SAMO 1 AKTER DVOMEČA RENDŽERS - ZVEZDA JE IGRAO I PRE 15 GODINA: Evo kako su te 2007. izgledali sastavi oba tima!
Sa duela Rendžersa i Crvene zvezde avgusta 2007., Foto: EPA/Saša Stanković, Profimedia

vraća se na 'mesto zločina'

SAMO 1 AKTER DVOMEČA RENDŽERS - ZVEZDA JE IGRAO I PRE 15 GODINA: Evo kako su te 2007. izgledali sastavi oba tima!

Tada je bio apsolutni junak, a sada cilja veliki jubilej

Objavljeno:

Crvena zvezda u četvrtak od 21.00 igra prvu utakmicu osmine finala Lige Evrope protiv Rendžersa na čuvenom 'Ajbroksu'.

Ovo je prvi put da se aktuelni šampioni Srbije i Škotske sreću u UEFA takmičenju od leta 2007. kada su "Policajci" prošli dalje, dok se još stariji navijači Zvezde vrlo rado sećaju 1990. i uverljivog preskakanja druge prepreke na puta ka krovu Evrope upravo protiv kluba iz Glazgova.

Milan Pavkov, Borna Barišić, Rendžers
foto: Starsport©, EPA/Ian McNicol

Pre 15 godina je Volter Smit bio trener Rendžersa, a 1990. pomoćnik Grejema Sunesa kome je posle žreba i skautiranja Zvezde kratko izvestio: "Naje*ali smo!"...

A pre svega toga, u prvom kolu Kupa šampiona 1964/65, Rendžers je eliminisao crveno-bele u dvomeču punom golova (5:5, prošli zbog više golova u gostima).

1 / 5 Foto: Profimedia

Sada ćemo se pozabaviti duelima pre skoro 15 godina, u avgustu 2007. u okviru poslednjeg kola kvalifikacija za grupnu fazu Lige šampiona i jednim kuriozitetom koji spaja taj dvomeč sa predstojećim.

Naime, samo će jedan fudbaler iz oba tadašnja tima i ovoga puta biti akter duela Rendžersa i Zvezde. A možete videti i sastave obe ekipe.

RENDŽERS - C. ZVEZDA 1:0 (prva utakmica) Stadion: Ajbroks (35.364). Gol: Novo 90. minut, Kartoni: Tutorić 13, Anđelković 29, Koroman 36, Rašković 67, Đorđević 69, Molina 82, Kastiljo 90. Šutevi na gol: Rendžers 8 (4 u okvir), Zvezda 9 (4 u okvir). Korneri: Rendžers 4, Zvezda 1.

Rendžers: 1 MekGregor – 2 Haton, 24 Kueljar, 3 Vir, 21 Brodfut – 27 MekKalok, 6 Ferguson, 7 Hemdani, 8 Tomson, 20 Bizli (10 Novo od 65') – 19 Darševil (29 Kuzen od 65').

Crvena Zvezda: 1 Ranđelović - 18 Bronovicki, 21 Gaj, 13 Tutorić, 3 Anđelković – 8 Koroman, 35 Kastiljo, 20 Lukas, 7 Milijaš (k), 27 Rašković (23 Molina 70') – 33 Đorđević (32 Milovanović 83').

Alan MekGregor sada ima 40 godina ali je i dalje prvi golman škotskog prvaka, a te 2007. je kao 25-godišnjak bio junak plasmana u grupnu fazu Lige šampiona jer je ostao nesavladan u oba meča sa crveno-belima.

Alan MekGregor
foto: Profimedia

To mu je bila prva sezona kao broja 1 "Džersa" nakon što se potpuno afirmisao a posle bolnog poraza Zvezde u 90. minutu golom Naća Nova na 'Ajbroksu', MekGregor je posebno zablistao u revanšu na stadionu 'Rajko Mitić', tada još bez ovog službenog imena.

Šampion Srbije je nošen sjajnom atmosferom 50.000 gledalaca sa tribina krenuo po gol koji bi doneo egal od samog starta, ali su se gosti organizovano branili, a kada bi i bila kreirana izgledna prilika, isprečio bi se MekGregor.

C: ZVEZDA - RENDŽERS 0:0 (druga utakmica)

Stadion: Crvene zvezde, (53.000). Žuti kartoni: Basta, Burzanović, Gaj, Koroman (Zvezda), Haton, MekKaloh (Rendžers)

Crvena zvezda: Ranđelović - Anđelković, Milijaš (74 Rašković), Koroman, Burzanović (70 Barkos), Tutorić, Lukaš, Gaj, Basta (k), F.Đorđević, Kastiljo

Rendžers: MekGregor - Haton, Vir, Papac, Ferguson, Hemdani, Tomson, Darševil (71 Kuzan), Kueljar, MekKaloh, Vitaker (79 Bizli)

Golman rođen u Edinburgu je tako u prvom poluvremenu odbranio šut Dušana Anđelkovića koji su svi već videli u golu, a u drugom delu je posebno frustriao izabranike Milorada Kosanovića - koji se vratio na klupu crveno-belih samo tri dana pre duela u Glazgovu, a nakon smene Boška Đurovskog.

1 / 6 Foto: EPA/Saša Stanković

Snažan udarac Ognjena Koromana je akrobatski vrhovima prstiju odbio preko prečke, a u 88. minutu je ispravio grešku Saše Papca, istrčao pred Igora Burzanovića i po treći put ga sprečio da zatrese mrežu i odvede meč u produžetke.

Rendžers je kasnije te sezone iz grupne faze Lige šampiona prešao u tadašnji Kup UEFa i stigao do finala gde ih je porazio Zenit.

Alan MekGregor
foto: Profimedia

Alan MekGregor je "svetloplave" napustio 2012. i posle pet odličnih sezona u Halu u Engleskoj i epizoda u Bešiktašu i Kardifu, vratio se na 'Ajbroks' 2018. kao veteran, ali se ubrzo nametnuo kao prvi čuvar mreže.

Alan MekGregor
foto: Profimedia

Danas ima 430 nastupa za Rendžers, ali se u tom parametru još ne nalazi među top 10 velikana kluba. Međutim, ima rekordnih 96 utakmica u UEFA takmičenjima i svi u plavoj polovini Glazgova se nadaju da će doći do jubilarne brojke 100 ove sezone - a za to bi mu bio neophodan bar plasman u četvrtfinale Lige Evrope.

Da li će ga Crvena zvezda sprečiti u tome ili će on još jednom biti koban po najtrofejniji srpski klub, ostaje da vidimo 10. marta, odnosno sedam dana kasnije, 17. marta u revanšu u Beogradu.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.