ramon Sančes Pishuanu" protiv Real Sosijedada.

Filip Kostić je igrao više i od Gudelja. Svih 120 minuta u revanšu Ajntrahta u Frankfurtu sa Betisom i kreirao gol za prolaza u četvrtfinale LE u 121. minutu. Potom je odigrao celu utakmicu na gosotvanju RB Lajpcigu - 0:0.

Filip Kostić
foto: EPA/Friedemann Vogel

Nemanja Radonjić je sa klupe za rezerve gledao oba meča Benfike.

Mihailo Ristić, koga možemo svrstati i u odbrambene fudbalere, tek se vratio u tim Monpeljea, ali će morati na novu pauzu. Ovoga puta ne zbog povrede već direktnog crvenog kartona zarađenog u petom minutu nadokande prvog poluvremena u Bordou (2:0).

Mihailo Ristić
foto: EPA/Guillaume Horcajuelo

Darko Lazović je zbog povrede propustio gostovanje Verone Empoliju (1:1).

Saša Lukić je odigrao ceo meč za Torino u Đenovi (0:1).

Marko Grujić je bio na terenu do 79. minuta Portovog gostovanja Lionu. Posle eliminacije iz LE, "Zmajevi" su se vratili pobedama u Primeiri. Grujić je odigrao poslednjih 20-ak minuta u gradskom derbiju sa Boavištom (1:0).

Andrija Živković je zbog suspenzije propusatio revanš PAOK-a sa Gentom u Belgiji, ali su crno-beli prošli dalje. Pobedili su potom i AEK kao gosti 1:0 a bivši igrač Partizna je odigrao celu utakmicu.

Veljko Birmančević je nastavio golgetersku seriju za Malme golom iz penala u 105. minutu četvrtfinala Kupa Švedske protiv AIK-a, za pobedu 3:2. Dobio je i žuti karton. Potom je bio bez učinka u prvenstvu protiv Đurgardena - 1:0.

Veljko Birmančević
foto: EPA/Andreas Hillergren

Filip Đuričić još od oktobra nije na raspolaganju treneru Sasuola zbog povrede mišića.

NAPADAČI

Dušan Vlahović se našao na meti kritika nakon potopa Juventusa u revanšu osmine finala LŠ-a sa Viljarealom u Torinu (0:3). Odgovorio je na pravi način i već u prvih pola sata protiv Salernitane u seriji A (2:0) zabeležio asistenciju i gol.

FK Juventus, Dušan Vlahović
foto: Epa/ ALESSANDRO DI MARCO

Aleksandar Mitrović je opet "postio", a njegov Fulam izgubio 0:1 u gostima Vest Bromu, ali se i dalje nalazi u komotnom vođstvu na čelu Čempionjšipa.

Luka Jović je ostao na klupi Reala i pored toga što su "Kraljevi" bez Karima Benzeme razbijeni u Madridu od najvećeg rivala Barselone (0:4).

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.