ZAŠTO JE KUVANI PARADAJZ BOLJI OD SVEŽEG? Ovo je malo ko mogao da zna, PROSTO NEVEROVATNO
Kuvani paradajz, Foto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

OTKRIVAMO

ZAŠTO JE KUVANI PARADAJZ BOLJI OD SVEŽEG? Ovo je malo ko mogao da zna, PROSTO NEVEROVATNO

Kuvani paradajz pojačava njegove nutritivne i druge vrednosti, a i efikasniji je u poređenju sa sirovim u borbi protiv loših bakterija

Objavljeno: 11:21h

Paradajz je sinonim za zdravlje. Paradajz (Solanum lvcopersicum L.) ima poreklo čak iz Perua, gde su ga uzgajali Indijanci još davno pre Kolumba. Kada su je španski osvajači u 16. veku doneli paradajz u Evropu, mnogi su ga izbegavali zbog neprijatnog mirisa lista i stabljike. Danas je paradajz jedna od najraširenijih povrtarskih kultura, a njegov se ukus bitno razlikuje od ukusa starinskih sorti. Različit je i po obliku, veličini i boji. Danas se može naći paradajz sa okruglim plodom, duguljastim, zelenim, žutim ili najčešćim crvenim…

Kuvani paradajz ima veći nutritivni značaj od svežeg, mada gubi značajne količine vitamina C. Kuvanjem se, međutim, povećava sadržaj likopena, koji je jak antioksidans.

Tajna je u likopenu

1 / 8 Foto: RINA

A zašto je to tako time se ozbiljno bavio dr Josef Mercola, nutricionista i osteopata, kolumnista u prestižnom New York Times, koji je u istraživanjima došao do podatka da bi najkraći odgovor na sva pitanja bio – moćni antioksidant likopen.

Iako se on nalazi i u drugim namirnicama, poput grejpfruta, guave, papaje i lubenice, došlo se do podatka da je paradajz primarni izvor ovog oksigeniranog karotenoida koji je zaslužan i za njegovu crvenu boju. Iako likopenu nedostaje provitamin A, koji se može naći u beta-karotenu, on ima najjače antioksidativno svojstvo i smatra se delotvornijim od drugih vrsta karotenoida, kao i drugih antioksidativnih hranljivih materija i vitamina u paradajzu.

Naime, likopen se u paradajzu nalazi unutar njegovog ćelijskog zida. Kada se paradajz kuva, ćelijski zid puca i tako se oslobađa veća količina ovog moćnog jedinjenja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.