SAVRŠENSTVO
STARINSKI RECEPT ZA NAJSLAĐE MEDENJAKE, TOPE SE U USTIMA: Kada se ohlade, obavezno uradite 1 STVAR (RECEPT)
Prednost recepta koji vam donosimo je u tome što medenjaci mogu dugo da stoje
Kolači sa aromom meda i cimeta ne samo da nam popravljaju raspoloženje, već mogu i da nas zagreju u hladnim jesenjim i zimskim danima.
Zato je upravo ovaj period godine početak sezone pravljenja medenjaka, starinskih kolača uz koje su odrastale generacije.
Prednost recepta koji vam donosimo je u tome što medenjaci mogu dugo da stoje, a da im i tekstura i ukus ostanu isti kao kad ste ih tek ispekli.
Sastojci:
2 jajeta
2 kašike meda
50 g putera
400 g brašna
150 g šećera u prahu
kašičica sode bikarbone
kašičica mlevenog cimeta i anisa u razmeri 50/50 (ili gotov začin za medenjake)
izrendana korica od pola limuna
Priprema:
Pomešajte šećer u prahu, brašno, sodu bikarbonu i začine, pa sve prosejte kroz sito i ostavite sa strane.
U šerpicu sipajte puter i med, pa ih mešajte na tihoj vatri sve dok se ne rastope i sjedine, a onda ostavite sa strane da se smesa prohladi. Dodajte jaja, pa sve sjedinite sa brašnom, šećerom u prahu, sodom bikarbonom i začinima.
Dobro operite limun, pa izrendajte koricu od polovine citrusa i dodajte u testo. Mesite dok testo ne postane sasvim glatko, pa ga uvijte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji na hladnom mestu barem 48 sati (može i duže).
Kad rešite da pečete medenjake, izvadite testo iz frižidera, razvaljajte ga oklagijom, pa čašicom ili modlom vadite medenjake i ređajte ih na tepsiju obloženu pek-papirom. Pecite na 180 stepeni dok ne porumene.
Imajte na umu da su medenjaci veoma brzo gotovi, ali isto tako i da, ako samo minut duže ostanu u vreloj rerni, mogu da se prepeku, pa neće biti ukusni.
Sačekajte da se medenjaci ohlade, pa ih prebacite u limenu kutiju sa poklopcem.
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!