pun pogodak
TORTA MEDOVIK KAKVU SAMO STARE RUSKINJE SPREMAJU: Kremasta i sočna - najstariji recept njihovih domaćica
Torta Medovik starih Ruskinja po najboljem receptu je toliko kremasta i sočna da ćete je napraviti za prvu priliku
Slave su kod nas polako zakucale na vrata, a samim tim i sve domaćice razmišljaju o bogatoj trpezi.
Pored dobrog predjela, sarme, supe, a naravno i pečenja, kolači kod nas dominiraju na kraju.
Ruskinje ne samo da su poznate po pitama i njihovom poznatom ajvaru koji spremate za zimnicu, one mogu da se pohvale i poslasticama.
Sada je pred vama Medovik torta koju one spremaju na najukusniji način.
Recept ide po ovim sastojcima:
Za kore:
šećer - 100 g
brašno - 300 g
kravlji maslac - 75 g
jaja - 2
med - 2 supene kašike
soda bikarbona - 1 kašičica
so - malo
Za krem:
kondenzovano mleko - 3 supene kašike, zaslađeno
kravlji maslac - 100 g, meki
vanila - 1
maskarpone - 250 g
šećer u prahu - 150 g
Ovo je priprema:
Prvo pravimo kore. Pomešamo maslac, šećer i med u posudi koju ćemo staviti na vodenu paru.
Dok se smesa topi, mutimo jaja tako što dodajemo so i sodu i ostavljamo da odstoji. Zatim ih dodajemo mešanjem metalnom žicom za mućenje u smesu na vodenu paru. Mutimo 10 minuta na toplom.
Skidamo sa vatre i mešajući, u porcijama dodajemo brašno. Stavljamo testo u foliju namazanu uljem, napravimo salamu i stavljamo je u frižider na barem sat vremena (da se stegne).
U to vreme na listove papira za pečenje iscrtavamo krugove gde ćemo razvijati kore. Iscrtani krugovi treba da budu nešto većeg prečnika od prečnika kalupa za tortu. Mogu biti 6, 8, 10, zavisi koliko visok kalup za tortu imamo i koliko je on širok. Što je širi, to ćemo manje kora napraviti.
Stegnuto testo sečemo na odgovarajući broj komada od kojih oblikujemo kuglice. Posipamo (periodično) brašnom i razvijamo testo na naznačenu veličinu. Da bismo olakšali, kore možemo prekriti providnom folijom i potom razviti.
Kore za tortu treba da postanu debljine skoro 1 mm. Izbockamo viljuškom i pečemo na 200°C. Brzo bude gotovo! Zato u početku pripremite barem 3 od njih, a posle u međuvremeno napravite sledeće. Odmah čim se ispeku, poklopimo izvađenim donjim delom kalupa za tortu kako bismo isekli pravilne krugove. Bočne delove odvajamo sa strane. Ove kore mogu odstojati uvijene u foliju do nedelju dana u frižideru.
Pristupamo pravljenju krema za tortu.
Mutimo maskarpone sir sa kondenovanim mlekom. Mutimo maslac sa šećerom u prahu. Sjedinimo obe smese i dodajemo vanilu. Delimo smesu na tolko delova koliko smo kora napravili, ostavljajući jedan deo za premazivanje torte Medovik sa strane.
Naizmenično slažemo - krem, koru - krem, završavamo kremom. Ostatke od ispečenih kora stavljamo u kesu i pravimo mrve od njih gnječeći ih oklagijom.
Tortu stavljamo u frižider da se stegne. Skidamo bočnu pregradu kalupa, premazujemo ostatkom krema i posipamo odozgo i sa strana mrvama od kora i ponovo vraćamo u frižider.
Nakon nekoliko sati medena torta je gotova.
Prste da poližeš!
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!