OVAJ KOLAČ SU NAŠI STARI SPREMALI NA ŠOLJE: Bio je jedan od NAJPOZNATIJIH, a danas niko NE ZNA kako se PRAVI
Kolač, Foto: Printscreen/Youtube/Domaći Kuhar

poslastica

OVAJ KOLAČ SU NAŠI STARI SPREMALI NA ŠOLJE: Bio je jedan od NAJPOZNATIJIH, a danas niko NE ZNA kako se PRAVI

Gotov kolač ostaviti da se ohladi, pa ga iseći na kocke i posuti šećerom u prahu

Objavljeno:

Sastojci

Potrebno je:

4 jajeta

1 šolja (za belu kafu-2dl) šećera

1 šolja (za belu kafu-2dl) ulja

Kolač sa šljivama
foto: Printscreen/Youtube/Domaći Kuhar

1 šolja (za belu kafu-2dl) jogurta

3 šolje (za belu kafu-2dl) brašna

1 kesica praška za pecivo

oko 1 kg šljiva

malo šećera u prahu (za posipanje gotovog kolača)

Priprema

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Domaći Kuhar

Penasto umutiti jaja i šećer. Zatim dodati, ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Sve zajedno umutiti mikserom, pa podeliti na dva dela.

Jedan deo pripremljenog testa sipati u pleh i peći 10 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 C. Za to vreme oprati šljive, preseći ih na pola i odstraniti koštice.

Posle 10 minuta izvaditi pleh iz rerne, pa preko polupečene kore poređati polovine šljiva.

Kolač sa šljivama
foto: Printscreen/Youtube/Domaći Kuhar

Preko poređanih šljiva, sipati drugu polovinu testa.

Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem kolača (temperaturu smanjiti na 180 C). Kolač peći još 30-ak minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.

Gotov kolač ostaviti da se ohladi, pa ga iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.

Starinski recept za kolač sa šljivama kojeg se generacije rado sećaju.

(Espreso/Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.