ma za sve prilike
"BOMBA TORTA" KAKVU SAMO STARE RUSKINJE PRAVE: Kremasta i lagana - najukusniji recept
"Bomba torta" po najukusnijem receptu starih Ruskinja je puna kremastog i sočnog fila, samo one je takvu prave
Ruskinje pored naših žena mogu i te kako da se pohvale raznim poslasticama koje spremaju za razne prilike.
Od palačinki, pita, kolača pa sve do torti.
Kako su kod nas krenule slave, a bliže se i praznici jedna njihova će vam dobro doći.
Nosi naziv "Bomba torta" i puna je kremastog i sočnog fila.
Ovi sastojci su vam potrebni za recept:
so - prstohvat
jaja - 5 komada
prašak za pecivo - 1, 5 kašičica
šećer - 1, 5 šolja
med - 1, 5 kašika, tečni
brašno - 1, 5 šolja
Za krem:
šlag od vanile - 1 pakovanje u prahu (po želji)
pavlaka - 800 g
orasi - (po želji)
šećer - 1, 5 šolja (ako pavlaka nije zaslađena)
konjak - 5 kašika ili rum
med - 2 kašike, tečni
suve šljive - 25 komada
želatin - 20 g
NAČIN PRIPREME
Šljive su natopljene konjakom (rumom) + vrelom vodom tako da ih tečnost prekrije. Ostavljaju se tako 2-3 sata.
Umutite jaja sa šećerom, dodajte med, zatim brašno, prašak za pecivo i so. Peći na 180 stepeni u plehu 24-26 cm. Kad se prohladi, iseći koru na dve polovine.
Želatin se rastvori u 100-150 ml hladne vode. Umutite pavlaku sa šećerom i medom. Natopljen želatin se zagreva do potpunog rastvaranja na laganoj vatri.
Meša se sa pavlakom (* ako vam je pavlaka dovoljno gusta i čvrsta, ne morate koristiti želatin).
U kalup za torte ili prsten stavite prvu koru. Zalije se sirupom od konjaka i vode gde su bile šljive + 100 g šećera.
Prelije se sa pola krema, a po tome se ređaju šljive. Na vrh stavite drugu koru i natopite je ostatkom sirupa i prelijte ostatkom krema.
Krem torta se ostavi preko noći u frižideru, nakon toga se premaže šlagom od vanile (u prahu). Bomba tortu pospite orasima ili je dekorišite po želji.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!