KAKO SE PRAVI JELO KOJIM SE JUG SRBIJE PONOSI? Fenomenalna SPRŽA, bolja i od ČVARAKA (RECEPT)
Sprža, Foto: Printscreen/Youtube/ RTS Sajt - Zvanični kanal

VRLO KALORIČNA

KAKO SE PRAVI JELO KOJIM SE JUG SRBIJE PONOSI? Fenomenalna SPRŽA, bolja i od ČVARAKA (RECEPT)

Sprža je veoma kaloričan specijalitet

Objavljeno: 12:22h

Sprža je južnjački specijalitet od svinjskog mesa, koji se pravi od čvaraka nakon topljenja masti i ovih dana, kada su svinjokolji aktuelni, stiže na mnoge trpeze upravo ona domaća, ne industrijska.

Kao i kod ajvara, svaka kuća ima neku svoju tajnu spremanja sprže.

Iako svi spremaju spržu na gotovo isti način, sve ispadnu različite i svaka će vam domaćica reći da je njena sprža najbolja.

Kada su muškarci posle klanja svinja odradili najveći deo posla, onda nastupaju žene.

One su glavne oko kazana u kome se topi mast i pravi sprža.

- Prvo se slanina, odnosno salo topi u kazanu. Kada se odvoji mast, čvarci koji su ostali dodatno se kuvaju.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ RTS Sajt - Zvanični kanal

U njih se doda i meso od kostiju, koje su ranije kuvane, dakle, da se sve upotrebljava, ništa se ne baca.

Onda se u te čvarke i sitno seckano meso, dodaje voda i so, to se kuva, uz stalno mešanje nekoliko sati. Kada voda ispari, onda se tako na končiće usitnjeni čvarci, dodatno cede i tada je sprža gotova - objašnjava proces pravljenja sprže jedna od ovdašnjih domaćica.

Neke domaćice u spržu dodaju i začinsku papriku, pa isceđena mast bude crvenkasta i takođe se upotrebljava, ali samo uz određena jela.

Tako oceđena sprža, stavlja se u sudove, čuva na hladnom i konzumira najčešće do proleća. U zamrzivaču može da opstane i duže.

Sprža je veoma hranljiv i kaloričan specijalitet, jelo je koje je između čvaraka i duvan čvaraka, s tim što je u rangu delikatesa, na stepenici više, kažu ugostitelji.

Sprža
foto: Printscreen/Youtube/ RTS Sajt - Zvanični kanal

Jede se uz hleb, naročito je ukusna ako je hleb vruć. Takođe, veoma često je meze, a uz nju je obavezna turšija, kiseo kupus i rakija ili domaće vino poznatije kao kominjak.

Poseban specijalitet je ispžena kisela paprika sa spržom, koja može da bude i samo ručak, upravo zbog svoje kaloričnosti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.