"BOMBA TORTA" KAKVU SAMO STARE RUSKINJE PRAVE: Kremasta i lagana - najukusniji recept
Ruska Bomba torta, Foto: Printscreen/Youtube/ Nerkina kuhinja

ma za sve prilike

"BOMBA TORTA" KAKVU SAMO STARE RUSKINJE PRAVE: Kremasta i lagana - najukusniji recept

"Bomba torta" po najukusnijem receptu starih Ruskinja je puna kremastog i sočnog fila, samo one je takvu prave

Objavljeno:

Ruskinje pored naših žena mogu i te kako da se pohvale raznim poslasticama koje spremaju za razne prilike.

Od palačinki, pita, kolača pa sve do torti.

Kako su kod nas krenule slave, a bliže se i praznici jedna njihova će vam dobro doći.

Nosi naziv "Bomba torta" i puna je kremastog i sočnog fila.

Mućenje jaja
Mućenje jajafoto: Printscreen/Youtube/ Nerkina kuhinja

Ovi sastojci su vam potrebni za recept:

so - prstohvat

jaja - 5 komada

prašak za pecivo - 1, 5 kašičica

šećer - 1, 5 šolja

med - 1, 5 kašika, tečni

brašno - 1, 5 šolja

Kora za Bomba tortu
Kora za Bomba tortufoto: Printscreen/Youtube/ Nerkina kuhinja

Za krem:

šlag od vanile - 1 pakovanje u prahu (po želji)

pavlaka - 800 g

orasi - (po želji)

šećer - 1, 5 šolja (ako pavlaka nije zaslađena)

konjak - 5 kašika ili rum

Orah u kori za Bomba tortu
Orah u kori za Bomba tortufoto: Printscreen/Youtube/ Nerkina kuhinja

med - 2 kašike, tečni

suve šljive - 25 komada

želatin - 20 g

NAČIN PRIPREME

Šljive su natopljene konjakom (rumom) + vrelom vodom tako da ih tečnost prekrije. Ostavljaju se tako 2-3 sata.

Umutite jaja sa šećerom, dodajte med, zatim brašno, prašak za pecivo i so. Peći na 180 stepeni u plehu 24-26 cm. Kad se prohladi, iseći koru na dve polovine.

Filovanje Bomba torte
Filovanje Bomba tortefoto: Printscreen/Youtube/ Nerkina kuhinja

Želatin se rastvori u 100-150 ml hladne vode. Umutite pavlaku sa šećerom i medom. Natopljen želatin se zagreva do potpunog rastvaranja na laganoj vatri.

Meša se sa pavlakom (* ako vam je pavlaka dovoljno gusta i čvrsta, ne morate koristiti želatin).

U kalup za torte ili prsten stavite prvu koru. Zalije se sirupom od konjaka i vode gde su bile šljive + 100 g šećera.

Parče Bomba torte
Parče Bomba tortefoto: Printscreen/Youtube/ Nerkina kuhinja

Prelije se sa pola krema, a po tome se ređaju šljive. Na vrh stavite drugu koru i natopite je ostatkom sirupa i prelijte ostatkom krema.

Krem torta se ostavi preko noći u frižideru, nakon toga se premaže šlagom od vanile (u prahu). Bomba tortu pospite orasima ili je dekorišite po želji.

Bonus video:

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.