LEGENDA RENDŽERSA SKAUTIRALA EKIPU ZVEZDE 1990: Raportirao sa 2 ANTOLOGIJSKE reči! Osvetio se 17 godina kasnije...
Volter Smit/Robert Prosinečki (ilustracija), Foto: Printscreen/Youtube/Crvena zvezda, EPA/Julio Munoz

prvi je znao

LEGENDA RENDŽERSA SKAUTIRALA EKIPU ZVEZDE 1990: Raportirao sa 2 ANTOLOGIJSKE reči! Osvetio se 17 godina kasnije...

Smit je tada bio pomoćnik Grejemu Sunesu i vraćao se iz Beograda posle skautiranja crveno-belih. Ostao je čuven njegov izveštaj Sunesu po povratku u Glazgov. Vrlo kratak, ali jasan. I bio je u pravu..

Objavljeno: 13:18h

Crvena zvezda večeras od 18.45 igra revanš utakmicu osmine finala Lige Evrope, protiv Rendžersa.

Šampion Škotske je u Beograd stigao u dobrom raspoloženju i sa verom u prolaz u četvrtfinale nakon pobede u Glazgovu od 3:0, ubedljive, ali i vrlo srećne.

Džejms Tavernijer, Rendžers
foto: Profimedia

Pisali smo ranije o bivšim duelima u evropskim takmičenjima srpskog i škotskog velikana, a "Džersi" nisu bili tako puni samopouzdanja pred verovatno najčuveniji dvomeč sa Zvezdom, oktobra i novembra 1990. u drugom kolu tadašnjeg Kupa šampiona. Naprotiv.

Znamo svi da se ta sezona završila trijumfalnim pohodom Zvezde na tron Evrope, a da crveno-beli i trener Ljupko Petrović imaju tim za ovakav podvig uverio se brzo posle žreba Volter Smit.

Volter Smit
foto: Profimedia

Smit je legenda Rendžersa, najtrofejniji trener kluba posle čuvenog Bila Strata. Vodio ih je u dva mandata - prvi put do sedam uzasatopnih titula prvaka Škotske, a drugi do osam šampionskih pehara zaredom, ali i finala Kupa UEFA 2008.

Te sezone, "Policajci" su u Kup UEFA stigli iz grupe Lige šampiona, a u elitu su se plasirali avgusta 2007. pobedom baš nad Crvenom zvezdom (1:0, 0:0).

1 / 11 Foto: EPA/Saša Stanković

Jedini igrač koji je sada prvotimac Rendžersa a igrao je i pre 15 godina je golman Alan MekGregor, o čemu smo takođe pisali.

Da se vratimo u 1990. Smit je tada bio pomoćnik Grejemu Sunesu i vraćao se iz Beograda posle skautiranja crveno-belih.

Titula u Bariju, Bari 1991, Fk Crvena Zvezda
foto: Profimedia

Ostao je čuven njegov izveštaj Sunesu po povratku u Glazgov. Vrlo kratak, ali jasan. Volter Smit je rekao legendi Liverpula:

- Naje*ali smo!

Stručnjak je definitivno znao svoj posao. I bio je u pravu... Zvezda je slavila 3:0 na 'Marakani', a na 'Ajbroksu' je bilo 1:1.

Smit je između dva mandata na klupi Rendžersa bio menadžer evertona, pomoćnik Aleksa Fergusona u Mančester junajtedu i uspešan selektor Škotske. Preminuo je 26. oktobra 2021. od raka u 74. godini života.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.